Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. augusta 2016, 12:23
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Ako 21-ročný nechal vysokú školu a utiekol z domu, ale obrátil svoj život naruby a dnes zarába 250-tisíc mesačne

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Našiel samého seba, keď to najmenej očakával.

Kto z nás by nechcel len tak sedieť doma, prechádzať sa po meste, alebo cestovať do svetových destinácií bez toho, aby sa musel starať o svoj biznis a na účet by mu mesačne prichádzali stotisíce eur? Veríme, že takto si svoj život predstavujú tisícky Slovákov a iné to nebolo ani v živote Johna Crestaniho, ktorý ešte v roku 2009 žil zo svojho batohu v Thajsku a dnes sa prechádza po akejkoľvek pláži sa mu zachce a peniaze sa mu len tak sypú. Jeho cesta za úspechom nebola jednoduchá a jednoznačne nebola ani krátka, ale John vytrval a ako sám uvidíš, oplatilo sa.

Ako 21-ročný nechal vysokú školu a utiekol z domu, ale obrátil svoj život naruby a dnes zarába 250-tisíc mesačne
Zdroj: John Crestani

Škola má človeku poskytnúť vedomosti, vďaka ktorým by sa potom vedel uchytiť v budúcom zamestnaní bez väčších problémov. Bohužiaľ, každý rok to takto ideálne nedopadne pre tisíce študentov a v roku 2009 bol jedným z nich aj náš John. Vykašľal sa na vysokú školu a ako 21-ročné ucho bez skúseností a peňazí utiekol z domu do Thajska, kde niekoľko mesiacov žil len z toho, čo mu bola ochotná požičať rodina. Nebolo to veľa a Thajsko zase nebolo veľmi finančne náročné, ale rodičia nechápali, čo John mieni v Thajsku dosiahnuť a on im vždy odpovedal, že sa snaží nájsť samého seba. Dlho sa mu to nedarilo aj napriek tomu, že si na cestu pribalil napríklad Bibliu či ďalšie náboženské texty a čo nečakal ani on sám, oči mu otvorila až kniha od Tima Ferrissa opisujúca, ako dokáže človek z pohodlia svojej obývačky vybudovať hotové internetové impérium, ktoré je schopné zarobiť si na seba samo. Hlavnou myšlienkou knihy The 4-Hour Workweek bolo zabudnúť na to, že človek musí vymieňať svoj čas za peniaze, ale dnes už nie je až také zložité spoliehať sa na pasívny príjem a zabudnúť na ranné vstávanie či hlúpe príkazy od šéfov.

Johnov úspech sa však nerodil ľahko. Možno to znie ako klišé, ale aj tomu, že dnes zarába pokojne aj viac než 200-tisíc dolárov mesačne, predchádzalo zopár rokov, počas ktorých sa síce snažil vybudovať si pasívny príjem, ale nedarilo sa mu to tak, ako by si to bol predstavoval. Začínal s predajom produktov na portáli eBay a nevyzeralo to vôbec zle, keď mu to mesačne vynášalo asi 2-tisíc dolárov, lenže John si nedal pozor na to, čo predáva a odrazu bol jeho účet zrušený a zárobok zmizol v oblakoch. Aj pod nátlakom rodičov a okolia sa rozhodol dať škole druhú šancu a keď už opäť študoval, napadlo mu, že by si tým mohol aj privyrobiť. Vďaka svojej šikovnosti sa mu podarilo získať odpovede na väčšinu testových otázok univerzity a keď ich začal nenápadne predávať, za deň mal v peňaženke nových a nadýchaných 1000 dolárov a hlavu opäť kdesi v oblakoch. Neveľmi správny biznis model mu potom škola zistila a nielenže všetko dala do pôvodného stavu, Johna ešte aj suspendovala a aj keď to v tom čase netušil, pripravila mu pôdu na to, aby konečne uspel vo veľkom. Keďže návrat do školy už nebol reálnou možnosťou, John si našiel prácu v jednej marketingovej firme v Los Angeles a keď sa mu na novej pozícii ihneď darilo a svojim šéfom zarábal obrovské čiastky správne pripravenými kampaňami a marketingovými stratégiami, chcel od nich aspoň zvýšenie platu. Žiadne zvýšenie sa však nekonalo a šéf sa mu dokonca vysmial priamo do tváre, čo koniec koncov Johnovi zahralo presne do kariet a keďže si posledné mesiace pred vyhodením pripravoval klientov, ktorí by potenciálne mohli prejsť k nemu do jeho vlastnej firmy, nemusel sa báť o to, že by prišiel o zárobok. Klientom sa ani nebolo prečo čudovať, veď John mnohým z nich niekoľkonásobne zvýšil firemný obrat a ich rozhodnutie preto nebolo také zložité.

Ako 21-ročný nechal vysokú školu a utiekol z domu, ale obrátil svoj život naruby a dnes zarába 250-tisíc mesačne
Zdroj: John Crestani

Práca na marketingových stratégiách išla Johnovi od ruky a zameral sa preto aj na takzvaný affiliate marketing, čiže vďaka propagácii produktov nejakej spoločnosti získaval určité percento z každého nákupu a po tom, čo zistil, že najlepšiu províziu získa pri homeopatikách, vydal sa práve touto cestou. Z jediného predaja v hodnote 90 dolárov bol potom schopný zarobiť aj 40 dolárov vo forme provízie a John sa nezastavil pri tomto zárobku. Povedal si, že svoje znalosti musí zdieľať zo svetom a samozrejme na svojich žiakoch aj trošku zarobiť a vytvoril preto exkluzívny program, v ktorom ťa o affiliate marketingu naučí všetko, čo sa naučiť dá a nechá si za to aj slušne zaplatiť. Jeho kurz stojí takmer 5000 dolárov a ako sám hovorí, nezáleží mu na tom, koľko ľudí si ho aj skutočne kúpi, pretože ak sa na to niekto odhodlá, aspoň bude vedieť, že to ten človek s biznisom myslí vážne. Keby si preto zrátal všetky jeho mesačné príjmy z podnikateľských aktivít, dospel by si k čiastke od 250-tisíc dolárov pokojne aj po 500-tisíc a to si ešte pripomeňme, že väčšinou ide o pasívny príjem, kvôli ktorému nemusí ani pohnúť prstom.

John Crestani nedávno oslávil ešte iba 28. narodeniny, čerstvo sa už stihol aj oženiť a s úsmevom na tvári spomína na časy, keď ako malý chlapec presedel celé dni pri počítači a nemal takmer žiadnych kamarátov. Dnes si kamarátov starostlivo vyberá, pretože s milionárom ako John by sa chcel kamarátiť skutočne každý a väčšinu svojho času trávi na plážach a vo vilách, kde nie je problém vyriešiť cez internet akýkoľvek problém a o pár minút sa už vrátiť späť ku jeho dobrodružstvám.

Ako 21-ročný nechal vysokú školu a utiekol z domu, ale obrátil svoj život naruby a dnes zarába 250-tisíc mesačne
Zdroj: John Crestani
Domov
Zdieľať
Diskusia