Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. augusta 2016, 18:24
Čas čítania 0:00
František Kulhánek

Najbrutálnejší sérioví vrahovia Česka, ktorí v priebehu roka surovým spôsobom usmrtili 8 osôb

ZAUJÍMAVOSTI ČESKÁ REPUBLIKA MASOVÍ VRAHOVIA
Uložiť Uložené

Manželia Jaroslav a Dana Stodolovi sa navždy zapísali do kriminalistickej histórie Česka.

Jaroslav a Dana Stodolovi boli sérioví vrahovia, akí nemajú v Českej republike obdobu. V rokoch 2001 a 2002 brutálne zavraždili a okradli 8 osôb vo veku 52 až 81 rokov. Celkom sa dopustili 17 trestných činov, vďaka ktorým strávia zvyšok života za mrežami väznice. K týmto vraždám prispela nielen neskúsenosť policajného zboru a lekárov na miestach činov, ale aj nadmieru rutinný prístup k pitvám, ktoré mali objasniť pravú príčinu smrti. Takmer vo všetkých prípadoch kriminalisti vychádzali z verzie, že išlo o samovraždu alebo náhle úmrtie.

Dana Stodolová (rod. Bábiková) sa narodila roku 1970 na Slovensku, kde sa už v 15 rokoch vydala za prvého manžela. Po roku sa manželom narodila dcérka. Kvôli nezrovnalostiam vo vzťahu sa dvojica rozviedla, na čo sa Dana presťahovala do Českej republiky, kde sa vydala druhýkrát. Krátko po svadbe novomanželia odcestovali do Kanady. Tu si Dana privyrábala ako barová tanečnica. V 1997 sa v jej živote udial veľký zlom. Cestou z práce bola znásilnená. Vzápätí stratila akýkoľvek záujem o mužov a začala prepadávať závislosti na liekoch. Tak sa skončilo aj jej druhé manželstvo. Nakoniec sa odsťahovala opäť nazad do Slavošova na Kutnohorsku. Tu sa vydala po tretí raz za niekoľkokrát súdne trestaného Jaroslava Stodolu, ktorý mal za sebou už 6 rokov vo väzení. Spolu sa poznali od roku 1988. Stodola bol známy najmä pre svoju agresívnu povahu v opitosti. Keďže sa manželom nedarilo stabilne uplatniť na trhu práce, začali trpieť finančnými problémami.

Najbrutálnejší sérioví vrahovia Česka, ktorí v priebehu roka surovým spôsobom usmrtili 8 osôb
Zdroj: www.tyden.cz
Najbrutálnejší sérioví vrahovia Česka, ktorí v priebehu roka surovým spôsobom usmrtili 8 osôb
Zdroj: upload.tn.nova.cz

Na začiatku plánovali „iba“ olúpiť starších ľudí, no vlámania sa čoskoro zmenili na popravné rituály. Ich besnenie sa začalo na jeseň roku 2001. Prvé vlámanie prebehlo v Chabeřicích 30. septembra a obeťou mal byť Alois M. Dôchodca manželom vydal 160 000 korún. Tí ho následne zviazali a ponechali vo veľmi zlom stave doma. Tento zločin sa ešte zaobišiel bez obetí na životoch.

Odporúčané
Účinkoval v českom Milionárovi a za vyhraté peniaze si nakúpil vražedné zbrane. Lesný vrah mal nadpriemerné IQ a necítil emócie Účinkoval v českom Milionárovi a za vyhraté peniaze si nakúpil vražedné zbrane. Lesný vrah mal nadpriemerné IQ a necítil emócie 21. apríla 2024, 12:30

Prvou obeťou sa stal Stanislav Š. zo Slavošova, kde býval aj manželský pár u Daninej mamy. Pri akcii bol tentokrát len Stodola, ktorý sa za účelom obohatenia vlámal v skorých ranných hodinách do domu staršieho dôchodcu. Aby utajil svoju identitu, maskoval sa parochňou a pančuchou natiahnutou cez tvár. Do domu sa dostal nepozorovane po tom, ako majiteľ vošiel do chlieva. Skryl sa za záves a čakal. Keď sa dôchodca vrátil, zrazil ho k zemi a donútil ho vydať všetky svoje úspory. Pri predávaní peňazí sa podarilo napadnutému strhnúť z hlavy pančuchu. Stodolu ovládol pocit strachu a dôchodcu rukami uškrtil. Mŕtve telo uložil do postele a okolo rozmiestnil sviečky, po čom z domu odcudzil ešte pár vecí a odišiel. Sviečky v dome napokon zapríčinili požiar, od ktorého sa chytil celý dom. Pri pitve lekár prehliadol poranenia hlavy aj stopy po škrtení. Za príčinu smrti sa teda považovalo uhorenie.

Dom Stanislava Š.

Najbrutálnejší sérioví vrahovia Česka, ktorí v priebehu roka surovým spôsobom usmrtili 8 osôb
Zdroj: www.ahaonline.cz

Druhá vražda sa odohrala iba 12 dní po prvom útoku. Spáchali ju manželia spoločne. Iniciátorkou bola v tomto prípade Stodolová. Na vražednú výpravu sa vydali 28. novembra do domu Rúženy S., ktorá bývala paradoxne len pár metrov od nebohého Stanislava Š. V čase vniknutia do domu sa dôchodkyňa pozerala na veľmi hlasno spustenú televíziu, pretože bola nedoslýchavá. Stodolová niekoľkými ranami do hlavy uzemnila obeť, na čo ju ihneď zviazali. Okamžite začali prehľadávať dom. Stodola ženu usmrtil šatkou a vankúšom, s ktorými ju udusil. Následne vykopali na záhrade hrob, kam usmrtenú pochovali aj s jej osobnými vecami, aby si okolie myslelo, že na dlhšiu dobu odcestovala. Na mieste činu vrahom nerobilo problém si ešte v pokoji vychutnať kávu. Telo obeti objavil zať po pol roku pri stavbe fóliovníku.

Dom Rúženy S.

Najbrutálnejší sérioví vrahovia Česka, ktorí v priebehu roka surovým spôsobom usmrtili 8 osôb
Zdroj: www.ahaonline.cz

Po dlhšej pauze to skúsili opäť - 30. augusta 2002. K manželom K. prišli s prosbou o vodu. Keď Antonín K. otvoril dvere, zatlačili ho do vnútra. Manželov rozdelili, aby sa nevideli a oboch zviazali a dožadovali sa peňazí. Po vydaní 10 000 korún Stodola manželov uškrtil káblom od lampy. Po čine si tentokrát s kľiudom Angličana zapálili cigarety. Pred odchodom obete zbavili pút a všetko naaranžovali, ako keby sa malo jednať o samovraždu. V kuchyni ešte nechali unikať plyn. Privolaný lekár konštatoval smrť v dôsledku otravy plynom. Na prípade sa podieľali aj znalci pre plynové zariadenia, ktorí konštatovali, že prístroje aj nádoby s plynom sú bez poškodenia a len ťažko by sa manželia sami otrávili. Policajný komisár okrem iného nariadil aj súdnu pitvu, u ktorej sa nezistili žiadne ďalšie možné príčiny. Z kriminalistického hľadiska je neprípustné, že vyšetrovatelia nevenovali absolútne žiadnu pozornosť veciam, ktoré z domu zmizli (rádio, videorekordér, mobilný telefón atď.).

Dom manželov K.

Najbrutálnejší sérioví vrahovia Česka, ktorí v priebehu roka surovým spôsobom usmrtili 8 osôb
Zdroj: www.ahaonline.cz

Na následnej vražde sa podieľala len Dana Stodolová bez účasti partnera. 15 dní si po vražde manželov K. vyhliadla 78-ročnú dôchodkyňu Mariu Č., ktorá ponúkala izby ku krátkodobému pobytu. Stodolová jej hovorila príbeh o tom, že jej byt bol v dôsledku záplav zničený a potrebuje len pár dní niekde prespať. Vymysleným príbehom vyvolala u pani Č. súcit. Nasledujúci deň majiteľka domu pristihla Stodolovú, ako sa jej hrabe vo veciach. Tá neváhala a dôchodkyňu okamžite napadla, zviazala jej ruky aj nohy a posadila ju na stoličku. Kvôli odporu čokoľvek povedať sa rozhodla ženu usmrtiť. Niekoľkokrát ju udrela tupým predmetom do hlavy a následne štyrikrát bodla do hrudníka. Po prehliadke domu Stodolová našla 20 000 korún. Po čine dôkladne zahladila stopy a dokonca v celom dome umyla podlahu. S mŕtvou ženou prespala jednu noc pod strechou a druhý deň ráno odišla stopom do obce Brněnec. Polícia hneď po náleze tela pracovala s verziou vraždy. Aj napriek opisu podozrivej sa pátranie skončilo neúspešne.

Odporúčané
Český rodinný dom pripomína vilu ako z Beverly Hills. Sleduj modernú drevostavbu s bazénom vo vinárskej oblasti na Morave Český rodinný dom pripomína vilu ako z Beverly Hills. Sleduj modernú drevostavbu s bazénom vo vinárskej oblasti na Morave 29. februára 2024, 17:30

Ďalší skutok sa odohral 28. októbra opäť v Slavošovciach. Tentokrát si vyhliadli 81-ročného Jozefa M. Stodola ho niekoľkokrát udrel do hlavy a bezvládne telo odtiahli po schodoch na povalu. Tam sa pokúsili zinscenovať obesenie. Kábel sa však pretrhol a telo skončilo na podlahe. V tejto polohe bol nájdený. Na políciu dva dni po vražde volal starosta obce. Tomu sa nezdalo, že dôchodca nereaguje na klopanie. Po príchode polície ho našli bez známok života. Okolo krku mal uviazaný telefónny kábel a z úst a nosa mu vytekala krv. Lekár konštatoval smrť udusením v dôsledku obesenia. Pitvu vykonávajúci lekár objavil na tele viacero stôp, ktoré mali signalizovať cudzie zavinenie. Tento nález telefonicky nahlásil aj polícii, no tí to vysvetlili pádom na podlahu.

Povala, kde bol nájdený Jozef M.

Najbrutálnejší sérioví vrahovia Česka, ktorí v priebehu roka surovým spôsobom usmrtili 8 osôb
Zdroj: www.ahaonline.cz

Posledný a najväčší útok spáchali 2. decembra 2002 v Brněnci. Vražedný kolotoč neprežili sestry Dagmar W. a Helena C. Zázrakom prežila ich matka Božena C. Do domu sa Stodola dostal cez vetracie okienko. Na mieste uškrtil Dagmar W., potom sa vrhol na matku. Tú hodil na posteľ a vankúšom ju začal dusiť. Keď sa prestala hýbať, domnieval sa, že je mŕtva. S manželkou sa dohodli, že miesto činu naaranžujú tak, ako keby sa jednalo o vražedný súboj sestier, pri ktorom zomrela aj matka. Druhú zo sestier preto nahnali do vane. Tá sa začala v zúfalstve brániť, na čo ju Stodola rukami uškrtil. Následne napustili vaňu a nožom porezali zápästie. Z domu si odniesli 10 000 korún a tri vkladné knižky, z ktorých si vybrali takmer 40 000. Z nesúvislej reči 92-ročnej Boženy polícia usúdila, že na úmrtiach sa mohla podieľať aj tretia osoba. Konkrétne sa hovorilo o Jaroslavovi Stodolovi. Ten síce s políciou spolupracoval, no vinu nepriznal.

Po poslednej vražde sa psychický stav Stodolu výrazne zhoršil. Pokúsil sa dokonca o samovraždu, no neúspešne. V hlbokom bezvedomí bol prijatý do nemocnice, kde vyplynulo, že požil asi 200 rôznych tabletiek. Zvrat v celej kauze prišiel 3. februára, keď chceli okradnúť 78-ročného Jozefa P. Toho požiadal Stodola o vodu, pretože sa jej manželke malo údajne urobiť nevoľno. Akonáhle priniesol vodu, Stodola naňho vytiahol nôž a prinútil ho vliezť do pivnice. Prepadnutému sa však podarilo z pivnice uniknúť a všetko nahlásil polícii. Manželia boli na druhý deň zadržaní a prevezení do Kutnej Hory. Bez zapierania sa k činu dobrovoľne priznali. Prípad bol pridelený vyšetrovateľovi východočeského kraja. Tím kriminalistov rekonštrukciami, preverením všetkých výpovedí a ďalšími kriminalistickými metódami objektívne preukázal vinu oboch manželov aj v ostatných prípadoch. Dňa 26. apríla boli manželia Krajským súdom v Hradci Králové odsúdení k doživotnému väzeniu. Trest nezmenil žiadny odvolací súd. Po tejto skúsenosti českých kriminalistov boli zavedené opatrenia, aby k podobným zinscenovaným vraždám v budúcnosti už nedochádzalo.

Domov
Zdieľať
Diskusia