Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. júna 2016, 12:11
Čas čítania 0:00
Andrej Verešvársky

10 najlepších filmov s hereckým chameleónom Joaquinom Phoenixom

FILMY A SERIÁLY 10 NAJLEPŠÍCH FILMOV HOLLYWOODSKYCH HERCOV JOAQUIN PHOENIX NAJLEPŠIE FILMY HERCOV TOP 10
Uložiť Uložené

Dokázal zahrať kladné aj záporné postavy, bláznov, spevákov, ale aj samého seba.

Dnes už 41-ročný Američan narodený v Portoriku s charakteristickou jazvou nad hornou perou utkvel divákom v pamäti hlavne ako nemilosrdný vladár Commodus z veľkofilmu s Russellom Croweom, Gladiator. Pochádzajúc z hereckej rodiny (hraniu sa venujú či venovali aj jeho tri sestry a tragicky zosnulý brat River Phoenix), je však jedným z najviac všestranných a zároveň stále pomerne mladých mlado vyzerajúcich hercov Hollywoodu, ktorému nerobia problém všetky typy úloh, od gangstrov a zloduchov, cez feťákov a úchylov až po citovo zraniteľných dobrákov. My sa dnes pozrieme na desiatku filmov, v ktorých podľa nás zažiaril Joaquin Phoenix najviac a ako vždy budeme prihliadať hlavne na to, akým spôsobom sa zhostil svojej role, nakoľko bola zaujímavá a aká bola výsledná kvalita filmu.

10. Return To Paradise (1998, r. J. Ruben)

Často prehliadaná dráma z filmársky kvalitnej éry 90. rokov, v ktorej zahviezdil nielen Phoenix, ale aj zvyčajne komediálny herec Vince Vaughn a krásna Anna Heche, je remakom francúzskeho originálu z roku 1989. V ňom sa jeden z troch priateľov po výlete v Malajzii ocitá vo väzení s trestom smrti na krku. Je ním práve Phoenix, ktorý sa do úlohy zlomeného Američana vžil naozaj výborne, zatiaľ čo sa ho jeho priateľ (Vaughn) spolu s mladou právničkou (Heche) snažia vyslobodiť aj za väčšiu cenu, než by možno chceli. Výborná, nenápadná dráma stavia hlavne na nezvyčajnom, avšak stále realistickom príbehu, precíznych hereckých výkonoch a napínavej atmosfére.



9. We Own The Night (2007, r. J. Gray)

Ďalší thriller, ktorý tak trochu neprávom upadol do zabudnutia. Zaujímavé herecké obsadenie na čele s Phoenixom, Markom Wahlbergom a Evou Mendez rozpráva klasický príbeh dvoch bratov na opačných stranách zákona. Phoenix je manažérom nočného klubu, ktorý vlastní ruská mafia, Wahlberg pracuje spolu s ich otcom v radách newyorkskej polície. Zvrat prichádza v momente, kedy má jeden z bratov napriek častým nezhodám možnosť zachrániť toho druhého. V opäť napínavom príbehu neskromnom na akciu sa niekoľkokrát vymenia strany a skloňovať sa budú slová ako pomsta, spravodlivosť, či rodina.


8. U Turn (1997, r. O. Stone)

V časoch, keď ešte meno Oliver Stone na režisérskej stoličke neznamenalo vopred jednostranný politický film, nakrútil tento režisér prekvapivo štýlový, hviezdami nabitý a vizuálne zaujímavý thriller so Seanom Pennom v hlavnej úlohe. Jednoduchý scenár zachraňovalo hlavne herecké obsadenie - Sean Penn, Jennifer Lopez, ktorá nevyzerala v žiadnom inom filme tak ako tu, Nick Nolte a v menších úlohách Jon Voight,  Billy Bob Thornton, Liv Tyler, Claire Danes, či v neposlednom rade Joaquin Phoenix, ktorý si strihol skvelé a vtipné cameo dedinského metrosexuálneho kohúta. Jednoduchý príbeh o smoliarskom gamblerovi, ktorému sa pokazí auto v tom najnevhodnejšom mestečku, kde ho stretne nádherná žena, miestny zloduch, z ktorého sa vykľuje jej manžel, prísľub hromady peňazí a ďalšia dávka smoly, je vizuálne zaujímavý, zábavný, dobre zahraný film s veľmi slušným finále, aké sa už napriek poslabšiemu scenáru v dnešnej dobe príliš netočia.


7. 8MM (1999, r. J. Schumacher)

Túto klasiku s Nicolasom Cageom z doby, kedy bola jeho herecká hviezda na samom vrchole, odvysielala aspoň raz každá televízna stanica a my sme si istí, že ju drvivá väčšina z vás videla. Cage v ňom hrá súkromného detektíva, ktorého si najme vdova po tom, ako nájde v pozostalosti po manželovi pásku s 8 milimetrovým pornografickým filmom, na ktorom je zachytená vražda mladej ženy. Téma snuff filmov je jedna z najdrsnejších, aké sme mohli v mainstreamovom hollywoode vidieť, pričom Schumacherova réžia s dôrazom na prepracovaný vizuál ju robí ešte nepríjemnejšou. Značne depresívny filmnevhodný pre slabšie povahy dopĺňa podarený casting vedľajších rolí, ktoré obsadili James Gandolfini, Peter Stormare a samozrejme Joaquin Phoenix ako svojský pracovník požičovňe filmov pre dospelých. Jeden z tých filmov, na ktoré sa len tak ľahko nezabúda.

 

6. The Master (2012, r. P. T. Anderson)

Bohužiaľ, nie všetko, čoho sa dotkne vynikajúci režisér Paul Thomas Anderson (Magnolia, Boogie Nights, There Will Be Blood) sa premení na filmárske zlato, pričom s týmto tvrdením by zrejme súhlasila väčšina divákov po zhliadnutí jeho filmu The Master. My sa tiež prikláňame na stranu tých, ktorí považujú snímku za jeden z tých slabších v režisérovej kinematografii, rozhodne ho ale neodsudzujeme k zabudnutiu. Minimálne kvalitné herecké obsadenie na čele s Phoenixom prispelo k tomu, že táto dráma o novo-vznikajúcich náboženstvách v povojnovej Amerike stojí za pozornosť. Nie príliš zaujímavý námet a jeho prenesenie do filmovej podoby vyvažuje hlavne výborný Phoenix ako veterán druhej svetovej vojny trpiaci postraumatickým stresom, ktorý si lieči alkoholom, sexom a výbuchmi hnevu. Ten stretáva zakladateľa nového náboženstva (značná inšpirácia scientológiou) prezývaného The Master s tvárou ďalšieho výborného herca, zosnulého Phillipa Seymoura Hoffmana a tradičný herecký/vzťahový trojuholník dopĺňa talentovaná Amy Adams. Phoenixovi táto vďačná úloha rozpolteného muža sadla výborne, škoda len, že sa trochu stratila v nezáživnosti snímku. Ako sa ale hovorí - sto ľudí, sto chutí a možno to budete práve vy, koho film nadchne.


5. Inherent Vice (2014, r. P. T. Anderson)

A pokračujeme ďalším "Andersonom", nakoľko dobová kriminálka Inherent Vice je po The Master ďalším filmom, v ktorom si zopakoval spoluprácu s Joaquinom Phoenixom. Ten vymenil alkohol za marihuanu a výbuchy hnevu za flegmatickosť, pričom doba sa posunula len o niekoľko desiatok rokov dopredu. V Inherent Vice hrá Phoenix lenivého detektíva (ak to tak vôbec môžeme nazvať), ktorý si zo života nič nerobí, pokiaľ má dostatok času na vychutnanie niekoľkých šľukov, pár hodín spánku a pokiaľ je tá možnosť, spoločnosti krásnej ženy. A práve jeho krásna bývalá hipisácka priateľka vnesie do jeho pokojného života poriadny rozruch, keď sa nečakane objaví s požiadavkou na nájdenie jej strateného priateľa, ktorý je zhodou okolností postarším milionárom. Phoenixove pátranie v opare marihuanového oparu je značne bizarné a komplikované, pričom miestami pociťuje vplyvy politikov, policajtov, mafiánov, hipíkov, či bláznov. Touto strastiplnou cestou ho sprevádza opäť zaujímavý herecký ansámbel v zostave   Josh Brolin, Owen Wilson, Benicio Del Toro, či Reese Witherspoon. Škoda prepálenej minutáže, žánrovej rozpoltenosti a občasnej prekomplikovanosti (ako i Phoenixovich otrasných bokombriad), film mal totiž spolu s predlohou veľký potenciál, ktorý sa podarilo naplniť len do istej miery a nemusí sadnúť každému. Pokiaľ ide ale o Phoenixa, ten sa svojej úlohy znova zhostil zodpovedne, svedomito a opäť s dávkou geniálnej šialenosti.


