Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. augusta 2016, 11:28
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Slováci pracujú na mobilnej aplikácii, ktorá nám v prípade núdze pomôže. Stačí iba vytiahnuť smartfón

TECH
Uložiť Uložené

Užitočný nápad sa stretáva s praxou.

Slovenský tím vyvíja mobilnú aplikáciu, ktorá bude pomáhať v núdzi. Nesie názov Helpey a do testovacej fáze vstupuje už v októbri. Za ambicióznym nápadom stojí snaha ochrániť ostatných pred teroristickými hrozbami, pomôcť mrznúcim ľuďom na ulici alebo zraneným zvieratkám. Princíp je jednoduchý a ústretový - ak uvidíš podobný problém, stačí vytiahnuť mobil a o pár sekúnd je situácia ohlásená. Na miesto rýchlo dorazí záchranná posádka, špeciálne určená na uvedený problém. Ak ide napríklad o mrznúceho bezdomovca, prídu s čajom, dekou, prípadne dotyčného odvezú do blízkej nocľahárne.

Slováci pracujú na mobilnej aplikácii, ktorá nám v prípade núdze pomôže. Stačí iba vytiahnuť smartfón
Zdroj: Helpey

"Aplikácia má preventívnu a záchrannú funkciu pre ľudí aj zvieratá. S jej pomocou môžeme navyše predchádzať nebezpečným situáciám, ktoré dnes svet trápia. Občania budú môcť v reálnom čase virtuálnym spôsobom identifikovať rizikový subjekt alebo situáciu, ktorú vidia, a cez túto aplikáciu prispieť k rýchlemu rozuzleniu," vyhlásil autor nápadu Otto Brixi. V praxi to teda funguje tak, že používateľ vyberie podľa typu udalosti jednu z možností, popíše udalosť a Helpey údaje odošle spolu s polohou. Takto sa môže rýchlo konať aj v životunebezpečných situáciách alebo napríklad pri podozrení z terorizmu. "Chceme, aby bola aplikácia spustená čo najskôr, kedže protiteroristická prevencia v dnešnej dobe naberá na dôležitosti. Snažíme sa, aby sme toho dosiahli v priebehu niekoľkých mesiacov, hraničným termínom je december," pokračuje Brixi. Testovacia doba bude zatiaľ prebiehať iba v Košiciach, no autori vyzdvihujú snahu o globalizáciu - systém sa plánuje finalizovať a konzultovať s odborníkmi a záujem prejavili už aj svetové metropoly. Zaujímavý nápad už teraz vyhral rezidenčný pobyt a ako jediná tohto druhu zastúpi Slovensko aj na prestížnej konferencii inovatívnych nápadov DLD v Tel Avive. Ostáva len dúfať, že appka nebude zneužívaná.

Anketa:
Myslíš si, že by mohla byť takáto appka užitočná/nápomocná?
Áno!
Nie.
Áno!
65 %
157 Hlasov
Nie.
35 %
84 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia