Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. júna 2016, 21:08
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Muž žaluje Apple, pretože vraj už v roku 1992 vymyslel iPhone. Za svoju ujmu žiada asi 10 miliárd dolárov

TECH APPLE IPHONE
Uložiť Uložené

Bude musieť Apple platiť?

Spoločnosť Apple ako jeden z najväčších výrobcov elektroniky na svete mal už na krku množstvo súdnych sporov. Občas ju žalovali konkurenti a inokedy zase urazení zákazníci bez poriadneho dôvodu na samotné obvinenia, ale zdá sa, že chlapík menom Thomas Ross z americkej Floridy by zo svojho starého patentu mohol niečo vyryžovať.

Muž žaluje Apple, pretože vraj už v roku 1992 vymyslel iPhone. Za svoju ujmu žiada asi 10 miliárd dolárov
Zdroj: US Patent and Trademark Office

V roku 1992 mu totiž bol schválený patent na zariadenie, ktoré v tom čase nazval „electronic reading device“ a jeho pôvodným zámerom bolo vytvoriť čosi, na čom by sa dali pozerať obrázky, videá, prezentácie, ale aj čítať elektronické knihy. Pred toľkými rokmi musel byť jeho nápad mimoriadne odvážny a aj samotný nákres zariadenia vyzerá na tú dobu dosť progresívne, keďže spája dizajnové prvky elektronickej čítačky kníh a dotykových zariadení. Ross sa teda po rokoch rozhodol získať prostredníctvom súdu to, čo mu podľa neho právoplatne patrí a vôbec sa pri svojich požiadavkach neobmedzoval, pretože od Apple žiada celkovo až 1,5 percent vo forme licenčných poplatkov z hodnoty, za ktorú sa väčšina Apple zariadení postavená na jeho patentoch za vymedzené roky predávala. Keby mu teda porota schválila jeho návrh a uznala Apple vinným, floridský muž by si mohol prísť až na čiastku okolo 10 miliárd dolárov.

Odporúčané
Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) 13. februára 2024, 9:30

Na druhej strane, množstvo zariadení v žalobe obsahujúcej až 40 strán obsahuje aj fyzickú klávesnicu, čo je doplnok, ktorý by si na žiadnom iPhone nenašiel a uvidíme, nakoľko tento fakt zaváži pri rozhodovaní poroty.

Muž žaluje Apple, pretože vraj už v roku 1992 vymyslel iPhone. Za svoju ujmu žiada asi 10 miliárd dolárov
Zdroj: US Patent and Trademark Office
Domov
Zdieľať
Diskusia