Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. augusta 2016, 17:22
Čas čítania 0:00
Michal M.

Kde si v Bratislave môžete dať najlepšiu zmrzlinu? Otestovali sme 11 prevádzok za vás

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Na výber ich je na jednej ulici aj 10, no kde ju majú najlepšiu? V každej z nich sme skúsili aspoň dva kopčeky a naše dojmy zhrnuli do článku s jednoznačným víťazom.

Okrem burgrov, hotdogov, výberovej kávy či smoothies je u nás jednou z najriešenejších gastronomických záležitostí dnešnej doby nepochybne aj zmrzlina. Chutí snáď každému, v lete dokáže nádherne spríjemniť deň a aj bez toho, aby pre nás bolo podstatné jej osvieženie, radi sa oddávame smotanovým či ovocným chutiam. Dlhé roky bola viac-menej všade rovnaká. Teda z rovnakého prášku, poväčšinou od značky MEC3, ktorý sa mieša s mliekom, cukrom a príchuťami a pre efekt sa ešte zvykne navrch nádoby v zmrzlinárni pridať efektný (not?) "džem", ktorý sa taktiež kupuje od rovnakej firmy a hovorí sa mu variegata.

Takto si už ale dnes väčšina z nás zmrzku nepredstavuje, že? Chceme domácu výrobu, kreativitu pri príchutiach, žiadnu chémiu či polotovary, na čo máme pri cene €1,50 za kopček asi aj celkom slušné právo. Vybrali sme sa teda pozrieť do bratislavských ulíc, aby sme pre vás zistili, ktorá z nich je najlepšia a či je dnes už bežným štandardom, že zmrzlinárne nepoužívajú polotovary, ale všetko si vyrábajú sami a tomu zodpovedá aj cena.

Prejdime na samotný test, ktorého metodika bola jednoduchá – vybrali sme jednu ovocnú a jednu smotanovú zmrzlinu, zaplatili, viacerí ochutnali a zhodnotili. Zbytočne sme nevymýšľali s dekoráciami či špeciálnymi kornútkami (pardon, v Luculuse sa odolať nedalo!) a zameriavali sa len a len na jeho obsah.

11. Vienna Café

Nám. SNP 15

vodný melón – gaštan

kopček stojí 0,70 €

Hoci mi viacero ľudí povedalo, že zmrzlina vo Vienna Café pri McDonald's na námestí SNP za až tak veľa nestojí, išiel som to skúsiť. A viacero ľudí malo aj pravdu, zmrzlina chutila práškovo, melónová bola fakt extrém. Výber podobný ako vo väčšine, aj tu si môžete dať nový polotovar Nero, čiže zmrzku s vysokým obsahom kakaa.

Kde si v Bratislave môžete dať najlepšiu zmrzlinu? Otestovali sme 11 prevádzok za vás
Zdroj: Mikulas Bado

10. Special Bio

Panská 21

snickers – malina

kopček stojí 1,20 €

Tento zmrzlinový stánok je len neďaleko od centra všetkých bratislavských zmrzlinární, Laurinskej. Zmrzlina tu chutí síce lepšie ako vo Vienna Café, ale žiadne nadšenie sa teda nekonalo, obzvlásť pri príchuti Snickers. Zopár Snickersov som už za svoj život zjedol a môžem povedať, že toto malo ďaleko aj od arašidovej, nie to ešte od Snickersu a smotanová chuť bola v nedohľadne. Malinová bola priemerná.

Kde si v Bratislave môžete dať najlepšiu zmrzlinu? Otestovali sme 11 prevádzok za vás
Zdroj: Mikulas Bado

9. Greentree

Štúrova 4

grep – vanilka

kopček stojí 1 €

Greentree je legendou už len preto, že je snáď prvým pionierom novej generácie bratislavských kaviarní, ktorý tu bol ďaleko skôr ako napríklad Štúr alebo, haha, Starbucks. Ich zmrzlina ale statusu legendárnosti asi nenaberie, či už preto, lebo grepová bola vodová, prekyslená a s grepom mala pramálo spoločné alebo preto, že tá vanilková na tom oveľa lepšie nebola. Jednoducho sladká s vanilínovou príchuťou, nič viac nič menej. Na pulte majú vylepenú informáciu, že všetky ich zmrzliny sú 100% prírodné a domácej výroby. Nehovorím nič.

Kde si v Bratislave môžete dať najlepšiu zmrzlinu? Otestovali sme 11 prevádzok za vás
Zdroj: Mikulas Bado

8. Arthur

Laurinská 2

ricotta s figami – mango

kopček stojí 1 €

Arthur bola prvá zmrzlináreň z nášho testu, kde som videl príchuť ricotta s figami. Potešilo ma to, ricottová zmrzlina zvykne byť skvelá (pokiaľ je z ricotty) a zároveň som oceňoval originalitu nápadu – myslel som si, že je to kreativita a poctivá práca cukrára. Potom som príchuť ricotta s figami videl ešte v ďalších šiestich zmrzlinárňach z testu v ten istý deň a všade vyzerala identicky. Náhodička. Každopádne, z Arthura asi odídete aspoň trocha spokojní, mango stálo celkom za to a môžete si vybrať aj zo sorbetov.

