Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. augusta 2016, 20:23
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Prečo úspešní olympionici hryzú svoje medaily? Zvyk z minulosti má v dnešných časoch úplne odlišný význam

ŠPORT HISTÓRIA
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Menšia zaujímavosť v aktuálnych športových dňoch.

Olympijské hry 2016 konajúce sa v brazílskom meste Rio de Janeiro sú stále v plnom prúde. Okrem fascinujúcich športových výkonov, nepríjemných zranení či zaujímavých príbehov však každoročne so sebou ťahajú jednu menšiu zaujímavosť, nad ktorou ste už pravdepodobne niekedy premýšľali. Poznáte to, športovec začína svoj pretek, súboj či zápas a vyhrá cenný kov v podobe zlatej, striebornej alebo bronzovej medaile. Na záver sa všetci traja úspešní jednotlivci (poprípade skupiny) postavia na stupne víťazov, kde po vyvesení vlajok nastáva moment sprevádzajúci hry pod piatimi kruhmi už od nepamäti. Olympionici si veľmi často začnú hrýzť do svojich získaných medailí a vytvárajú tak priestor na otázky pre nič netušiacich ľudí.

Prečo úspešní olympionici hryzú svoje medaily? Zvyk z minulosti má v dnešných časoch úplne odlišný význam
Zdroj: wikipedia.org

Poďme si spomenutý rituál, respektíve tradíciu v skratke vysvetliť. Keď sa rýchlo vrátime do dávnej histórie, zistíme, že hryzenie cenných kovov slúžilo ako overenie pravosti danej (prevažne zlatej) medaily. Postupom dlhých rokov a desaťročí sa však už pravosť skúšať nemusí, nakoľko moderné kúsky sú aj tak prevažne vyrábané zo striebra a percentuálne zastúpenie zlata je väčšinou ledva okolo 1 % (počas aktuálnych hier až 1,2%). Z histórie sa teraz prenesme do súčasnosti, kedy hryzenie už nemá za cieľ overovať pravosť kovu, ale ide iba o akt pre všadeprítomných fotografov a novinárov z celého sveta. Každý jeden z nich chce mať totiž naozaj dobré fotky a keď sa víťazi zahryznú do svojich cenných kovov, následne ide o emočne nabitejšie zábery letiace do celého zvyšku sveta.

Domov
Zdieľať
Diskusia