Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. júla 2016, 13:37
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Elon Musk odhalil budúcnosť Tesly: Nové vozidlá, zelená energia aj moderný konkurent Uberu

TECH ELON MUSK TESLA (VÝROBCA AUTOMOBILOV)
Uložiť Uložené

Špekulácie sú potvrdené.

Keď pred niekoľkými dňami obletela internet správa o blížiacom sa pokračovaní desať rokov starého plánu jedného z najväčších vizionárov modernej doby, tak bolo viac otázok ako odpovedí. Postupom času si však mnohí analytici začali spájať nedávno zrealizované udalosti, vďaka čomu potom vznikli určité súvislosti, a to viedlo k vzniku dôveryhodne vyzerajúcich špekulácií. Niektoré renomované tech média preto verili, že ďalšie strategické kroky Elona Muska povedú k integrácii spoločnosti SolarCity do štruktúr Tesly, čo by prinieslo komplexné energetické systémy pre každú domácnosť. Iné zase predpovedali príchod služby, ktorá by predstavovala výrazne pokročilejšieho konkurenta Uberu, a áno, zopár slov padlo aj o samojazdiacom kamióne či dokonca autobuse poháňaného elektromotorom. Dnes ale už konečne vieme, že ani jedno zo spomenutých očakávaní nezostane iba bezvýznamným dohadom, pretože poznáme druhú časť majstrovského plánu.

Po drahom, lacnejšom a lacnom elektromobile má Musk namierené ešte vyššie - pozornosť chce v blízkej budúcnosti zamerať nielen na uskladnenie elektrickej energie prostredníctvom Powerwallov, ale aj na jej výrobu za použitia dostupných solárnych panelov. Išlo by tak o jeden ucelený systém od jedného dodávateľa a s jednou aplikáciou pre mobilné zariadenia, ktorý by znížil našu závislosť od konvenčných a často nákladnejších energetických riešení. A hoci mu v ceste stojí jedna podstatná prekážka, už čoskoro ju môže vyriešiť úspešne zrealizovaná akvizícia SolarCity. "Niečo také sa nám nepodarí dosiahnuť, pokiaľ budú Tesla a SolarCity rozdielne spoločnosti, čo predstavuje dôvod, prečo potrebujeme odstrániť bariéry, ktoré za to môžu. To, že sú rozdielne, aj napriek podobnému pôvodu a snahe dosiahnuť cieľ s udržateľnou energiou, je nehodou histórie. Tesla je teraz pripravená na zmenu Powerwallu a SolarCity je pripravené poskytnúť vysoko diferencované solárne panely, takže nastal čas spojiť ich dokopy."

Elon Musk odhalil budúcnosť Tesly: Nové vozidlá, zelená energia aj moderný konkurent Uberu

CEO modernej automobilky taktiež prezradil niekoľko zaujímavých detailov týkajúcich sa príchodu štyroch nových elektromobilov, pričom tri z nich budú od tých súčasných z jej portfólia výrazne odlišné. Má ísť o kompaktnejšie SUV, pickup, akýsi autobus a zmienka padla aj o kamióne nesúcom názov Tesla Semi. A hoci sú posledné dva kúsky v počiatočnom štádiu náročného vývoja, predstavenie môže podľa Elona prebehnúť už počas budúceho roka. "Veríme, že Tesla Semi prispeje k podstatnému zníženiu nákladov nákladnej dopravy, zároveň zvýši bezpečnosť a poskytne zábavnú obsluhu."

Odporúčané
Najmenšia Tesla prešla zásadnou modernizáciou. Model 3 má novú tvár, kvalitnejší interiér a deklarovaný dojazd až 678 km Najmenšia Tesla prešla zásadnou modernizáciou. Model 3 má novú tvár, kvalitnejší interiér a deklarovaný dojazd až 678 km 4. septembra 2023, 16:00

A to ani zďaleka nie je všetko. Vizionár dokonca plánuje využívať zdokonalené autonómne systémy v spotrebiteľských elektromobiloch ako robotických taxikárov, ktorých si zákazník iba jednoducho privolá cez mobilnú aplikáciu, aby ho prepravili na špecifikované miesto. O niečom podobnom hovorila aj populárna služba Uber, no vyzerá to tak, že automobilka využije svoju jedinečnú príležitosť trošku skôr. Samozrejme, súčasná beta verzia autopilota vo vozidlách Tesla ešte nie je ani zďaleka na niečo také dostatočne pripravená, aj preto ho výrobca odporúča používať iba v jednoduchších podmienkach, ako sú napríklad diaľnice. Vidieť sme to mohli i na pomerne čerstvom praktickom príklade, kedy mu živý šofér až príliš dôveroval, z čoho následne vznikla vážna dopravná nehoda. Je preto nevyhnutné, aby mal autonómny systém najazdených oveľa viac kilometrov, z ktorých následne získa aj viac potrebných skúsenosti. "Po dosiahnutí míľniku, kedy bude autopilot zhruba 10-násobne bezpečnejší ako priemer amerických vozidiel, sa označenie beta stane minulosťou."

Elon Musk odhalil budúcnosť Tesly: Nové vozidlá, zelená energia aj moderný konkurent Uberu
Zdroj: www.youtube.com

"Keď plnohodnotnú samojazdiacu funkcionalitu schvália príslušne regulačné úrady, bude to znamenať, že môžeš Teslu zavolať z takmer akéhokoľvek miesta. A ak ta vyzdvihne, môžeš bez obáv spať, čítať knihu alebo robiť čokoľvek iné.

"Rovnako dostaneš príležitosť pridať tvoje auto k zdieľanej skupine elektromobilov spoločnosti Tesla jednoduchým stlačením tlačidla v mobilnej aplikácii, čo ti následne začne generovať dodatočný príjem, hoci budeš práve v práci alebo na dovolenke," a zároveň spomenul, že by vďaka podobnému spôsobu vzájomného zdieľania mohol využívať Teslu aj ten, kto na ňu v skutočnosti nemá dostatok finančných prostriedkov.

Druhú časť majstrovského plánu Elona Muska môžeme teda zhrnúť do štyroch dôležitých bodov:

  • Vytvoriť solárne strechy s integrovanými batériami
  • Rozšíriť produktovú líniu elektromobilov s cieľom pokryť všetky hlavné segmenty
  • Vyvinúť samojazdiace kapacity, ktoré sú 10-násobne bezpečnejšie ako manuálne riadenie
  • Umožniť elektromobilom s autopilotom zarábať peniaze, ak ho práve nebude majiteľ používať
Domov
Zdieľať
Diskusia