Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júna 2016, 20:19
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Deň (D), kedy sa desaťtisíce spojencov vylodilo na plážach Normandie, aby urýchlilo pád Tretej ríše

ZAUJÍMAVOSTI VOJNY
Uložiť Uložené

6. júna 1944 ako jeden z najvýznamnejších dní vojenskej histórie.

Viete, čo je dnes za deň? Presne pred 72 rokmi došlo k jednej z najväčších vojenských operácií spojencov na západnom fronte. Deň D, operácia Overlord alebo vylodenie v Normandii, rozhodne zmenilo rovnováhu síl v roku 1944 a ešte pritvrdilo postupný rozpad nacistického Nemecka, ktoré už vtedy prehrávalo so Sovietmi na východnom fronte a sťahovalo sa čoraz viacej do Berlína. Ako je už všeobecne známe, Hitler sa otvoreniu západného frontu obával, a tak už roky dopredu dal príkaz na vybudovanie Atlantického valu.

O tom, že invázia jedného dňa jednoducho príde, nacistickí pohlavári vedeli, avšak netušili, kde k činu dôjde. Všetky bojujúce sily sa nakoniec stretli 6. júna 1944 na plážach v historickom regióne francúzskej Normandie. Spojené štáty americké, Kanada, Británia, Austrália, Nórsko, Poľsko či Česko-Slovensko a proti nim iba vojská Tretej ríše a spojencov. Cez Lamanšský kanál sa z Britských ostrovov dovalili desaťtisíce spojeneckých vojakov a množstvo techniky s cieľom otvorenia ďalšieho frontu.

Odporúčané
Zvieratá v armáde: Holub Gustav bojoval proti nacistom, pavián Jackie prišiel v zákope o nohu Zvieratá v armáde: Holub Gustav bojoval proti nacistom, pavián Jackie prišiel v zákope o nohu 3. apríla 2023, 12:30

Mužom zo západu dokonca neprialo ani počasie, keďže v ten čas bolo more ešte pomerne rozbúrené a vysoká oblačnosť nepriala ani leteckým silám. Spočiatku sa síce zdalo, že akcia môže dopadnúť aj neúspechom, pretože po prvotných problémoch a po konečnom vylodení sa im vôbec nedarilo nacistické obranné línie prelomiť. Avšak drvivá prevaha Američanov a ich spojencov (1 500 000 mužov) nedala Nemcom veľké nádeje (380 000 mužov).

Deň (D), kedy sa desaťtisíce spojencov vylodilo na plážach Normandie, aby urýchlilo pád Tretej ríše
Zdroj: en.wikipedia.org

Aby bolo jasné, úlohou článku nebolo dopodrobna rozobrať celú vojenskú operáciu, ale iba pripomenúť, čo za deň dne je. Na záver nám ešte zostáva dodať, že ak by ste sa chceli ísť niekedy do Normandie ísť pozrieť na pozostatky bojov, určite neváhajte a keď tak si ešte prezrite aj náš dávnejší článok o zaujímavých miestach, kam by ste sa ako nadšenci druhej svetovej vojny mali rozhodne vybrať.

Domov
Zdieľať
Diskusia