Kde si v Bratislave môžete dať najlepšiu zmrzlinu? Otestovali sme 11 prevádzok za vás
Zdroj: Mikulas Bado

7. Twister

Kamenné námestie

vanilka – čokoláda feat. trdelník

zmrzlina do trdelníku stojí 3,50 €

Uznávam, že zaraďovať sem tento stánok ležiaci len pár metrov od skvelého NYC Corneru je možno mierne irelevantné, no myslím, že by tu mal mať miesto. Zmrzlina je točená priamo zo stroja, na výber je z čokoládovej, vanilkovej alebo mixu oboch príchutí a nič prevratné to síce nie je, no točená málokedy urazí. Zvláštnosťou je práve možnosť načapovať ju do trdelníku špeciálneho kornútkovitého tvaru, čo z tejto zmrzky robí celkom slušný chuťový (a sacharidový) zážitok.

Kde si v Bratislave môžete dať najlepšiu zmrzlinu? Otestovali sme 11 prevádzok za vás
Zdroj: Mikulas Bado

6. Messerschmidt

Námestie SNP

čokoládová s pomarančom – malina

kopček stojí 1, €

Táto kaviareň je mi mimoriadne sympatická už len svojím claimom, ktorý si dala rovno na priečelnú tabuľu – bratislavská kaviareň. Okrem toho, že tu robia skvelé limonády a tak podobne, zrmzlina nie je opäť nič ohurujúce. Aj tu majú ricottovú s figami, aj tu majú Nero čokoládovú, čo vypovedá o mnohom, no široký výber a veľmi príjemné prostredie hrajú Messerschmidtu do kariet. 

Kde si v Bratislave môžete dať najlepšiu zmrzlinu? Otestovali sme 11 prevádzok za vás
Zdroj: Mikulas Bado

5. Le Kaffe

Laurinská

lesné plody – fior di latte – slaný karamel – jahoda

kopček stojí 1 €

Rovno na úvod len spomeniem, že aj v Le Kaffe ma sprvu veľmi potešili príchute fior di latte alebo slaný karamel. No neskôr som obe tieto príchute videl v totálne rovnakej podobe ešte v asi štyroch ďalších podnikoch, čo opäť o niečom vypovedá. Tuto vám zmrzku naberú z efektného točiaceho sa mraziaceho pultu, na výber sú fakt zaujímavo navolené príchute a pokiaľ po Laurinskej stretnete jednu z ich promotériek, tak od nej dostanete kupón na 1+1 zmrzku zdarma. Ale pozor, citujem, "šéf povedal, že musia byť obe do jedného kornútku". Tak aby ste náhodou neskúšali obísť šéfove slovo. Každopádne, zmrzlina bola dobre namiešaná a chutila mierne nadpriemerne.

Kde si v Bratislave môžete dať najlepšiu zmrzlinu? Otestovali sme 11 prevádzok za vás

4. Luculus

Hviezdoslavovo nám. 16

jablko – mandle

kopček stojí 1,50 €

Luculus majú ľudia veľmi radi. Má dobrú polohu, kopec rôznych farebných kornútkov, všade píšu "gelato" namiesto "zmrzlina", predavač má low-key taliansky prízvuk, dajú vám aj do trdelníka, často je tam kopec ľudí v rade, majú veľa príchutí (vrátane slaného karamelu či fior di latte). Zmrzka tu nechutí oveľa lepšie ako v ostatných podnikoch, ale už len kvôli tomu všetkému okolo toho si zaslúžia vyššiu priečku, hoci som vo svojej mandľovej našiel kúsok nejakej neidentifikovatelnej etikety. A tých keksíkov hore vám dajú koľko chcete! 

Kde si v Bratislave môžete dať najlepšiu zmrzlinu? Otestovali sme 11 prevádzok za vás

3. café café

Eurovea (pri eskalátoroch do Cinema City)

malinová

kopček stojí 0,90 €

V čase našej návštevy nemali v tejto cukrárni s kaviarňou síce žiadne smotanové zmrzliny, no viacero ľudí mi odporučilo skúsiť ich malinový sorbet a... bol skvelý! Pravdepodobne išlo o skutočnú domácu výrobu, v sorbete boli kúsky malín, mal plnú chuť a bol poriadne zmrazený, čo mimochodom v ostatných zmrzlinárňach nie je vôbec takým zvykom, ako by sa mohlo zdať. Pre mňa jedna z mála zmrzlín z tohto testu, ku ktorej sa určite v budúcnosti vrátim.

