Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. augusta 2016, 17:13
Čas čítania 0:00
Jakub Hvozdovič

Z Harryho Pottera je v surovom a kontroverznom thrilleri nácek a bohovsky mu to sedí (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY DANIEL RADCLIFFE
Uložiť Uložené

Impérium doručuje komorný, čistokrvný thrillerový zážitok, avšak s typickými žánrovými chybami.

Chvalabohu nie ozajstný. Daniel Radcliffe totiž zobral úlohu v pomerne malom a neznámom thrilleri Imperium, ktorého dej hovorí o tom, ako agent FBI Nate Foster infiltruje skupinku miestnych neonacistov a tým agentom nebude nikto iný, než bývalý (celkom úspešný) čarodejník. Musím sa priznať, že Danielovu kariéru som po skončení fantasy série primárne nesledoval a aj v tých pár zhliadnutých filmoch, bol pre mňa stále nevinným Harrym. Veci sa však menia. Kariéra sa musí budovať, a to si uvedomuje aj 27-ročný Angličan, ktorý po festivalovke Swiss Army Man opäť siahol po niečom kontroverznom, no tentokrát z iného súdka. Asistovali mu pri tom ďalšie známe a osvedčené mená ako Toni Collette (The Sixth Sense), Chris Sullivan (The Knick) či Burn Gorman (Pacific Rim) a dovolím si povedať, že urobili dobre. Imperium je totiž síce čistokrvnou žánrovkou, no berie si na paškál fakty, ktoré sú pre mnohých tabu a robí to naozaj dobre.

Z Harryho Pottera je v surovom a kontroverznom thrilleri nácek a bohovsky mu to sedí (Recenzia)
Zdroj: Lionsgate

Film sa začína trocha zvláštne. Navodzuje napínavú atmosféru a ukazuje Radcliffea ako agenta FBI, ktorý pracuje najmä na prípadoch moslimského terorizmu a vidíme, že nie je obyčajným nekompromisným agentom. Je ľudský a manipulatívny, aj keď to nie je jeho prvotný zámer. Federáli ho teda využijú na veľmi zvláštnu úlohu. V rámci terorizmu sa najmä po 11. septembri zvyšuje dohľad nad moslimským obyvateľstvom, no opomína sa jedna obrovská skupina, ktorá toho má na rováši snáď ešte viac a svojou integráciou v spoločnosti je oveľa prehliadanejšia. Sú ňou rôzne „white supremacy" bunky, ktoré sa síce skrývajú za slobodu slova, no pritom ide neonacistov, rasistov, radikálnych xenofóbov, vyznávačov rasovej vojny a mnohých iných zvrátených názorov. Nate si teda vyholí hlavu, navlečie kanady s bomberou a postupne sa „spriatelí" s ľudmi z týchto hnutí. Za tým všetkým je však niečo viac. Niečo oveľa nebezpečnejšie ako sloboda slova.

Odporúčané
RECENZIA: The Lost City RECENZIA: The Lost City 23. marca 2022, 11:30

Imperium si odvádza perfektnú prácu v zmysle ukázania reálnych súvislostí. Pre režiséra Daniela Ragussisa to síce je celovečerná prvotina, no inšpiráciu reálnym príbehom FBI whistleblowera Michaela Germana zobral s poriadnou dávkou štýlu. Uvedomuje si, že v Spojených štátoch sa ešte pred pár rokmi pálili kríže a určite to nebola vatra na znamenie príchodu nového ročného obdobia. Hákové kríže, pochody, biele masky, runové znaky vytetované na telách strach šíriacich pánov. To všetko nám nie je tlačené nasilu, ak by sme náhodou nepoznali entitu, s ktorou máme dočinenia, ale pustené v krátkom slede obrázkov, ktoré jednoducho pôsobia naozaj nepokojne. A na tie obrázky natrafíme počas celého filmu. Pre mňa ako Európana je síce nepochopiteľné, ako niekto môže beztrestne pochodovať ulicami so znakom na ruke, ktorý už dávno nereprezentuje náboženský symbol a kričať pritom o krviprelievaní tak, ako to vidíme vo filme, no práve to je hlavnou devízou. Poukázať na to, že nie všetko je tak, ako vyzerá

Z Harryho Pottera je v surovom a kontroverznom thrilleri nácek a bohovsky mu to sedí (Recenzia)
Zdroj: Lionsgate

Ako je na tom teda samotný film? Je to veľmi príjemná thrillerová jednohubka s poriadnym výkonom Daniela Radcliffea. Akonáhle zhodí vlasy, tak mu začínate dôverovať a nemáte problém zabudnúť, že niekedy v ruke držal prútik. Príjemne prekvapuje aj ostatné obsadenie. To pôsobí naozaj presvedčivo, len je bohužiaľ obmedzované v istých momentoch nedokonalým scenárom a zopárkrát aj potrebou jeho zrýchlenia. Viac momentov sa udeje nelogicky, bez reálneho dopadu na dej, postavy sa vytrácajú a vedeli by sme si naozaj predstaviť solídnejšiu premyslenosť. To nás trochu mrzí, keďže to mohlo celý príbeh zdramatizovať ešte viac. Napätie je však na takto komorný projekt solídne a vie aj razantne zvýšiť podľa potreby, čo vidíme najmä v poslednej tretine. 

Sečteno podtrženo, Imperium v mnohom pripomína nedávnu Coloniu s Emmou WatsonDanielom Brühlom. Obsadenie je super (a samozrejme trocha podobné), príbeh je inšpirovaný skutočnými udalosťami, je to napínavé a bez veľkého rozpočtu. Jediný rozdiel bol pre mňa osobne v tom, že snímka o neonacistoch pôsobí viac osobnejšie. Do deja vás vtiahne a to, čo vám ukáže, vás jednoducho prinúti sa zamyslieť. Ja osobne som spokojný, aj keď sa nebudem čudovať ľudom, ktorých podobný námet nezaujme a udelia mu o bodík menej. Pre mňa solídnych a prekvapivých 7/10.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia