Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. júla 2016, 16:54
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

TOP 10: Najlepšie slovenské a české rapové skladby za prvú polovicu roka 2016

HUDBA TOP 10
Uložiť Uložené

Máme tu začiatok júla, a tak je čas na sumarizáciu toho najlepšieho, čo nám naša miliovaná aj nenávidená scéna zatiaľ v aktuálnom roku predstavila.

Už v minulom roku sme sa rozhodli rozdeliť hodnotenie najlepších skladieb na dve polovice, a to z veľmi jednoduchého dôvodu. Česká aj slovenská rapová scéna je aktuálne veľmi plodná, keďže si každý interpret veľmi dobre uvedomuje, že si jednoducho nemôže dovoliť byť neaktívny, lebo by sa na neho veľmi rýchlo zabudlo, čo sa už v zopár prípadoch potvrdilo. Každý týždeň nás teda naši milovaní aj nenávidení reperi prekvapujú novými skladbami a v aktuálnom období je tých noviniek naozaj neúrekom, takže sa určite nie je treba báť, že sme nemali z čoho vyberať. Okrem toho priniesla prvá polovica roku 2016 aj nejaké tie albumové počiny a vo výsledku sme vyberali z približne dvoch stoviek skladieb.

Ako už býva zvykom, tento výber desiatich najlepších československých rapových skladieb nevznikol za jeden večer a nie je výplodom jednotlivca ale celej tej často redakcie, ktorá má k tejto téme čo povedať. Pochopiteľne ide o subjektívny názor každého z nás, a tak pripúšťame, že sa nemusí stopercentne zhodovať s tým vašim. To však nie je dôvod na to, aby musel tento rebríček generovať primitívne komentáre. Čo sa týka samotného zoradenia v rebríčku, vo väčšine prípadov sme zohľadňovali celkovú kvalitu tvorby od začiatku roka, takže si miesto mohli interpreti zaslúžiť nielen vďaka jednej skladbe. Teraz už ale poďme na to. 

TOP 10: Najlepšie slovenské a české rapové skladby za prvú polovicu roka 2016

10. Nerieš - Obyčajní chalani prod. Special Beatz

O chalanoch zo skupiny Nerieš sme prvýkrát písali pred niečo menej ako rokom, kedy sme s oneskorením predstavovali ich počin s názvom Minimal. Už tento album charakterizoval nový a zároveň kvalitný zvuk, aký má momentálne spomedzi interpretov len málokto. Po tomto albume ešte uzrelo svetlo sveta zopár singlov a my vyberáme ten zatiaľ úplne posledný, ktorý nás oslovil ako produkciou, tak aj samotným rapom. Mnohí z vás určite vedia, že Matej Straka aj Gabryell sa tvorbe venujú už zopár dlhých rokov, no pozornosti sa im dostáva až teraz, a tak sú jasným dôkazom toho, že si stačí ísť za svojím cieľom.

9. Fobia Kid - Pizzaboy prod. Homiebeats

Ďalším "objavom" minulého roku je aj svojský Fobia Kid, ktorý sa hlavne vďaka skladbe Punčové rezy dostal do povedomia kolegov zo scény, výslekom čoho je jeho aktuálne členstvo v stajni Comebackgangu. Pod touto hlavičkou sa konečne dokopal k aktivite a prostredníctvom známych CBG štvrtkov nám v poslednej dobe v pravidelných intervaloch servíroval skladby, z ktorých sme však museli vybrať len jednu, aj keď by sa ich do rebríčka vošlo možno viac. 

8. PSH - VICE prod. Mike T

PSH nám aktuálne vynahrádza skutočnosť, že v minulom roku sa veľmi do vydávania skladieb nehrnula. Od januára sme sa dočkali ako spoločných vecí, tak aj sólových či hosťovačiek. Za všetky sme sa rozhodli vybrať práve VICE, ktorá je stále pre pražskú zostavu dostatočne charakteristická, ale zároveň prináša niečo nové, bez čoho to už v tomto období vlastne ani nejde. Veríme, že v dohľadnej dobe by mohol vzniknúť ešte nejaký ten spoločný album, keďže napríklad aj skladba Fuck Off potvrdila, že chalani ešte stále majú čo povedať a nepatria do starého železa. No a v neposlednom rade je treba vidieť, ako aj po toľkých rokoch stále perfektne fungujú na živých vystúpeniach. 

7. Ektor feat. Ego - Nasávat ten vibe prod. Special Beats

Ektor vydal v roku 2016 pokračovanie Detektora s poradovným číslom dva, ktoré by sme však od toho minuloročného rozoznali len veľmi ťažko, keďže témy, producenti aj hostia sa značne s jednotkou zhodovali. Snáď nasvetlejším momentom je sloha tretiny Kontrafaktu Ega, ktorý dokázal zložiť jednu z najkomplikovanejších hosťovačiek vrámci domácej rapovej tvorby vôbec. Aj preto si táto vec v rebríčku svoje miesto bez pochýb zaslúži. 