4. Her (2013, r. S. Jonze)

Ak sme pri predchádzajúcom filme spomínali Phoenixove bokombrady, v romantickej dráme s nádychom science fiction dostal rovno plnokrvnú kazíkovskú mustáž. Režisér Spike Jonze patrí medzi tú hŕstku tvorcov, ktorí si svoje filmy vyberajú veľmi precízne a vždy dbajú na ich originalitu (spomeňme si na snímky ako Being John Malkovich, Adaptation., či Where the Wild Things Are), pričom aj Her spadá bezpochyby do tejto kategórie. V ňom sa pozrieme na život osamelého spisovateľa, ktorý sa zamiluje do filmovej obdoby Siri, konkrétnejšie teda operačného systému Samantha. Pre Phoenixa bola úloha vyplašeného introverta opäť ďalšou výzvou, ktorú zvládol famózne a na približne dve hodiny sa tak premenil na diametrálne odlišnú postavu, než na aké sme uňho zvyknutí. Sekundujú mu pri tom samé krásne ženy, menovite Rooney Mara, Amy Adams, Olivia Wilde a hlas Scarlett Johansson, pričom sa ale mihne napríklad aj taký Chris Pratt.


3. Gladiator (2000, r. R. Scott)

Číslo tri v našom rebríčku obsadil jeden z najlepších snímkov vôbec a rozhodne film, ktorý preslávil nielen titulnú hviezdu, Russella Crowea, ale aj Joaquina Phoenixa. Ten si zahral výrazne negatívnu postavu, antagonistu Commoda. Obe úlohy sprevádzali týchto hercov istý čas a väčšine z nás sa po vyslovení mien ako Crowe, či Phoenix stále v hlavách objavia práve tváre Maxima a Commoda v ich charakteristickcýh brneniach. Je takmer zbytočné dodávať čokoľvek ako to, že svoje postavy zahrali obaja herci výborne a že ide o skvelo zrežírovaný, napísaný a nakrútený film, ktorému patrí právom pomenovanie klasika. Kto nevidel, nech sa prepadne od hanby, aj keď veríme, že sa taký nenájde naozaj nikto.


2. Walk The Line (2005, r. J. Mangold)

Je pravdou, že biografické snímky často dopadnú buď katastrofálne, alebo fenomenálne. Walk The Line môžeme s kľudom zaradiť vedľa filmov ako Ray, Ed Wood, Schindler's List, Milk, Beautiful Mind, či Ali, teda do tej druhej kategórie. Film pomenovaný po jednej z piesní country speváka Johnnyho Casha rozpráva o jeho vzostupoch a pádoch, pri ktorých nechýbali drogy, alkohol, ženy, veľké úspechy i hlboké sklamania a nenájdete na ňom vela negatív. Je historicky presný, dobovo atraktívny, vizuálne podmanivý a napriek dlhšej minutáži nenudí. Vrcholom sú však bezpochyby herecké výkony oboch hlavných predstaviteľov, teda Phoenixa ako Johnnyho Casha a Reese Witherspoon ako jeho speváckej partnerky June Carter. K precíznemu herectvu ešte obaja pridali aj spevácky a hudobný talent, keďže všetky piesne zvládli zahrať a odspievať sami, bez pomoci dabérov. Bravó!


1. I'm Still Here (2010, r. C. Affleck)

V našej sérii článkov o najlepších filmoch rôznych hercov je toto snáď prvýkrát, čo prvú priečku obsadzuje hraný dokument. I'm Still Here je geniálnou, aj keď občas trochu nepochopenou satirou a sondou do života herca. Sleduje približne rok života samotného Joaquina Phoenixa, ktorý sa rozhodol zavesiť hereckú kariéru na klinec a stať sa (veľmi zlým) raperom. Zároveň si užíva drogy, prostitútky a nechá si narásť bezdomoveckú bradu, uzavrie sa do seba a správa sa nanajvýš divne. Genialita diela spočíva nielen v tom, aké je zábavné, často až nasilu trápne a miestami realistické, ale taktiež v presvedčivosti hereckého výkonu, v ktorom Joaquin zostal aj mimo filmu, teda po celý rok nakrúcania. Ak si pamätáte zvláštne titulky v novinových či internetových článkoch pár rokov dozadu o tom, že sa herec pravdepodobne zbláznil, prípadne si spomínate na toto legendárne interview, vedzte, že všetko to bolo iba hrané. A to tak presvedčivo, že to oklamalo celý svet. Podobnú oddanosť svojej úlohe nenachádzame často, preto skončil tento dokument, nakrútený mimochodom bratom Bena Afflecka, hercom Casey Affleckom, ktorý je zároveň manželom Joaquinovej sestry Summer, na prvej priečke nášho rebríčka. Ak vás týchto desať filmov nepresvedčilo o genialite Joaquina Phoenixa, nepresvedčí vás zrejme nič. 

A v ktorom filme zahviezdil tento všestranný herec podľa vás najviac? Dajte nám vedieť v komentároch!

Domov
Zdieľať
Diskusia