Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. augusta 2016, 19:29
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Ešte elegantnejší a opäť modernejší. Samsung Galaxy Note 7 posúva technologickú úroveň

TECH SAMSUNG
Uložiť Uložené

Prichádza nový kráľ veľkých smartfónov, ktorý je vybavený zahnutým displejom a skenerom očí.

Keď uzrela svetlo sveta úplne prvá generácia dnes už populárneho phabletu od juhokórejskej jedničky, takmer všetci sa smiali jej uhlopriečke displeja, ktorá bola na rok 2011 naozaj netradičná. O pár mesiacov neskôr však prišlo na pulty obchodov niekoľko ďalších modelov s nadštandardne veľkými displejmi, tentokrát ale od  iných výrobcov, a tak bolo snáď každému nadmieru jasné, čo Samsung vlastne spôsobil. Galaxy Note ale zaujal pozornosť predovšetkým vďaka unikátnemu príslušenstvu - S Penu. Neišlo totiž iba o obyčajný stylus, ale akési inteligentné elektronické pero s vlastným hardvérovým tlačidlom, ktoré ponúkalo špeciálnu funkcionalitu. A najlepšie bolo na tom to, že ho používateľ mohol skryť do konštrukcie mobilného zariadenia, takže ho mal pri sebe kedykoľvek a kdekoľvek. Vďaka nevídanému úspechu tu preto dnes máme v poradí už siestu generáciu, alebo inými slovami Samsung Galaxy Note 7.

Ešte elegantnejší a opäť modernejší. Samsung Galaxy Note 7 posúva technologickú úroveň
Zdroj: Samsung

Hi-tech šperk

Ako určite mnohí očakávali, vizuálne spracovanie aj tentokrát vychádza z tohtoročnej vlajkovej lode, pričom výrobca zachoval DNA modelovej rady Note, čo je vidieť na badateľne hranatejšej konštrukcii zo skla a hliníkového rámiku z leteckého priemyslu. Stará známa elegancia dostala vďaka ladnejším krivkám a predovšetkým zaoblenému (z obidvoch strán, takže pre Note premiéra) displeju čerstvý nádych a prémiové materiály sú znovu o úroveň vyššie, prednú a zadnú časť tela smartfónu chráni ešte čerstvé Gorilla Glass 5. Oproti vizuálnym zmenám medzi predchádzajúcimi generáciami teda možno nič revolučné, to podstatné sa však skrýva v detailoch. Ak si Note 7 obzriete z blízky, uvidíte precízne a symetrické konštrukčné prevedenie prvotriednej kvality. Každá jedna časť do seba zapadá tak dokonale, akoby bol vyrobený z jedného kusu materiálu. Používatelia rovnako pocítia čaro jedinečnej ergonómie, pretože sa ňou pýši i pomerne dosť podobný Galaxy S7 edge. Niektorým môže ale prekážať tenší rámik po bokoch, čo znamená slabší uchop, no po niekoľkodňovom tréningu si už niečo také ani len neuvedomíte.

Ešte elegantnejší a opäť modernejší. Samsung Galaxy Note 7 posúva technologickú úroveň
Zdroj: Samsung

Skener očí, IP68 a microSD karty

Veľa zmien nenastalo ani pri technických špecifikáciách. Platí to o čipsete, operačnej pamäti, technológiách nabíjania či hlavnom fotoaparáte. Načo predsa meniť niečo, čo stále nemá poriadnej konkurencie? Zhodu s Galaxy S7 edge ale spozorujete aj pri rovnakej certifikácií IP68, ktorá predstavuje dôkaz, že Galaxy Note 7 vydrží dlhý ponor do hĺbky zhruba jeden a pol metra pod hladinou. Oproti generácii Note5 z minulého roka pribudol slot pre microSD karty slúžiace na odľahčenie interného úložiska s kapacitou 64 GB. Batéria očakávane narástla z 3 000 mAh na rovných 3 500 mAh, takže nám jedno nabitie dopraje celkom veľa úžitku. Super AMOLED displej ponúka tú istú uhlopriečku (5,7-palca) a stále to isté rozlíšenie, čiže jemné Quad HD (518 pixelov na palec). Okrem iného je schopný zobrazovať HDR obsah, čo prinesie pestré farby a viac detailov.

Odporúčané
Samsung predstavil novú vlajkovú loď. Novinky z legendárnej série S využívajú umelú inteligenciu už takmer na všetko Samsung predstavil novú vlajkovú loď. Novinky z legendárnej série S využívajú umelú inteligenciu už takmer na všetko 18. januára 2024, 14:30

Hlavnú postavu predstavenia má však skener očí, presnejšie povedané dúhovky. Ten funguje prostredníctvom vzájomnej spolupráce medzi selfie foťákom a infračerveným osvetlením, ktoré pomôže zrealizovať presnú a rýchlu autentifikáciu v zlých svetelných podmienkach. Hudobných nadšencov pre zmenu poteší 24-bit/192kHz audio a Home button pod zobrazovacím panelom ukrýva ešte integrovaný skener odtlačkov prstov. Hardvéroví inžinieri rovnako nezabudli ani na obojstranný port USB Type-C, pričom ide o premiéru v úplne celom portfóliu juhokórejského giganta. S Pen navyše dostal lepšiu citlivosť a niekoľko nových softvérových funkcií.

Evolúcii tiež podľahla kontroverzná nadstavba TouchWiz, ktorá má po novom minimalistickejšie používateľské prostredie vrátane mierne pozmenených ikoniek aplikácií. Za zmienku určite stojí aj vzájomne zladenie UI systému Android 6.0 a farebného prevedenia fyzickej konštrukcie. Zlatý model ho bude mať viac do zlata, modrý zase do modra, nič komplikované. 

Novina dorazí do prvých obchodov 19. augusta, predbežné objednávky štartujú už od zajtra. Cenovka by sa mala pohybovať okolo 850 euro. K dispozícii sú až 4 farby - Blue Coral, Black Onyx, Silver Titanium a Gold Platinum, jednotlivé regióny ale dostanú len tri z nich.

Technické špecifikácie Samsung Galaxy Note 7:

  • 5,7-palcový Super AMOLED displej v Quad HD
  • Snapdragon 820 alebo Exynos 8890 (USA - Európa)
  • 4 GB RAM
  • 64 GB UFC 2.0 úložisko vrátane microSD kariet až do 256 GB
  • 12 MPx hlavný fotoaparát, f/1.7, PDAF, optická stabilizácia obrazu, 1.4µm pixely, 4K videá
  • 5 MPx selfie fotoaparát, clona f/1.7
  • 3 500 mAh batéria, rýchle nabíjanie, bezdrôtové nabíjanie
  • skener očí, skener odtlačkov
  • snímač srdcového tepu
  • USB Type-C port
  • vylepšený S Pen
  • Anroid 6.0 Marshmallow, vynovený TouchWiz, Edge UI
Ešte elegantnejší a opäť modernejší. Samsung Galaxy Note 7 posúva technologickú úroveň
Zdroj: Samsung
Ešte elegantnejší a opäť modernejší. Samsung Galaxy Note 7 posúva technologickú úroveň
Zdroj: Samsung
Domov
Zdieľať
Diskusia