Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. júna 2016, 18:34
Čas čítania 0:00
Andrej Verešvársky

Desať animovaných filmov pre dospelých, ktoré pracujú s hlbšími témami, smrťou a humorom na úplne inej úrovni

FILMY A SERIÁLY ANIMOVANÉ FILMY
Uložiť Uložené

Žiadne neslušnosti. Ok, možno zopár.

Nie každý animák je určený pre deti, ale to vy určite dobre viete. Animákov pre tých starších nie je veľa a často ich nájdete "pod radarom" a to teraz nehovoríme o XXX filmoch. My sme pre vás teda vybrali desiatku tých najlepších, najzaujímavejších, či najnedocenenejších filmov, ktoré pod kresleným vizuálom skrývajú temnejšie témy vhodné pre dospelých, prípadne sa neboja ukazovať nahotu či utrúsiť nejaký ten vulgarizmus.

Vyhli sme sa však drvivej väčšine mangy a anime, to by bolo asi na samostatný rebríček (možno nabudúce?). Dúfame, že si v našom zozname nájde každý to svoje, či už to budú pre deti naozaj nevhodné komédie, filozofické sci-fi filmy či brutálne fantasy. 

South Park: Bigger, Longer, Uncut (1999, r. T Parker)

Čím iným začať, než filmom založeným na najznámejšom kreslenom seriáli pre dospelých? Mestečko South Park pozná možno aj tvoja babka a príbehy Cartmana, Stana, Kyla a Kennyho patria medzi tie najvtipnejšie a najnevhodnejšie, aké môžeme v súčasnosti nájsť. Extrémne pohotoví tvorcovia seriálu si nedávali servítky pred ústa ani v ich prvom celovečernom filme, ktorý síce nesadol úplne všetkým (fanúšikom série obzvlášť), ale s odstupom času sa naňho môžeme pozrieť ako na jeden z míľnikov amerických animovaných filmov pre dospelých.

Odporúčané
Ďalší úspech pre UMELOHMOTNÉ NEBO. Slovensko-maďarský celovečerný animovaný film získal prestížnu nomináciu na ANNIE AWARDS Ďalší úspech pre UMELOHMOTNÉ NEBO. Slovensko-maďarský celovečerný animovaný film získal prestížnu nomináciu na ANNIE AWARDS 16. februára 2024, 14:30

Bizarná zápletka, aká mohla fungovať jedine v South Parku zahrňuje tony vulgarizmov, odkazov na dianie vo svete, politickú nekorektnosť, muzikálovo ladené piesne, ale aj samotného Satana. No a pokiaľ máte tento celovečerák napozeraný odzadu dopredu, siahnuť môžete aj po jeho mladšom bratovi z roku 2008, South Park: Imaginationland.

Mononoke hime (1997, r. H. Mijazaki)

Od "sprostej" komédie k brutálnej fantasy. Verím, že väčšina z vás má Princeznu Mononoke už dávno zhliadnutú a ohodnotenú, zvyšok by sa ale nemal nechať pomýliť "rozprávkovým" názvom filmu legendárneho majstra Mijazakiho. Vo filme nehľadajte humor, skôr priestor na zamyslenie, poriadnu dávku napätia, niekoľko hororových prvkov a jedinečnú atmosféru niečoho netradičného, čo môžeme nájsť v každom z Mijazakových filmoch, či už je to výborná Cesta do fantázie (Spirited Away), legendárny Môj sused Totoro alebo fantastický Zámok v oblakoch.

Vráťme sa však k Mononoke, k príbehu o mladom princovi Ashitakovi a jeho snahe nastoliť rovnováhu medzi svetom prírody a ľudstva. V snahe zachrániť svoju dedinu a seba bojuje s démonmi, stretáva dievča odchované vlkmi a uvažuje nad tým, ku ktorej strane sa prikloniť. Okrem skvelého a tak trochu iného príbehu, než na aké sme zvyknutí (vlastne ako pri celej východnej kinematografii) je príjemná animácia a krásna hudba samozrejmosťou. Filozoficko-ekologickému posolstvu dominuje veľká dávka fantáze, ktorá vás okamžite vtiahne a nepustí.

Persepolis (2007, r. V. Paronnaud & M. Satrapi)

Nie všetky animáky pre dospelých musia byť vulgárne, obscénne či brutálne krvavé. Niekedy stačí vážna téma, ako v prípade Persepolisu, animovaného filmu podľa komiksu francúzkej režisérky pôvodom z Iránu. Ten rozpráva autobiografický príbeh mladej dievčiny, ktorá vyrastá v nehostinnom prostredí Iránu za čias Islamskej revolúcie a vojnového konfliktu s Irakom.

Odporúčané
Netflix vydal najlepší seriál roka, no médiá ho ignorujú a málokto ho videl. Animákmi porazil Disney aj Pixar Netflix vydal najlepší seriál roka, no médiá ho ignorujú a málokto ho videl. Animákmi porazil Disney aj Pixar 29. novembra 2023, 13:30

Dramatický príbeh, v ktorom na seba neustále narážajú dva svety (či už detský a dospelácky, východný a západný, alebo mužský a ženský) je miestami vtipný, miestami smutne pravdivý, originálny a svojou čiernobielou 2D animáciou jedinečný. Vyváženosť všetkých prvkov robí z Persepolisu jeden z najlepších a najzaujímavejších filmoch pre dospelých, na ktorý budete po zhliadnutí ešte dlho spomínať.