Kde si v Bratislave môžete dať najlepšiu zmrzlinu? Otestovali sme 11 prevádzok za vás

2. Mondieu

Laurinská 7

čučoriedková s levanduľou – cookies

kopček tu stojí 1,80 €

Musím sa priznať, že pri testovaní tejto zmrzlinárne som už mal dosť sladkého tak na tri mesiace dopredu, no robíme to predsa pre vás, nie? Hoci je Mondieu suverénne najdrahší zo všetkých, tak je určite aj jeden z najlepších. Rozumne vyberané príchute v akurátnom počte, kopčeku môžeme pokojne hovoriť kopec (čomu zodpovedá aj jeho cena) a všetky zmrzky sú kompletne vegánske, čo určite poteší mnoho záujemcov o poriadne krémovú, smotanovú chuť bez možnosti jesť čokoľvek živočíšne. Cookies bola nadpriemerná, no najviac ma zaujala práve čučoriedkovo-levanduľová. Mohli by jej asi začať hovoriť levanduľovo-čučoriedková, pretože som sa cítil ako v starej skrini plnej lapačov molí, čo asi znie dosť pejoratívne, no práve naopak - práve toto bola jedna z veľmi mála príchutí, ktoré mi utkveli v pamäti a skutočne ma zaujali. Keby som mal ešte aspoň nejaké voľné miesto v žalúdku, tak by som ju na rozdiel od množstva ostatných aj dojedol. A tá farba!

Kde si v Bratislave môžete dať najlepšiu zmrzlinu? Otestovali sme 11 prevádzok za vás

1. Koun

Paulínyho 1 (nová adresa)

Kinder Bueno – Opre' Hoppy Cider

kopček stojí 1,20 € (majú aj polovičné)

Prekvapenie na koniec? Asi veľmi nie. Pred Kounom už niekoľkú sezónu v poradí stoja dlhokánske rady ľudí, ktorí sú ochotní čakať aj niekoľko desiatok minút na to, aby dostali svoju zmrzlinu. A ja sa im absolútne nečudujem, preto som sa s radosťou do toho radu postavil spolu s nimi a počkal som si na skutočnú, od úplneho základu domácky namiešanú zmrzlinu. Ako zástupcu smotanovej som si vybral príchuť Kinder Bueno, ktorá bola úplne skvelá – krémová, sladká (ale nie až tak, ako je samotná tyčinka Buena), s chrumkavými kúskami. Totálny highlight celého testu je ale príchuť Opre' Hoppy Cider vyrobená z košického remeselného cideru Opre', ktorá bola v podstate úplne iná ako všetky ostatné. Mala odlišnú textúru, bola vyslovene šťavnatá, plná chuti, jednoducho, fantázia. Môžete si ju nechať nabrať aj do briošky, čo odporúčam len v prípade, že nemusíte v ten deň zjesť ešte ďalších 20 kopčekov :)

Kde si v Bratislave môžete dať najlepšiu zmrzlinu? Otestovali sme 11 prevádzok za vás
 

Aký je teda záver nášho testu? S prehľadom sme zistili, že suverénne najlepšou bratislavskou zmrzlinou je Koun, tak isto, ako to zistili asi v každom relevantnom teste bratislavských zmrzlinární. Zároveň sme trocha na pochybách ohľadom "remeselnosti" a skutočnej domácej výroby v ostatných podnikoch, ale to nič nemení na tom, že až na zopár výnimiek si určite vo všetkých pochutíte – niekde viac, niekde menej. V každom z nich ale bolo vidno, že snaha prilákať zákazníka je vysoká a "zmrzlinárčina" dnes nie je už len o mraziacom boxe, kornútku a okienku do ulice, ale aj o netradičných príchutiach, rôznych kornútkoch, príťažlivých vizuáloch, promoakciách či komunikácii na sociálnych sieťach.

Tento článok bol dielom autora a nešlo o platenú inzerciu. Máte akúkoľvek gastro prevádzku a chcete spolupracovať s Refresherom? Napíšte nám na [email protected], povieme vám viac!

Anketa:
V ktorej zmrzlinárni chutí najviac tebe?
Vienna Café
Special Bio
Greentree
Arthur
Twister
Messerschmitt
Le Kaffe
Luculus
café café
Mondieu
Koun
Vienna Café
2 %
51 Hlasov
Special Bio
1 %
37 Hlasov
Greentree
2 %
43 Hlasov
Arthur
6 %
151 Hlasov
Twister
4 %
98 Hlasov
Messerschmitt
3 %
77 Hlasov
Le Kaffe
2 %
46 Hlasov
Luculus
19 %
497 Hlasov
café café
4 %
101 Hlasov
Mondieu
6 %
158 Hlasov
Koun
53 %
1401 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia