Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. júna 2016, 19:25
Čas čítania 0:00
Andrej Verešvársky

10 hollywoodskych hereckých hviezd, ktorých kariéry pomaly vyhasínajú

FILMY A SERIÁLY HERCI HOLLYWOOD
Uložiť Uložené

Napriek talentu a rozbehnutej kariére je ťažké udržať sa na vysĺní. Títo páni by ti vedeli rozprávať.

Hollywood je temné, neprajné miesto. Zrod hviezdy môže byť nečakaný a nevysvetliteľný ako zrod vesmíru, rovnako ale môže byť výsledkom množstva zákulisných ťahov, machinácií a určite aj podplácania. Niekedy k tomu ale naozaj stačí talent či čuch na dobré projekty a z neznámeho mena sa zrazu stane celosvetová hviezda. Druhá vec je však udržať si všetku tú slávu, talent a prominentnosť. My vám dnes predstavíme desať hollywoodskych hviezd, ktorých mená kedysi znamenali automatickú návštevu kina, obrovské zárobky a dobrú karmu akéhokoľvek filmového projektu. Časom a vplyvom rôznych okolností však ich hviezdy pomaly zhasli, (či ešte stále zhasínajú) a v porovnaní s minulosťou sa okolo ich mien obajvuje čoraz menej superlatívov. Nechceme však zbytočne prilievať olej do ohna, preto si pri každom z hercov pripomenieme zopár jeho najlepších kúskov.

Nicolas Cage

Wild at Heart. Raising Arizona. Leaving Las Vegas. The Rock. Face/Off. Con Air. 8MM. Gone in 60 Seconds. Čo majú všetky tieto filmové klasiky spoločné? No predsa ústrednú hviezdu. Málokto vie, že Nicolas Cage sa vlastným menom volal Nicholas Kim Coppola a jeho strýko bol jeden z najznámejších a najlepších režisérov všetkých čias, Francis Ford Coppola. Nick sa ale nehodlal priživovať na hviezdnom mene, preto si ho zmenil a rozbehol hereckú kariéru, ktorá pripomínala húsenkovú dráhu. Po pomalých začiatkoch, počas ktorých ho mnohí zaškatulkovali ako romanticky-komediálneho herca prišla premenená nominácia na Oscara za výkon vo filme Leaving Las Vegas a väčšina vyššie spomínaných úspešných blockbusterov. Stal sa akčnou hviezdou, ktorá si vyberala len tých najlepších režisérov (Bay, Woo, De Palma, Scorcese, Schumacher) a o druhého Oscara sa pokúsil v netypickej dvoj-úlohe v snímke Adaptation. Snahy o návrat k akčným filmom striedané s nešťastne vyberanými projektmi mu však za posledných desať rokov spravili škrt cez rozpočet a posledné roky sa tak objavuje už len v druhotriednych filmoch, v ktorých so svojím talentom nemá (a zrejme ani nechce) čo hľadať. Nemôžeme mu však uprieť snahu a dúfať, že ešte nejakú tú klasiku s Cageom v hlavnej úlohe dostaneme.

Bruce Willis

Veľmi podobný prípad ako jeho kolega vyššie. Koncom osemdesiatych rokov spravila séria Die Hard z Bruce Willisa akčnú hviezdu s najdrsnejším pohľadom (a neskôr najviac plešatou hlavou) v celom Hollywoode. Pripomeňme si Pulp Fiction, The Last Boy Scout, Twelve Monkeys či Sixth Sense - všetko vynikajúce a výborne zahraté filmy. Všetci však starneme a na prelome tisícročia začala tejto hviezde dochádzať para. Ku každému lepšiemu filmu natočil deväť priemerných. Boli chvíle, kedy sa mu podarilo upísať zaujímavému projektu, ktorý ho donútil vydať zo seba viac, než len priemer (spomeňme Sin City, Lucky Number Slevin, Red či Looper), tažiť však zo svojej minulosti nedokáže večne nik. Zlé pokračovania dobrých filmov, ktoré by najradšej nikto nevidel, akčné béčka a napodobeniny kulotvých snímok spravili jednoducho z Bruca Willisa za posledných desať rokov pomaly béčkového herca, ktorého meno na plagáte síce stále funguje, vo filme však už o čosi menej a takmer určite len dopĺňa menej atraktívne mená. Štúdiá mu jednoducho nedôverujú natoľko, aby ho obsadili ako hlavnú hviezdu a herec známy tým, že býva často mrzutý, náladový a nespokojný, im to rozhodne neuľahčuje. Podobne ako ostatní sa však nevzdáva a pokračuje v nakrúcaní, takže sa opäť modlíme, aby sa aspoň na niečo z toho dalo pozerať.

Robert De Niro

Bobby patrí aj dnes medzi najsympatickejších a stále veľmi aktívnych hercov, do našich pamätí ostane ale asi navždy zapísaný ako prototyp gangstera, či už ako Travis Bickle v Taxi Driverovi alebo Don Corleone v Godfatherovi. Zabudnúť nesmieme na filmy ako Once Upon A Time In America, Raging Bull, Deer Hunter, Goodfellas, Casino, Awakenings, alebo Heat. Či už to boli akčné filmy alebo dojímavé drámy, De Niro vždy odviedol prvotriedny a častokrát nezabudnuteľný výkon hodný minimálne tých dvoch udelených Oscarov. Tento famózny herec však momentálne "dosluhuje" svoj 73. rok a to je vek, v ktorom už kotrmelce s búchačkami v ruke príliš robiť nemôžete. Keďže je jeho kariéra v podstate postavená na gangsterkách, musel sa postupom času aj on preorientovať na iné filmy. Všetko išlo super až do pre-mnohých-osudného prelomu milénia, kedy začal k nevhodne vybratým akčným projektom priberať aj komédie.

Odporúčané
Hviezda Transformerov aj anjelik Victoria’s Secret? Toto si možno nevedel o krásnej partnerke Jasona Stathama Hviezda Transformerov aj anjelik Victoria’s Secret? Toto si možno nevedel o krásnej partnerke Jasona Stathama 5. apríla 2024, 12:30

De Niro síce komediálny talent veľakrát predviedol, spomeňme si na skvelého King of Comedy, bohužiaľ komédie posledných 15 rokov sa málokedy vyznačovali niečím iným ako vulgárnymi, trápnymi a pre herca jeho formátu nevhodnými vtipmi. Hromadu priemerných filmov so starnúcim De Nirom našťastie pomaly začínajú vyvažovať kvalitnejšie projekty všetkých žánrov, snáď aj on pochopil, že takto to ďalej nejde. Za posledné roky sme si ho mohli konečne vychutnať ako starnúcu boxerskú hviezdu v Grudge Match, milionára bažiaceho po moci v Limitless či sympatického vdovca v príjemnej snímke The Intern. De Niro je ako jeden z našich miláčikov určite schopný vybrať si dobrý projekt a ešte lepšie ho zahrať, snáď ich teda bude stále viac a viac a dehonestujúcich filmov ako Dirty Grandpa čoraz menej.

Johnny Depp

Johnny, Johnny, Johnny. Prečo aj ty? Zo všestranného herca s veľkou dávkou talentu a charizmy vyrástol charakterový herec, ktorý očividne našiel záľubu v bizarných postavách často sa ukrývajúcich pod tonou make-upu. To, že Depp vie a vždy vedel výborne hrať dokazujú snímky zo začiatku jeho kariéry, ako napríklad Arizona Dream, What's Eating Gilbert Grape (zastienený skvelým DiCapriom), Ed Wood, Dead Man, Donnie Brasco, Fear and Loating in Las Vegas, Sleepy Hollow či Blow a samozrejme aj tie neskoršie. O menšom úpadku môžeme hovoriť opäť až po roku 2000. Piráti Karibiku by boli fajn, keby sa z toho nestala nekonečná telenovela, o ďalších filmoch z posledných rokov sa to ale povedať nedá. A aj keď sa vždy našlo zopár výnimiek (Sweeney Todd, Public Enemies, Black Mass), posledných 5 rokov ukazuje Deppovu nešťastnú ruku na projekty, ktoré pôsobia často ako cez kopirák, márne sa snažia nájsť čosi originálne a zaujímavé a ak to aj nájdu, spacká to scenár alebo réžia, viď Transcendence, Dark Shadows či The Lone Ranger. Herec sa pokúsil napraviť si pošramotenú reputáciu vážnou úlohou v dráme Black Mass, čo sa mu aj podarilo, dôležité však budú nasledujúce roky, ktorá nám ukážu, či sa Depp bude neustále vracať k Burtonovským komediálnym postavičkám, alebo si začne vyberať zaujímavejšie a pre jeho talent vhodnejšie projekty. Druhá Alica a pripravovaní piati Piráti tomu však príliš nenaznačujú. 

Edward Norton

Norton má ešte 4 roky do päťdesiatky, napriek tomu ho môžeme bezpochyby označiť za podobnú hereckú legendu, ako jeho kolegov vyššie. Spomeňme si na famózny Fight Club, mrazivý American History X, šokujúci Primal Fear či originálny 25th Hour. Edwardov kariérny zlom nastal niekedy okolo roku 2008-2009 (aj keď priemernejšie snímky nakrútil aj predtým), kedy vyšiel nielen nie príliš dobre prijatý Incredible Hulk, ale aj potenciál-nenaplňujúce sklamania ako Leaves of Grass, Stone a The Bourne Legacy. Dieru do sveta nespravil ani kvalitnými snímkami Moonrise Kingdom, Grandhotel Budapest a Birdman, najskôr preto, že v nich nedostal toľko priestoru, koľko by si zaslúžil. Bohužiaľ, rokmi klesá nielen jeho aktivita, ale aj žiarivosť jeho mena a podobné úlohy, na aké sme uňho boli zvyknutí v 90. rokoch, nie a nie prísť. Herec, s ktorým sa nespolupracuje vždy najednoduchšie, sa momentálne venuje charite a nakrúca jeden, maximálne dva filmy ročne. Dlho to vyzeralo, že bude písať scenár, režírovať a hrať hlavnú úlohu vo filme Motherless Brooklyn, ktorý mohol byť skvelou príležitosťou na dych-vyražajúci comeback (Norton mal hrať detektíva s Tourretovým syndrómom vyšetrujúceho vraždu svojho učiteľa), projekt však išiel bohužiaľ k ľadu. Dúfajme, že sa herec čo najskôr spamätá, má ešte dostatok času, aby svoj obrovský talent opäť prejavil.

Keanu Reeves

Keanu bude navždy Neo z Matrixu, to je každému jasné, podobne ako bude Radcliffe navždy Harry Potter. Vymaniť sa z najznámejšej úlohy je veľmi ťažké, o to viac pre tak komplikovanú osobnosť, ako je tá Reevesova. Herec mal veľmi ťažké detstvo (jeho otec bol kriminálnik, matka neúspešná striptérka, v škole prepadal a často sa sťahovali) a jeho nepredvídateľná povaha mu často stála v ceste k lepším projektom a úlohám. Tragické udalosti sprevádzali aj jeho dospelosť - v roku 1999 prišli s priateľkou o dieťa a o necelé dva roky pri tragickej dopravnej nehode stratil aj ju. Možno nebol nikdy taký komplexný herec, ako napríklad Norton či Depp, má však na konte množstvo mega-úspešných projektov. Spomeňme Draculu, Point Break, Speed, The Devil's Advocate, trilógiu Matrix či Constantine.