Akira (1988, r. K. Ótomo)

Akira je dnes už kultová manga séria, podľa ktorej vznikol celovečerný film. Príbeh je na animovaný film naozaj komplikovaný, aj keď ho môžeme zredukovať na pár fráz ako "boj proti spoločnosti", "sila priateľstva" či "s veľkou mocou prichádza veľká zodpovednosť" (sorry, Spidey).

V novopostavenom dystopickom Neo-Tokiu po treťej svetovej vojne bojujú policajné zložky s gangami a mestským podsvetím, zatiaľ čo niekoľko neuveriteľných udalostí navždy zmení životy dvoch členov motorkárskeho gangu, Tetsua a Kanedu. Očakávať môžete ťažkotonážne sci-fi prvky a vizuálne podmanivý kyberpunk, ťažkú, existencionálnu zápletku, (na tú dobu) prepracovanú animáciu a naozaj bombastické finále. Jeden z tých filmov, ktorým viacero zhliadnutí rozhodne neuškodí.


Team America: World Police (2004, r. T. Parker)

Tvorcovia South Parku si popri seriáli vyskúšali aj tvorbu samostatného, originálneho celovečeráku, v ktorom stavili nielen na drzý a nekorektný humor, ale aj poriadnu akciu a kritiku spoločnosti. Papierové ploché postavičky vymenili za 3D bábky a osadenstvo malého mestečka za Ameriku a zvyšok sveta. Príbeh je hlúpo jednoduchý - úderná jednotka nazvaná Team America zložená z profesionálnych hercov z Broadwayu má za úlohu infiltrovať sa k nepriateľovi a odhaliť teroristické sprisahanie.

Odporúčané
Prvý slovenský animák pre dospelých tvorcovia pripravovali 7 rokov. Film o našej dystopickej budúcnosti má tento mesiac premiéru Prvý slovenský animák pre dospelých tvorcovia pripravovali 7 rokov. Film o našej dystopickej budúcnosti má tento mesiac premiéru 13. novembra 2023, 15:00

Využiť k tomu môžu nielen svoj intelekt a herecký talent, ale aj zbrane od výmyslu sveta. Film je zaujímavý hlavne svojou vizuálnou stránkou a množstvom odkazov na americkú kultúru, ako je zvykom u tvorcov South Parku, objaví sa aj zopár známych tvárí a nechýba ani vulgárny humor a prekvapivo sugestívna, krvavá akcia. 

Ghost In The Shell (1995, r. M. Ošii)

Japonci jednoducho tieto filozofické filmy vedia. Blízka budúcnosť, telesné implantáty a vylepšovanie tela, hackovanie vedomia, androidy, tajné vládne organizácie, ale aj kyberpunková poetickosť - to je Ghost In The Shell, animovaný mix Matrixu, Blade Runnera a Total Recall. Príbeh majorky Motoko Kusanagi vyšetrujúcej tajomného hackera, ktorý sa nabúrava do "duchov" (duší) významných politikov, patrí svojou dospelosťou a vyznením medzi tie najzaujímavejšie animované filmy a výborne ho rozvíja nemenej dobré pokračovanie či seriál.

Mimochodom, film sa v roku 2008 dočkal obrazového a zvukového remaku s označením 2.0, pokiaľ by vám teda stará animácia nevoňala, pokojne siahnite po vylepšenej verzii, zážitok by ste mali mať viacmenej rovnaký. Budúci rok sa navyše dočkáme hranej verzie filmu so Scarlett Johansson v hlavnej úlohe, je teda na čase zoznámiť sa s animovanou predlohou.

Waltz with Bashir (2008, r. A. Folman)

Podobne ako Persepolis, aj Valčík s Bašírom je autobiografický, dokumentárny animák o vojnových udalostiach na Blízkom východe. Sleduje Ariho a jeho postupné rozpamätávanie sa na časy, kedy slúžil v izraelskej armáde počas vojny s Libanonom. Zisťuje totiž, že traumatizujúce zážitky vytlačil z pamäte, no dôsledky (nielen) jeho konania sú v histórii zapísané naveky.

Odporúčané
Pamätáš si ešte z čias VHS na animovanú rozprávku Atlantída? Na Slovensku to bol veľký hit, no film bol v skutočnosti prepadákom Pamätáš si ešte z čias VHS na animovanú rozprávku Atlantída? Na Slovensku to bol veľký hit, no film bol v skutočnosti prepadákom 30. augusta 2023, 12:30

Dojemný, ale i drsný a krutý príbeh sprevádza skvelá, oku lahodiaca animácia ako i výborná hudba skladateľa Maxa Richtera. Kvality filmu, ktorý vznikal štyri roky, podporuje aj nominácia na Oscara a množstvo ocenení z celého sveta. Máloktorý animák film vie tak sugestívne, otvorene a priamo rozprávať o udalostiach, o ktorých väčšina radšej mlčí, Waltz with Bashir to ale dokázal.

The Haunted World of El Superbeasto (2009, r. R. Zombie)

O tomto filme sme kedysi veľmi dávno písali, no určite nezaškodí pripomenúť si ho. Autorský projekt režiséra a herca Roba Zombieho založený na rovnomennom komikse je naozaj šialenou, neslušnou, ale aj zábavnou jazdou do sveta autorovej fantázie, v ktorom nie je núdza na bizarné situácie, tony popkultúrnych referencií, nahotinky, nacistické zombies, Satana, muzikálové piesne, akciu, alebo filozofické monológy.

Zlepenec všetkého možného síce nepatrí k filmom s najoriginálnejším príbehom, napriek tomu dokáže skvele zabaviť, pokiaľ pristúpite na jeho pravidlá. Príbeh je v skratke nasledovný: ukecaný El Superbeasto, vyslúžilý wrestler a momentálne režisér experimentálnych filmov pre dospelých, musí so svojou krásnou sestrou Suzi-X zastaviť plány Dr. Satana, ktorý konečne našiel svoju nevestu - medzi striptérkami. Postavám navyše prepožičali hlasy niektoré známe tváre, spomenúť treba určite Rosario Dawson, Paula Giamattiho, či režisérovú manželku Sheri Moon Zombie.


Anomalisa (2015, r. Ch. Kaufman)

Z dielne jedného z najunikátnejších scenáristov Hollywoodu Charlieho Kaufmana vzišiel animovaný film Anomalisa. Pokiaľ ste oboznámení s Kaufmanovou tvorbou (scenáre k filmom ako Being John Malkovich, Adaptation či Eternal Sunshine of Spotless Mind), viete zhruba, čo máte čakať.

Odporúčané
Nostalgické rozprávky z VHS 90. rokov a nášho detstva, na ktoré už všetci zabudli Nostalgické rozprávky z VHS 90. rokov a nášho detstva, na ktoré už všetci zabudli 14. augusta 2023, 14:30

Film pojednáva o profesionálnom motivátorovi Michaelovi, ktorý vplyvom každodennej stereotypnej jednotvárnosti stráca chuť do života až do momentu, kedy stretne zvláštnu Lisu. Trochu depresívná, trochu realistická, ale i poriadne podivná, či inšpiratívna - to je Anomalisa, v ktorej sa riešia ľudské priority, vzťahy a existencionálne problémy, aké občas zažíva každý z nás. To všetko je navyše zaobalené v príjemnej audiovizuálnej stránke.


Vampire Hunter D: Bloodlust (2000, r. J. Kawadžiri)

Náš rebríček zakončíme ďalším kúskom z krajiny vychádzajúceho slnka, tentokrát temnou rozprávkou o upíroch, ktorá je však trochu iná ako naše klasické príbehy o Draculovi. Lovec upírov a dhampír (polovičný upír) D pátra po mladej unesenej dievčine, ktorú si pre seba ukradol pán temnôt.

Naoko jednoduchý príbeh zdobí nielen fantastický nakreslený postapokalyptický svet a miestami až westernová atmosféra, ale aj prvky hororu a sci-fi a psychologicky prepracované charaktery postáv. Sugestívny príbeh má bezpochyby svoje čaro a patrí medzi tie najzaujímavejšie animované filmy východnej kinematografie.

Samozrejme, animákov pre dospelých je ďaleko viac než dnešných desať, ktoré sme pre vás vybrali. Nie všetky síce dosahujú podobných kvalít, pokiaľ ale máte všetky tieto filmy kompletne napozerané, možno nepohrdnete niektorým z filmov, ktoré sa do nášho rebríčka nedostali.

Spomenúť môžeme pomerne nový komediálny animák o ceste do pekla a naspať Hell and Back, hraný, ale napriek tomu animovaný film s hereckou elitou A Scanner Darkly, podobne dobre obsadený dobrodružný fantasy epos Beowulf, filozofický experiment Waking Life, nórsku komédia pre dospelých Free Jimmy či kultovú kritika spoločnosti Fritz the Cat.

Odporúčané
RECENZIA: Del Torov Pinocchio na Netflixe je zatiaľ najlepšou filmovou verziou rozprávky. Priprav si k nej vreckovky RECENZIA: Del Torov Pinocchio na Netflixe je zatiaľ najlepšou filmovou verziou rozprávky. Priprav si k nej vreckovky 10. decembra 2022, 11:30

Ďalej fantasy sprevádzané drsnou hudbou Heavy Metal, niekoľko ďalších veľdiel režiséra Mijazakiho (vynikajúci Spirited Away, skvelý Howl's Moving Castle či kultový My Neighbor Totoro), krásne smutný japonský Grave of the Fireflies"maďarský South Park" s názvom Distrikt! a množstvo ďalších, pričom sme sa veľmi za rok 2015 v tomto článku nepozerali.

Domov
Zdieľať
Diskusia