Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. septembra 2016, 13:15
Čas čítania 0:00
Jakub S.

Žiadny iný herec nebol pri natáčaní bližšie k smrti toľkokrát ako on. Legenda akčných filmov Jackie Chan a jeho fascinujúci život

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Miestami veľmi prekvapujúci príbeh herca, ktorý sa stal priekopníkom v akčnom žánri a nezmazateľne sa zapísal do dejín kinematografie.

Po tom, čo sme vám pred niekoľkými dňami (s veľkou radosťou) priniesli informáciu o avizovanej zlatej soške pre akčného poloboha Jackieho Chana, si dnes na počesť novembrového udelenia Oscara za celoživotné dielo povieme viac o hercovej kariére, jeho živote a ceste za slávou a uznaním. Hoci má Chanove meno vo svete filmu svoje neotrasiteľné miesto, získať ho bolo nielen ohromne náročné, no v Jackieho prípade aj doslova fyzicky devastujúce. Hovorí sa, že žiaden iný herec nepreskákal toľko bolesti a zranení ako malý muž z Hong Kongu. Je možné aj to, že žiaden herec nebol pri natáčaní bližšie k smrti toľkokrát ako on. Určite si spomeniete na neslávne známy incident pádu zo stromu, keď museli doktori Chanovi na operačnej sále vyplniť dieru v lebke umelým implantátom. Príbeh akčného hrdinu z Ázie ponúka množstvo fascinujúcich kapitol, veľa z nich ste možno ešte nepočuli. Pohodlne sa usaďte a sami posúďte prekvapujúcu veľkosť siahajúcu za hranice nálepky „akčná hviezda“.

Žiadny iný herec nebol pri natáčaní bližšie k smrti toľkokrát ako on. Legenda akčných filmov Jackie Chan a jeho fascinujúci život
Zdroj: forbes.com

Chan Kong-san bolo meno, ktoré rodičia Charles a Lee-lee Chan dali svojmu synovi narodenému 7. apríla 1954. Znamená „narodený v Hongkongu“, hoci obidvaja rodičia pracovali na francúzskom veľvyslanectve a na zapletenie doktora pri pôrode cisárskym rezom si museli požičať peniaze od priateľov. Otec bol kuchárom a matka upratovačkou, takže malý Kong-san v ranom veku nepoznal hojnosť a pohodlie. Bol to Jackieho otec Charles, ktorý ho ako malého chlapca začal učiť kung-fu. Veril, že toto bojové umenie pomôže jeho synovi formovať charakter a naučiť sa trpezlivosti a odvahe. Keď mal chlapec len 7 rokov, jeho otec získal pozíciu šéfkuchára, za ktorou musel odísť do Austrálie a svojho syna sa rozhodol poslať do Čínskej divadelnej akadémie., kde Kong-san strávil nasledujúcich 10 rokov svojho života.

Akadémia bola miestom, kde sa naučil nielen hereckému remeslu, ale aj bojovým umeniam, akrobacii a spevu. Zdá sa, že len málo ľudí (ak zohladníme hercovu súčasnú slávu) vie o tom, že Jackie Chan je okrem iného aj spevák. Dodnes vydal 11 sólových albumov, na mnohých spolupracoval a k niektorým svojím filmom naspieval titulnú pieseň. Tento aspekt hercovej kariéry nie je možno až tak prekvapujúci, keď si uvedomíme, že akadémia svojich žiakov pripravovala prímárne na účinkovanie v Pekinskej opere. Opera v Číne sa pritom vyznačovala priamym využívaním akrobacie či bojových umení. Vie sa aj to, že žiaci boli fyzicky trestaní za priestupky proti pravidlám, takže Jackieho detstvo bolo vedené k železnej disciplíne. Za zmienku stojí fakt, že herec svoje spevacké schopnosti predviedol naživo na záverečnom ceremoniále olympiády v Pekingu v roku 2008.

Žiadny iný herec nebol pri natáčaní bližšie k smrti toľkokrát ako on. Legenda akčných filmov Jackie Chan a jeho fascinujúci život
Zdroj: wonderslist.com

Jackie akadémiu úspešne vyštudoval vo veku 17 rokov, no nanešťastie opera medzitým prišla v Číne o väčšinu svojej popularity a mladý herec si musel hľadať prácu inde. Problémom bolo, že chlapci neboli počas 10 rokov štúdia vedení k získaniu väčších ako základných schopností v čítaní a písaní, takže sa po škole ocitli v situácii, kedy ich možnosti uživenia sa pozostávali z voľby medzi základnou manuálnou prácou vo fabrikách alebo kaskadérstvom. Šťastím v nešťastí pre Chana bolo, že v Hongkongu sa ročne už v tej dobe točilo skutočne veľké množstvo snímok a dopyt po mladých a fyzicky zdatných kaskadéroch bol neutíchajúci. To čerstvo vyštudovanému Chanovi umožnilo nielen si zarobiť, no najmä odštartovať jeho dnes už ikonickú kariéru. O mladom nadšencovi sa v krátkom čase začalo hovoriť najmä pre jeho nebojácnosť a ochotu púšťať sa aj do najšialenejších kúskov. Život  mu však nemal v pláne vystlať cestu na výslnie červeným kobercom. Filmová produkcia v Hongkongu utrpela veľké straty a kríza, ktorej dali vzniknúť, donútila Jackieho odísť k rodičom do Austrálie. Bolo to práve v Austrálii, kde vzniklo meno Jackie Chan. Chanov vtedajší kolega menom Jack mal ťažkosti s vyslovovaním mena Kong-san a rozhodol sa teda herca volať „malý Jack“, meno, ktoré rýchlo nadobudlo jednoslovný tvar Jackie. 

Žiadny iný herec nebol pri natáčaní bližšie k smrti toľkokrát ako on. Legenda akčných filmov Jackie Chan a jeho fascinujúci život
Zdroj: socialanxietysupport.com

Herec tvrdí, že  čas strávený v Austrálii bol preňho veľmi náročný, najmä pre stereotypnú manuálnu prácu, do ktorej musel každý deň chodiť. Vykúpenie prišlo v podobe telegramu od človeka menom Willie Chan. Ten sa ho rozhodol prizvať na natáčanie nového filmu renomovaného režiséra Lo Wei a za túto nečakanú ponuku nevďačí ničomu inému ako svojim predošlým kaskadérskym snahám, ktoré urobili na Willieho veľký dojem. Jackie mal ešte len zistiť, akého priateľa má vo svojom nečakanom záchrancovi, ten sa totiž s hercom veľmi zblížil a stal sa jeho najbližším priateľom a manažérom. Chan trvá na tom, že za svoj úspech vďačí práve jemu. 

Žiadny iný herec nebol pri natáčaní bližšie k smrti toľkokrát ako on. Legenda akčných filmov Jackie Chan a jeho fascinujúci život
Zdroj: cbc.ca

New Fist of Fury, film, pre ktorý sa Jackie vrátil do Hongkongu, rovnako ako nasledujúce snímky, nebol veľmi úspešný. Snaha vytvoriť z Chana vážnu akčnú figúru, podobnú ako Bruce Lee (mimochodom, Chan bol kaskadérom rovno v dvoch Leeho filmoch) bola odsúdená k neúspechu, no keď Jackie dostal priestor na prispievanie vlastnými nápadmi, začala sa úplne iná kapitola. Dejiny filmu si ju budú pamätať ako čas, kedy vznikol úplne nový filmový žáner - Jackie Chan do snímok s tematikou bojových umení priniesol humor. Filmy ako Snake in Eagle's Shadow, Drunken Master či Fearless Hyena sa stali veľkými hitmi a v horizonte niekoľkých rokov sa herec tešil veľkej popularite v celej Ázii. Úspech v Holywoode na Jackieho čakal ešte viac ako 10 rokov, no preraziť sa mu napokon podarilo aj tam a to najmä filmovými sériami Križovatka smrti a Šanghajskí rytieri, ktoré sú aj v našich končinách notoricky známe a obľúbené. Sám herec sa však netají tým, že Križovatku smrti rád nemá a hovorí, že nerozumie americkému zmyslu pre humor a nevie ani odhadnúť, či bude ten-ktorý film v USA úspešný. Ak je pravda, že americkému humoru vôbec nerozumie, potom treba podotknúť, že to zahral nadmieru dobre.

Jackie Chan sa preslávil aj tým, že nepoužíva dvojníka a všetky bojové scény a kaskadérske kúsky točí sám, a to aj vo vysokom veku (v apríli mal 62 rokov!), hoci otvorene priznáva, že po šesťdesiatke už jednoducho nie je schopný predvádzať to, čo za mlada. Na druhej strane, herec si v posledných rokoch vyberá skôr dramatickejšie úlohy. Púšťa sa do brázdenia neprebádaných vôd, keďže (ako sám hovorí) ho už unavuje jednotvárnosť jeho úloh v západnej kinematografii. Napriek tomu však počas celej kariéry odmieta hrať záporákov. 

