Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. septembra 2016, 11:54
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Snahy o rušenie nočnej zábavy v Bratislave pokračujú, od novembra budú zakázané ohňostroje

ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Príbeh o mestečku na západe Slovakistanu pokračuje.

Stredoveké nariadenie o skoršom zatváraní nočných podnikov je síce zažehnané až do najbližšieho rokovania zastupiteľstva mestskej časti Staré Mesto, bratislavský magistrát však preberá štafetu. 29. septembra 2016 totiž poslanci schválili všeobecne záväzné nariadenie o používaní pyrotechnických výrobkov. Jeho znenie v skratke znie - Od 1. novembra nemôžeš robiť ohňostroj s výnimkou 31. decembra/1. januára, a aj to iba ak si profesionál. Tohtoročný Silvester bude terno.

Toto obmedzenie neplatí na jednu z kategórií, na ktoré sa pyrotechnika delí. V nej sa nachádza tzv. detská pyrotechnika, teda veci, na ktoré nemusíš mať 18 rokov. Podľa toho môže legálny ohňostroj v ktorýkoľvek všedný deň pozostávať napríklad z prskaviek, malých ohnivých kôl alebo vystreľovacích konfiet - skrátka daná pyrotechnika nesmie obsahovať viac ako tri gramy účinnej látky. S raketami, svetlicami a petardami sa môžeme rozlúčiť, za ich použitie hrozí pokuta od mestskej polície do výšky 500 € do rúk odpaľujúceho. Dané uznesenie by sa ako-tak dalo pochopiť, keby išlo o ochranu občanov (aj keď ohňostroje netrvajú tri hodiny), dôvodom je však ochrana verejného majetku. Deštrukčným ohňostrojom tak môžeš dať od 1. novembra zbohom.

Snahy o rušenie nočnej zábavy v Bratislave pokračujú, od novembra budú zakázané ohňostroje
Zdroj: wikimedia

Už v minulosti sa viedli boje proti pyrotechnike - najprv boli zakázané lampióny v 50-kilometrovom okruhu okolo letiska (čo sa mimochodom dodnes zo strany občanov ignoruje), neskôr mali regióny a mestá čas od času zakázané jej používanie, koncom roka 2015 to však upravil zákon, podľa ktorého si môže obec sama regulovať používanie pyrotechniky v nej. Podľa názorov komentujúcich na rôznych fórach sa na Silvestra aj tak nebude nič kontrolovať, k čomu sa pridávame, ohňostroj mimo konca roka však nebol na dennej báze. Taktiež si ohňostroje stále budeš môcť kúpiť, na ich stiahnutie z obchodov mesto právomoc nemá. Bratislava žjie!

Anketa:
Myslíš si, že zákaz ohňostrojov je správny krok?
Áno
Nie
Áno
20 %
198 Hlasov
Nie
80 %
775 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia