Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. augusta 2016, 22:51
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Vedci objavili planétu veľmi podobnú našej Zemi s možným výskytom vody i života na jej povrchu

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Ďalší kandidát do zoznamu obývateľných svetov.

Pamätáte si ešte na náš článok o desiatich exoplanétach s najvyššou pravdepodobnosťou existencie života? Ak by sme niečo podobné dávali dokopy v dnešných dňoch, určite by sme na prvú priečku umiestnili novoobjavené teleso nachádzajúce sa v blízkosti druhej najbližšej hviezdy k našej sústave s názvom Proxima Centauri v súhvezdí Kentaur (ide o červeného trpaslíka chladnejšieho ako Slnko). Pre upresnenie, ide o vzdialenosť cez 4 svetelné roky, čo nie je neprekonateľná diaľka. O celej záležitosti sa šepkalo už dávnejšie, no prišiel august 2016 a vedci zverejnili svetu v časopise Nature pozoruhodné informácie!

Proxima Centauri:

Vedci objavili planétu veľmi podobnú našej Zemi s možným výskytom vody i života na jej povrchu
Zdroj: wikipedia.org

V Európskom južnom observatóriu sa im podarilo nájsť objekt v obývateľnej zóne, kde nie je ani príliš horúco ani príliš chladno, čo je ideálnym miestom s priaznivými podmienkami na vznik života. Podľa prvotných výpočtov by novoobjavenej exoplanéte podobajúcej sa Zemi stačilo na obeh neveľkej hviezdy iba niečo vyše 11 pozemských dní. Záhadou nateraz zostáva prítomnosť kvapalnej vody na povrchu či existencia akejkoľvek atmosféry chrániacej planétu pred nepriaznivými vplyvmi vychádzajúcimi z červeného trpaslíka Proxima Centauri. Jej názov je odteraz Proxima b s hmotnosťou 1,3-krát viac ako naša Zem.

Nájdeme raz na jej povrchu dôkaz o akomkoľvek živote?

Vedci objavili planétu veľmi podobnú našej Zemi s možným výskytom vody i života na jej povrchu
Zdroj: artstation.com

Avšak stále treba stáť nohami na zemi, pretože sa ľahko môže stať, že postupom času zistíme nepríjemné fakty. Atmosféra môže byť odfúknutá a voda na povrchu planéty byť nemusí. Avšak relatívne krátka vzdialenosť od slnečnej sústavy umožňuje po dôkladnom doladení našich dostupných technológií dostať k nej sondy a výskumné zariadenia do 50 rokov. Čiže by sme sa mali, my mladí, dožiť definitívneho potvrdenia existencie života na Proxime b.

Domov
Zdieľať
Diskusia