Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. augusta 2016, 17:55
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Keď nacisti oslavovali a pochodovali v centre newyorského Manhattanu. Georgea Washingtona vyhlasovali za prvého fašistu

ZAUJÍMAVOSTI NACIZMUS USA
Uložiť Uložené

Pred druhou svetovou vojnou mali nacisti podporu aj v USA.

Krátko po tom, čo sa v roku 1933 Adolf Hitler šikovne dostal až do pozície nemeckého kancelára, potrebovala jeho politická strana NSDAP získať väčšiu podporu nielen na domácej pôde, ale najmä v zahraničí. V tom čase zaujímavé myšlienky prúdiace z Nemecka onedlho oslovili aj Nemcov a ľudí s nemeckými predkami žijúcich v Spojených štátoch amerických a presne to bol recept na to, ako nacizmus spopularizovať aj za oceánom. Najskôr sa to dialo oficiálne pod dohľadom nemeckej vlády, keď sa na čelo novovzniknutého spolku s názvom Friends of New Germany dostal Heinz Spanknobel a začal združovať čoraz viac a viac členov.

Myšlienky NSDAP a samotného Hitlera získavali v USA na popularite najmä kvôli tomu, že spolok podsúval novú ideológiu v úzkom spojení s tradičným americkým patriotizmom, a tak dokázal osloviť množstvo ľudí túžiacich po silných Spojených štátoch amerických bez hrozby pochádzajúcej od Židov či komunistov a onedlho sa už na stretnutiach amerických nacistov začali plniť haly. Najväčším z týchto stretnutí, ktoré boli usporiadavané už od roku 1934, bola udalosť konajúca sa 20. februára roku 1939, keď sa v manhattanskej hale Madison Square Garden zhromaždilo viac než 20-tisíc členov nového spolku German American Bund, ktorý nahradil spomínaný spolok Friends of New Germany, aby v ňom nemecká vláda oficiálne nehrala takú veľkú rolu. Vo vnútri sa teda odohrávalo strenutie s názvom „Pro-America Rally“, kde dokonca nacisti vyvesili veľkú podobizeň Georgea Washingtona a vyhlasovali o ňom, že on nikdy v demokraciu neveril a bol to vlastne prvý fašista.

Odporúčané
Vojta (Mullet na tripu) prešiel celé USA stopom a bez peňazí: Na odvoz som čakal 14 hodín, v Grand Canyone ku mne prišiel medveď Vojta (Mullet na tripu) prešiel celé USA stopom a bez peňazí: Na odvoz som čakal 14 hodín, v Grand Canyone ku mne prišiel medveď 5. februára 2024, 9:30

Okolo haly sa však zhromaždilo asi 80-tisíc odporcov nacistickej ideológie, ktorí sa zúfalo snažili dostať dnu a stretnutie pokaziť, v čom sa im snažili zabrániť policajné zložky a neobišlo sa to bez zranení. Nacisti stihli protestovať proti všetkému, za čo mohli len trošku viniť napríkla Židov, veď samotného prezidenta Franka D. Roosevelta premenovali so židovským menom Rosenfeld a jeho reformný plán New Deal pozmenili na Jew Deal. Našťastie, krátko po tom, čo USA vyhlásili vojnu Nemecku v roku 1941, spolok German American Bund bol konečne rozpustený a nacisti, ktorí kedysi hrdo pochodovali s hákovými krížmi po uliciach New Yorku odrazu nevedeli, čo si počať.  

Domov
Zdieľať
Diskusia