Žiadny iný herec nebol pri natáčaní bližšie k smrti toľkokrát ako on. Legenda akčných filmov Jackie Chan a jeho fascinujúci život
Zdroj: wonderslist.com

Ako už sme spomínali na začiatku, Jackie Chan si preskákal aj obrovské množstvo zranení priamo na natáčaní. Samozrejme, prípady, kedy sa herci viac či menej poranili počas natáčania ich aktuálneho projektu nie sú ojedinelé, no Chan je veľmi špecifická kapitola. Pre frekventovanosť a závažnosť úrazov na filmovom pľaci mal ázijský herec veľké problémy vôbec nájsť poisťovňu, ktorá by ho pri natáčaní amerických filmov bola ochotná finančne zastrešiť pri prípadnom ďalšom zranení. Pri bližšom pohľade na zoznam jeho „zárezov“ sa nie je čomu čudovať: Najhorším úrazom bol pád pri filmovaní snímky Armour of God. Jackie pri relatívne rutinnom skoku na strom dopadol na vetvu, ktorá odmietla spolupracovať a za hlasného prasknutia sa spolu z hercom zrútila na zem. Výška z akej Chan spadol vraj nebola nijako extrémna, no pristátie na hlave malo za následok fraktúru lebky a silné krvácanie z uší (herec dodnes na jedno ucho takmer nepočuje). Už vyššie sme spomínali, že trhlinu v lebke museli Jackiemu zaplniť implantátom.

Následky sa prejavujú dodnes, napríklad pri produkcii Police Story 2 bola na herca hodená stolička a nešťastný zásah nasledovalo silné krvácanie z uší. Známa je aj trieštivá zlomenina nohy, spôsobená nevydareným točením scény zrážky dvoch vozidiel pri natáčaní Hard to Die. Z pazúrov smrti dokázal azíjský herec uniknúť aj pri neslávnom páde z veže vo filme The Super Fighter. Známu scénu točili na dvakrát, no keďže Chan bol nespokojný s výsledkom, naliehal na ďalší pokus. Istiace laná však zlyhali a následný náraz na zem odniesla hlava, na ktorú Chan dopadol. Lekári hovorili o malom zárzaku, keďže si Jackie takmer zlomil väzy.

Malý muž z Hongkongu, dnes už veľká postava svetovej kinematografie, dostane v novembri čestného Oscara za celoživotné dielo a prínos kinematografii a nám neostáva nič iné len zatlieskať a pogratulovať nielen Jackiemu, ale aj Akadémii, ktorá ukázala, že nielen psychologické drámy s Maryl Streep, ale aj akční hrdinovia si môžu vyslúžiť rešpekt kritikov a zanechať trvalý odkaz. A mužovi, ktorý redefinoval hranice akčného žánru a svojím komediálnym, občas takmer groteskným prejavom rozosmial kinosály po celom svete a zároveň svojou odvahou a zručnosťou neprestával vyrážať dych vo fyzických akčných scénách, rozhodne podobné uznanie patrí.

Na záver ešte pár zaujímavých faktov o Jackiem Chanovi:

  • V roku 1975 natočil „film pre dospelých“. Niesol názov All In The Family.
  • Má strach z ihiel a rozprávania na verejnosti
  • Drží oficiálny rekord v počte klapiek pri jedinej scéne. Podľa Guinessovej knihy rekordov malo ísť o otváraciu scénu filmu Dragon Lord a to 2 900 pokusov!
  • Po vypovedaní zmluvy pri natáčaní Fearless Hyena Part II bol vraj vydieraný Triádami. Film sa napokon dokončil s dvojníkmi a Chan sa neúspešne pokúšal zastaviť jeho vydanie.
  • Jeho bývalý učiteľ Yu Jim-Yuen prezradil, že Jackie nikdy medzi rovestníkmi nepatril k najlepším ani v kung-fu ani v hraní, no bol vraj odvážnejší, a to mu na začiatku kariéry pomohlo dostať sa do povedomia.
  • Je držiteľom rekordu za najväčí počet pracovných pozícií pri produkcii jedného filmu. Guinessova kniha rekordov uvádza, že pri filme Zodiac pôsobil ako režisér, scenárista, herec, výkonný producent, producent, kameraman, choreograf kaskadérov, kaskadér, osvetľovač, skladateľ, spevák titulnej skladby, manažér, komparzista, art director a dokonca aj ako kuchár. Dovedna teda 15 pozícií!
  • Natočil už viac ako 150 filmov
Domov
Zdieľať
Diskusia