Odporúčané
Slovenka Adéla robí kariéru v LA: Moja naivita tu dostala zabrať, šoubiznis je tvrdý. Pomôcť mi chce Madonnin producent (Rozhovor) Slovenka Adéla robí kariéru v LA: Moja naivita tu dostala zabrať, šoubiznis je tvrdý. Pomôcť mi chce Madonnin producent (Rozhovor) 3. apríla 2024, 12:30

Samozrejme, ku každému dobrému filmu si pripísal minimálne jeden-dva priemernejšie, vždy to však vedel vykryť tými kvalitnejšími projektami. Až do roku 2009, kedy nakrútil iba jeden jediný film, rovnako ako v roku 2010 a nasledujúci rok si dal úplnu pauzu. Od herectva sa odklonil k iným formám umenia - hraniu na bassgitare vo svojej kapele, písaniu knihy a produkcii dokumentárneho filmu. Rok 2013 priniesol filmy 47 Ronin a Man of Tai Chi, Reevesov reisérsky debut, oba filmy však prepadli a nezaujali. Náznak návratu k dobrým projektom zaznamenal až John Wick, aj keď išlo "len o dobrý akčný film", v ktorom sme mohli konečne po rokoch vidieť Nea držať búchačku. Minulý rok sme sa dočkali zvláštneho a priemerne prijatého Knock Knock, ktorý dieru do sveta rozhodne nespravil, a tak je naozaj otázne, koľko podobných slabých rokov budú diváci a fanúšikovia tohto herca ešte tolerovať. Tento rok má Keanu Reeves zatiaľ najviac nabitý, uvidíme ho až v siedmych filmoch, či bude niektorý z nich stáť za zbystrenie pozornosti je opäť vo hviezdach. Podľa predbežných informácií to tak ale zatiaľ nevyzerá.

Mel Gibson

Aj hviezda Lethal Weapon a Mad Maxa je podobný prípad, ako napríklad Bruce Willis či Nicolas Cage. Jeho charizmu sme si mohli užívať v klasických filmoch, ako Maverick, Braveheart, Payback či Signs. Poznáme ho aj ako schopného režiséra (The Passion of Christ či Apocalypto) a producenta, ale aj ako prchkého človeka, s ktorým sa nevychádza vždy ľahko, k čomu nepomáhala ani jeho náklonnosť k alkoholu. V roku 2002, po celosvetovom úspechu filmu Signs, sa Gibson rozhodol, že už nebude hrať vo filmoch, jedine pokiaľ ho nadchne scenár. Nepriamo sa hovorilo aj o jeho zaradení do blacklistu po početných urážkach producentov a štúdií, nelichotivým vyjadreniam na adresu židov či rasistickým poznámkam. Nepomohli tomu ani fyzické útoky na svoju manželku, priateľky, neústale škandály a ostré vyjadrenia na každého, kto v Hollywode rozhodoval o tom, či si zahrá vo veľkom filme. Do roku 2010 sa tak objavil iba v niekoľkých vedľajších úlohách, preto bola titulná úloha v thrilleri Edge of Darkness v roku 2010 doslova pokusom o návrat medzi hviezdy. Film, bohužiaľ, nedosahoval kvalít akejkoľvek jeho staršej klasiky, podobne ako ďalšie projekty posledných piatich rokov - spomenúť môžeme snímky The Beaver, The Gringo či úlohy záporákov vo filmoch Machete Kills a The Expendables 3. Štúdiá jednoducho Gibsona odmietajú pustiť k preňho najlepším a najvhodnejším rolám a tak to vyzerá, že jeho kariéra pomaly upadá. Momentálne má herec v postprodukcii len film Blood Father, kde sa predstaví v preňho typickej úlohe drsného motorkára prepusteného z väzenia, ktorý musí ochrániť svoju dcéru pred drogovými dílermi. Trailer vyzerá lákavo, uvidíme, ako to dopadne vo finále.

