Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. septembra 2016, 17:13
Čas čítania 0:00
Ivan J.

7 najnebezpečnejších futbalových chuligánov v Európe. Ani hádzanie tehiel či hajlovanie s kapitánom im nie je cudzie

ŠPORT EURÓPA
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Keď sa súboj odohráva inde ako na trávniku .

Ako ste sa už z názvu článku mohli dozvedieť, dnes bude reč o futbalových chuligánoch. Krásna hra zvaná futbal má aj svoju odvrátenú tvár. Sú nimi práve spomínaní výtržníci, ktorí sa už v niektorých krajinách stali neoddeliteľnou súčasťou tohto športu. Ultras svojimi nepopulárnymi činmi šport trápia už celé desaťročia a aj napriek tomu stále dokážu vyrukovať s niečím novým. Aj keď len výnimočne sú ich konfrontácie s niekým iným ako so súperom, za pravidelnej účasti policajných príslušnikov robia z miesta, kde sa ich súboj odohráva bojové pole. Môžeme teda pokojne napísať, že okrem zápasu na trávniku sa ďalší odohráva na tribúne, prípadne v uliciach, kam sa boj následne presunie. Tento rok sa o tom mohli presvedčiť aj fanúšikovia na európskom šampiónate vo Francúzsku. Tam sa v nedobrom svetle ukázali predovšetkým výtržníci z Anglicka a Ruska. Tí medzi sebou bojovali pred, počas a aj po ich vzájomnom zápase v prístavnom meste Marseille. Avšak, výtržnostiam sa nevyhli ani priaznivci z ostatných krajín, ale našťastie pre nich, nebolo okolo toho také veľké haló. Európski chuligáni sú teda pekné kvietky, o čom nás už dlhodobo presviedčajú rôzne problémy na klubovej scéne. V článku teda zaostríme a pozrieme sa bližšie na zúbok tým vôbec najnebezpečnejším futbalovým táborom v Európe.


Delije - Červená hviezda Belehrad

Aj vďaka pestrej minulosti vieme, čoho všetkého sú Delije, ako sa ultras belehradského klubu prezývajú, schopní. Futbal však častokrát nie je jedinou záležitosťou, do ktorej sú zapletení. Napríklad v roku 2001 to na Gay Pride festivale vzali na seba a celú akciu sa pokúsili rozbiť. Takisto, podobne ako aj ďalší zanietení fanúšikovia, dávajú pravidelne hráčom najavo, keď sa im ich správanie nepáči. Bývalý kapitán Manchestru United a odchovanec Červenej hviezdy Nemanja Vidič to pocítil na vlastnej koži. Potom, ako sa objavil na módnej prehliadke spoločne s hráčom Partizanu, tak to veľmi rýchlo oľutoval, keďže jeho auto ostalo na franforce. Neslávna je tiež ich rivalita s ďalšími klubmi z bývalej Juhoslávie, predovšetkým z Chorvátska. Boli to práve fanúšikovia z tejto zeme, ktorí boli pod častou paľbou útokov od Delije. Dokonca sa im jedného fanúšika z Hajduku Split podarilo uniesť a následne znásilniť. Všetko to však vyvrcholilo až v hlavnom meste Chorvátska v roku 1990. Zápas bol zrušený už po 10 minútach kvôli všade prítomnému násiliu. Štadión sa ocitol v plameňoch a juhoslovanská jednota tiež. 

Pre členov Delije znamená klub všetko

7 najnebezpečnejších futbalových chuligánov v Európe. Ani hádzanie tehiel či hajlovanie s kapitánom im nie je cudzie
Zdroj: lookatthesescenes

Konfrontácie s mužmi zákona sa objavujú na každom zápase

7 najnebezpečnejších futbalových chuligánov v Európe. Ani hádzanie tehiel či hajlovanie s kapitánom im nie je cudzie
Zdroj: flickr

Bad Blue Boys - Dinamo Záhreb

Tam, kde sme skončili u červenej hviezdy, môžeme rovno aj pokračovať u Dinama. Balkánsky temperament sa nezaprie, a tak vo fandení patria Bad Blue Boys tiež k tomu najlepšiemu v Európe. Rok 1990 je rovnako významný aj pre túto skupinu. Potom ako Delije prekonali plot a vydali sa k obyčajným divákom, zachytili to fanúšikovia Dinama a strhla sa poriadna mela. Do celého incidentu boli zapojení aj policajti, ktorí prítomných na štadióne bili a zatýkali. To nenechalo chladným Zvonimíra Bobana a ten sa do policajtov pustil, čím sa podľa stanice CNN aj on nemalou zásluhou postaral o jeden z piatich futbalových zápasov, ktoré zmenili svet. Táto udalosť predznamenala pád jedného štátu. V posledných rokoch to zo strany zlých chlapcov nie je o moc kľudnejšie. Pred šiestimi rokmi sa postarali o útok na autobus prepravujúci tím AEK Atény, pričom traja ľudia sa zranili. Okrem toho sú na európskej scéne známou firmou a možno aj preto sú pokuty od UEFA častou záležitosťou.

Vojna na štadióne v roku 1990

Za podobné výstupy s pyrotechnikou dostáva Dinamo od UEFY pokuty

7 najnebezpečnejších futbalových chuligánov v Európe. Ani hádzanie tehiel či hajlovanie s kapitánom im nie je cudzie
Zdroj: pinterest
 

ultrAslan - Galatasaray Istanbul

Futbalová kultúra v Turecku je všeobecne považovaná za jednu z najvášnivejších a okrem toho, že toto známe mesto sa rozkladá priamo na rozhraní Ázie a Európy, je tiež domovom hneď niekoľkých veľkoklubov. Práve toto kontinentálne rozdelenie taktiež člení aj kluby. Tú európsku časť zaberá Galatasaray a jeho ultrAslan. Kamene, svetlice či rozbité stoličky. Chuligáni spravia zbraň z čohokoľvek, pokiaľ ide o najslávnejšie derby s Fenerbahce. Nenávisť úhlavného rivala je v tomto prípade rovnako intenzívna na obidvoch stranách a víťazstvo v ich vzájomnom súperení znamená viac než čokoľvek iné. Často sa to prejavuje v násilných činoch nielen na štadióne, ale aj v meste a jeho uliciach. V konečnom dôsledku tak vytvárajú jedno z najvzrušujúcejších derby, aké fanúšik môže zažiť. Puto ultrAslan ku svojmu klubu je natoľko silné, že len pred pár rokmi sa postarali o ich solidnú dotáciu tromi miliónmi libier. Tie sa im podarilo vyzbierať vďaka predaju rôznych fanúšikovských predmetov. Nie je však všetko také ružové, ako sa zdá. Krátko po prelome tisícročí sa v Istanbule udiali tragické udalosti, ktoré si vyžiadali dve obete. Boli nimi anglickí podporovatelia Leedsu United. Podľa členov Galatasaray sa veci vymkli z rúk potom, ako priaznivci Leedsu preukázali gesto obrovskej neúcty voči domácim.

Vzrušujúce derby s Fenerbahce

Istanbulské peklo

7 najnebezpečnejších futbalových chuligánov v Európe. Ani hádzanie tehiel či hajlovanie s kapitánom im nie je cudzie
Zdroj: thesefootballtimes

Ultras Lazio - Lazio Rím

Pokiaľ by nešlo o futbal, ale o rasizmus, Ultras Lazia by zvíťazili na plnej čiare. Sympatizanti krajnej pravice sa na domácich zápasoch pravidelne objavujú s neonacistickými symbolmi, čím si získavajú neželanú publicitu. A ani fakt, že vo večnom meste sú v oslabení, im nevadí. Na jedného fanúšika Lazia totiž pripadajú až traja podporovatelia AS. Z tých však nejde až taký strach ako z ich bledomodrých konkurentov. Bučanie na čiernych hráčov, odriekanie antižidovských piesní alebo hádzanie molotov koktejlov na policajtov nepatrí k veciam, ktoré by sa na Stadio Olimpico nedali vidieť. To je aj hlavnou príčinou toho, že z chuligánov v minulosti známych aj ako Irriducibili, ide poriadny strach. Všadeprítomnou impulzívnou atmosférou sa nechal strhnúť aj bývalý kapitán Paolo Di Canio, ktorý opakovane zdravil severnú tribúnu Curva Nord rímskym pozdravom pripomínajúcim hajlovanie. Aj keď v súčasnosti je ich fungovanie kvôli prísnym talianskym zákonom obmedzené, výjazdom po Európe nič nebráni. Množstvo zahraničných miest už teda okúsilo ich silu.

Tento "rímsky pozdrav" obletel celý svet

7 najnebezpečnejších futbalových chuligánov v Európe. Ani hádzanie tehiel či hajlovanie s kapitánom im nie je cudzie
Zdroj: reddit

Choreo Ultrasu Lazia

7 najnebezpečnejších futbalových chuligánov v Európe. Ani hádzanie tehiel či hajlovanie s kapitánom im nie je cudzie
Zdroj: beyondthefieldofplay

The Bushwackers - Millwall FC

Presunieme sa na Britské ostrovy, konkrétne na juhovýchod Londýna, kde majú svoju základňu miestni Millwall FC. Klub sa nepreslávil po celom svete vďaka nezabudnuteľným výkonom na ihrisku. Popularite môže vďačiť predovšetkým chuligánom vo svojich vlastných radoch. Film Hooligans a dokument Zákon tribúny sa nám snažili priblížiť fungovanie tejto futbalovej firmy. Millwall, ku ktorého podporovateľom patrí okrem iného aj boxer David Haye či herec Denzel Washington, je s výtržnosťami spájaný už desaťročia. Už v roku 1978 bolo anglickému tímu zakázané hostiť stretnutie FA Cupu po dobu dvoch rokov. Dôvodom bolo hádzanie tehiel a kameňov na hosťujúcich priaznivcov. Len o 7 rokov neskôr zaplnili titulky novín spôsobom ako nikdy predtým. Po vypuknutí vzbury v Lutone skončilo v nemocnici 81 ľudí, pričom takmer tretina z nich boli policajti. Aj napriek tomu, že v posledných rokoch sa v Anglicku pristúpilo k väčšej bezpečnosti na štadióne, ešte v roku 2002 sa po krutej prehre The Bushwackers postarali o poriadny bordel. Na strážcov zákona hádzali im dobre známe tehly a až 150 policajtov si odnieslo zranenie.

"No one likes us, we don't care"

7 najnebezpečnejších futbalových chuligánov v Európe. Ani hádzanie tehiel či hajlovanie s kapitánom im nie je cudzie
Zdroj: independent

Chuligáni z Millwallu sú často zapletení do potyčiek s políciou

7 najnebezpečnejších futbalových chuligánov v Európe. Ani hádzanie tehiel či hajlovanie s kapitánom im nie je cudzie
Zdroj: Alan Walter

Gate 13 - Panathinaikos Atény

Od počiatku vekov môžeme považovať Atény za centrum gréckej kultúry. Okrem chrámov či kostolov tu má tiež pevné korene aj futbal. V meste sídli až trojica veľkých klubov a tým pádom si Aténčania k tomuto športu postupne získali nejaký vzťah. Hoci Grécka liga je poskromnejšia oproti iným známym súťažiam, aj ona má svoje vábidlá. Značná podpora fanatických priaznivcov na jednej či na druhej strane v najväčšom derby v Grécku medzi Olympiakosom a Panathinaikosom je jedno z nich. Zatiaľ čo zelení historicky reprezentovali strednú triedu, tak klub z prístavu Pireus bol pôvodne symbolom robotníckej triedy. Z toho možno aj pramení ich hanlivá prezývka "Bastardi", ktorú im prisúdila zelená časť Atén. Priaznivci Panathinaikosu sa vysmievajú svojmu súperovi týmto označením, čím naznačujú, že ich matky spali s námorníkmi, ktorí navštívili neďaleký prístav. To, že Grékom na futbale záleží, potvrdzuje aj skupina Gate 13. Môže sa pochváliť vlastným barom, nahrávacím štúdiom a posilňovňou. Tú zrejme často využívajú, keďže konflikty, či už na domácej alebo na zahraničnej pôde sú úplne bežné.

Gate 13 je v Európe dobre známou značkou

Nejedná sa o nič neobvyklé, keď sa derby predčasne skončí 

7 najnebezpečnejších futbalových chuligánov v Európe. Ani hádzanie tehiel či hajlovanie s kapitánom im nie je cudzie
Zdroj: protothema

Teddy Boys 95 - Legia Varšava

Ak by išlo čisto o futbal, potom by ten poľský ani zďaleka nepatril medzi to najlepšie, čo na európskej scéne môžeme vidieť. Pokiaľ by reč prišla na fandenie, karta by sa obrátila, pretože na tribúnach sa môžu ultras pochváliť svojou kreatívnou robotou pri tvorení choreografií a zaslúžene si môžu hovoriť dvanásty hráč. O ich kvalite, či už na trávniku alebo hľadisku sa tento rok mohli presvedčiť aj futbalisti majstrovského Trenčína počas predkôl Ligy majstrov. Nie je však všetko také ružové, ako na prvý pohľad vyzerá, predovšetkým vo finálových zápasoch poľského pohára. Najskôr sa Teddy Boys v roku 2004 vyznamenali tým, že vtrhli na trávnik a dokonca napadli hráčov súpera, aby o 4 roky neskôr bol kvôli ich vyčíňaniu zápas dočasne prerušený opäť. Obrovský vplyv na klub často pociťujú aj samotní hráči Legie. Minulosť spätá s konkurenciou sa neodpúšťa a chuligáni sa svoju nenávisť k takýmto futbalistom neboja prejaviť. Tentoraz sa hnevať nemusia, pretože po dlhých rokoch bude mať konečne Poľsko svojho zástupcu v Lige majstrov. Na to, či v nej dajú o sebe vedieť aj futbaloví výtržníci z Varšavy dostaneme už čoskoro odpoveď.

Najlepšie choreografie v hre?

7 najnebezpečnejších futbalových chuligánov v Európe. Ani hádzanie tehiel či hajlovanie s kapitánom im nie je cudzie
Zdroj: hooliganstv

Fanúšikovia Legie evidentne nemajú UEFA moc v láske

7 najnebezpečnejších futbalových chuligánov v Európe. Ani hádzanie tehiel či hajlovanie s kapitánom im nie je cudzie
Zdroj: tumblr
Domov
Zdieľať
Diskusia