Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. septembra 2016, 12:25
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Fotoaparát v iPhone 7 chvália aj odborníci. Na high-end Android smartfóny však nestačí

TECH
Uložiť Uložené

Prekvapenie alebo skôr očakávanie?

Za posledné týždne zaplavila internet poriadna kôpka testov nových sedmičiek od Applu. Niektoré z nich boli zamerané na komplexnú výbavu, niektoré zase iba čisto na kvalitu záberov. Ten najdôležitejší test fotoaparátu bol však očakávaný od odborníkov z webu DxOMark a my sme sa ho konečne aj dočkali. Aké zlepšenie teda iPhone 7 na rozdiel od minuloročnej generácie prináša a ako obstál v porovnaní s konkurenciou?

Kalifornský výrobca vybavil obe iOS novinky hardvérom, ktorý umožňuje ich používateľom vyhotoviť po západe slnka opäť o niečo svetlejšie fotografie. Zabezpečuje to nižšie clonové číslo vrátane pridania optickej stabilizácie obrazu, čo v 4.7-palcovom iPhone 6s chýbalo. Rýchlejší foťák ale dokáže zachytiť vďaka tohtoročným inováciám aj pestrejšiu paletu farieb (tzv. DCI-P3) a jeho vynovený obrazový procesor spolu s lepším algoritmom spája niekoľko záberov do jedného poriadneho. Na obdobnom princípe funguje známa HDR funkcionalita, kde je cieľom prekresliť najtmavšie oblasti s tými najsvetlejšími. 5.5-palcovému modelu pribudol teleobjektív, optický zoom či režim Portrét. Poďme však k veci.

Fotoaparát v iPhone 7 chvália aj odborníci. Na high-end Android smartfóny však nestačí
Zdroj: www.apple.com

"Fotoaparát iPhone 7 predstavuje v porovnaní s iPhone 6 a iPhone 6 Plus solídnu evolúciu, a to ako vo vlastnostiach, tak aj v kvalite. Všetky spomenuté telefóny poskytujú 12 MPx senzor vo veľkosti 1/2.7" a širokouhlý (28 mm) objektív. iPhone 7 má ale objektív svetlejší - f/1.8 v porovnaní s f/2.2 z 6s a 6s Plus. Taktiež pribudla optická stabilizácia, ktorú sme pred tým mohli nájsť iba v Pluskových modeloch. Vylepšené spracovanie obrazu a energeticky efektívnejší senzor sú súčasťou sady nových vlastností."

Z výsledkov profesionálneho testu DxOMark vyplýva, že si Apple dalo na medzigeneračnom zlepšení skutočne záležať. A vidieť to môžeme i na bodovom hodnotení, pretože sedmička dostala 86 bodov, čo je oproti menšiemu predchodcovi o 4 a väčšiemu o 2 body viac. "Zlepšené vykresľovanie textúry s najväčšou pravdepodobnosťou súvisí s novým dizajnom objektívu a nižší šum zabezpečuje lepší obrazový procesor, ktorý má okrem iného prsty aj vo viditeľnej redukcii artefaktov." 

Medzi najlepšie smartfóny v rebríčku DxOMark patria tri Android modely - HTC 10, Samsung Galaxy S7 edge a Sony Xperia X Performance. Všetky spomenuté high-end kúsky sa môžu chváliť celkovým hodnotením až 88 bodov.

Domov
Zdieľať
Diskusia