John Travolta

Ako sa blížime ku koncu nášho dnešného "rebríčka", klesá aj hviezdny faktor hereckých mien. Travoltu dnes málokto považuje za superstar, no 30 rokov dozadu tomu bolo úplne inak. Obrovský úspech Grease (Pomády) a neskôr Pulp Fiction spravili z tohto herca obrovskú hviezdu. Jeho univerzálny talent, ako herecký, tak tanečný a spevácky, prepožičal aj filmom ako Saturday Night Live, Hairspray, Face/Off a Savages, úspech úlohy Vincenta Vegu už ale nikdy nezopakoval. Dnes sa už tento herec objavuje prevažne v béčkových filmoch, prípadne vo vedľajších úlohách, ktoré mu zaplatia dlhy a výdavky a jeho návrat k sláve zrejme neočakáva nikto. Škoda.

Denzel Washington

Denzel je z nášho zoznamu asi najdiskutabilnejší. Mnohí zrejme budete oponovať, že tento herec stále nakrúca výborné filmy a rozhodne s tým nemieni prestať, treba sa však s odstupom pozrieť na jeho filmografiu a porovnať si posledné roky s tými prvotnými. Cry Freedom, Malcolm X, Philadelphia, Crimson Tide, He Got Game, The Hurricane, Remember The Titans, Training Day, Man on Fire, Inside Man či American Gangster verzus The Taking of Pelham 1 2 3, The Unstoppable (dva filmy rok po sebe s takmer rovnakou zápletkou a hercom?), The Book of Eli či generické akčné béčka 2 Guns, Safe House a The Equializer, nakrútené akoby cez kopirák. Nehovoríme, že ide o úplne zlé filmy, väčšinou je to dokonca mierny nadpriemer, ktorý sa dá pozerať, ale v širšom kontexte skutočne nedosaujú kvalít Washingtonových starších snímkov. Je tiež smutné, že tento herec dostáva už poväčšinou len akčné úlohy "dobrých zlých chlapov", pretože jeho herecká minulosť dokázala, že ide o univerzálneho herca, ktorý dokáže stvárniť kohokoľvek. Tento rok ho uvidíme po boku Chrisa Pratta v remaku Magnificent Seven, dúfajme, že mu westernový žáner sadne.

Mickey Rourke

O posledné miesto sa bilo viacero uchádzačov, nakoniec sme sa ale rozhodli pre Mickeyho Rourka, pretože ide naozaj o zaujímavého herca s ešte zaujímavejším príbehom a jeho neúspechy nemusíme priradiť len nešťastnému výberu filmov či starobe, ako je tomu u zvyšnej deviatky. Vrcholov a pádov zažil hneď niekoľko, či už kvôli návratu k boxovaniu, alebo plastickým operáciám, ktoré zmenili jeho vzhľad na nepoznanie. Svoj talent predvádzal od začiatku kariéry až dodnes vo filmoch, ako Barfly, Angel Heart, The Rainmaker, Sin City či Wrestler. Počet zlých filmov na počiatku jeho hrania a za posledných desať rokov je zhruba rovnaký, podobne ako počet tých výnimočných. Nemôžeme teda povedať, že jeho kariéra náhle upadla, skôr sa tak deje pravidelne a Rourke sa pravidelne vracia. Len za tých posledných 5 rokov sa neukázal v žiadnom dych-vyrážajúcom filme, Mickey Rourke je však bojovník, verme teda, že sa toho ešte dočkáme.


A to bola desiatka hercov, ktorých máme stále radi, len ich filmy v poslednom období máme radi o trochu menej. Rešpekt a obdiv si však zaslúžia bezpodmienečne, ich talent je nepopierateľný a snaha neutíchajúca. Súhlasíte s naším výberom? Ak nie, koho by ste z rebríčka vyhodili a kto tam podľa vás naopak patrí? Neváhajte sa s nami podeliť o vaše názory v komentároch.

Domov
Zdieľať
Diskusia