6. IF - Michael Jackson prod. Fatte

Zlínska dvojica pôsobiaca v Prahe - Idea & Fatte figuruje na scéne už dlhé roky, no v tvorbe sa ich spoločné cesty opäť zišli len pred približne dvomi rokmi a od tej doby nás bombardujú vydarenými projektami ako na bežiacom páse a všetko nasvedčuje tomu, že sa ani zďaleka koniec nechystá. Táto vec pochádza z miniprojektu Rep, čo sú vlastne "zvyšky" po albume Rap. Asi už viete, že chalani oznámili vydanie ďalšej dosky a na tú sa môžeme tešiť už v závere tohto roku, čo berieme určite všetkymi desiatimi. 

5. Gumbgu - Sinatra prod. Gumbgu

Gumbgu sa v rebríčkoch najlepších skladieb aj albumov objavuje pomerne pravidelne a aj keď ho možno mnohí prehliadajú, pozornosť si určite zaslúži. Teda minimálne jeho sólové projekty a skladby. Výnimkou nie je ani singel Sinatra, ktorý Karlo z Lučenca vybavil aj hudobnou produkciou, na čo sme však už v jeho prípade zvyknutí. Nuž, snáď sa čoskoro dočkáme aj ďalšieho sólového projektu.

4. Ben Cristovao - ASIO prod. Glowsticks

Asi každý fanúšik rapu by si prial viac skladieb od Bena v tomto duchu, keďže väčšina jeho tvorby je určená skôr pre inú cieľovú kategóriu. Rovnako ako lovesongy sa mu však darí skladať podarené úprimné rapové skladby, v ktorých nechýbajú aj diskutabilné riadky. Na tomto singli zároveň hosťuje Benov dvorný producent z The Glowsticks - Osama Verse, ktorý rovnako doručil kvalitnú slohu so zaujímavým anglicko-českým prevedením

3. Vladimir 518, Pil C, Smack - Tak a teď prod. Mike T

Medzi zatiaľ najlepšie spolupráce roku 2016 patrí práve Tak a teď, ktoré znie výborne nielen v slúchadlách a na reproduktoroch, ale v prvom rade na koncertoch. Síce sme zatiaľ mali možnosť počuť túto skladbu v plnohodnotnej verzii pri účasti všetkých interpretov len raz, no musíme uznať, že fungovala naozaj perfeknte, a tak snáď niet pochýb o tom, že vo výbere trojica V518, Pil C a Smack nemôže chýbať. Pochváliť však musíme určite aj Trafika, ktorý opäť predviedol svoj cit pre hit. 

2. Jofre - MASA prod. Ján Lednický

Pre niekoho možno prekvapenie, no pre nás je aktuálne Jofre nepochybne jedným z najlepších interpretov, ktorý naviac vydáva skladby v pomerne krátkych intervaloch, čo na sympatiách len pridáva. Táto skladba je zároveň spomedzi všetkých v rebríčku najnovšia, no už po prvom vypočutí mala miesto v top desiatke isté. Jofre alias Ján Lednický je v prvom rade pán hudobník a hre na klavír sa venuje už od svojich šiestich rokov, a tak si zatiaľ dokázal poradiť s produkciou každej svojej skladby.

1. Rytmus - POZOR prod. Choppin Beats

Rytmus sa rozhodol v roku 2016 vydať ďalší sólový album, ktorý pochopiteľne patrí medzi najočakávanejšie počiny spomedzi celej československej rapovej scény. Už na základe ukážok, ktoré sme mali možnosť počuť môžeme konštatovať, že projekt Krstný Otec sa vráti k tradičnému rapovému zvuku z čias albumu Bengoro. Pozor je teda prvou plnohodnotnou ochutnávkou, ktorá bola predstavená hneď aj so zaujímavým vizuálom z dielne poľských 9LITER FILMY.

Ďakujeme za pozornosť, dovidenia!

Anketa:
Ktorá z týchto skladieb je podľa teba najlepšou za prvý polrok 2016?
Nerieš - Obyčajní chalani prod. Special Beatz
Fobia Kid - Pizzaboy prod. Homiebeats
PSH - VICE prod. Mike T
Ektor feat. Ego - Nasávat ten vibe prod. Special Beatz
IF - Michael Jackson prod. Fatte
Gumbgu - Sinatra prod. Gumbgu
Ben Cristovao - ASIO prod. Glowsticks
Vladimir 518, Pil C, Smack - Tak a teď prod. Mike T
Jofre - MASA prod. Ján Lednický
Rytmus - POZOR prod. Choppin Beats
Nerieš - Obyčajní chalani prod. Special Beatz
9 %
293 Hlasov
Fobia Kid - Pizzaboy prod. Homiebeats
6 %
194 Hlasov
PSH - VICE prod. Mike T
3 %
94 Hlasov
Ektor feat. Ego - Nasávat ten vibe prod. Special Beatz
9 %
300 Hlasov
IF - Michael Jackson prod. Fatte
2 %
71 Hlasov
Gumbgu - Sinatra prod. Gumbgu
7 %
230 Hlasov
Ben Cristovao - ASIO prod. Glowsticks
13 %
413 Hlasov
Vladimir 518, Pil C, Smack - Tak a teď prod. Mike T
9 %
282 Hlasov
Jofre - MASA prod. Ján Lednický
7 %
217 Hlasov
Rytmus - POZOR prod. Choppin Beats
36 %
1193 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia