Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júna 2016, 11:17
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Počíta kroky, analyzuje spánok a odmeria aj tep. Je Mi Band 1S od Xiaomi využiteľný gadget? (Recenzia)

TECH XIAOMI
Uložiť Uložené

Vyskúšali sme druhú generáciu obľúbeného a lacného smartbandu z Číny.

Keď sa na pultoch obchodov objavili prvé inteligentné náramky, takmer nikoho nezaujali. Niežeby neboli na tú dobu dobré, ale mnohých jednoducho odrádzala vysoká cena. Zmenil to až famózny príchod čínskych výrobcov s agresívnou cenovou politikou, ktorí so sebou priniesli neporovnateľne lacnejšie, no stále kvalitné alternatívy. A šikovný Mi Band 1S od čínskeho jabĺčka Xiaomi nie je výnimkou. Oproti predchádzajúcej generácii dostal navyše jednu podstatnú funkcionalitu, ktorá jej tak chýbala, vrátane pevnejšieho základného náramku, z ktorej vedela hlavná časť tak často nepozorovane vypadávať. Podstatná je tu však otázka, či dokážeme niečo také počas bežného dňa alebo športovej aktivity prakticky využiť.

V maličkej krabičke z recyklovaného papieru sa nachádza hlavná časť, základný náramok z čiernej gumy a kompaktná nabíjačka, ktorú použijete tak raz za mesiac. Pokiaľ by čierna farba alebo materiál náhodou niekomu nevyhovoval, dá sa hocikedy nahradiť za iný. Výmenu takzvaného core navyše zrealizujeme behom niekoľkých sekúnd, takže ak chce niekto náramky obmieňať aj každý deň, s Mi Band 1S to nebude žiadny problém. To najdôležitejšie však je, že má neporovnateľne krajší vizuálny vzhľad ako 90% všetkých nositeľných zariadení bez displeja.

Počíta kroky, analyzuje spánok a odmeria aj tep. Je Mi Band 1S od Xiaomi využiteľný gadget? (Recenzia)

Veľkou výhodou Xiaomi Mi Band 1S je vďaka kompaktným rozmerom a nízkej váhe hlavne jeho diskrétnosť, takže si po pár dňoch ani neuvedomíte prítomnosť náramku na zápästí. Hlavnú a stále rovnako vyzerajúcu časť (core), kde nájdeme celú elektroniku, vybavil výrobca opäť tromi rôznofarebnými LED svetlami na vizuálne oznamovanie notifikácií z prepojeného smartfónu aj vibračným motorčekom. Na spodnej strane pribudol senzor na meranie srdcového tepu používateľa a ako ukázal náš test, všetko prebieha maximálne jednoducho, rýchlo a naozaj prakticky

Odporúčané
Xiaomi predstavuje novú vlajkovú loď s optikou Leica. Xiaomi 14 prináša o 32 % lepší výkon a výrazne nižšiu spotrebu energie Xiaomi predstavuje novú vlajkovú loď s optikou Leica. Xiaomi 14 prináša o 32 % lepší výkon a výrazne nižšiu spotrebu energie 15. marca 2024, 12:00

Funkcionalita inteligentného náramku od Xiaomi spočíva predovšetkým v zaznamenávaní pohybových aktivít používateľa, pričom tiež dokáže analyzovať spánok (dĺžka hlbokého/ľahkého, dĺžka vyvíjanej aktivity), zobúdzať príjemnou vibráciou, upozorňovať na prichádzajúce e-maily alebo hovory a po novom už i merať aktuálnu výšku tepu. Sledovanie pohybu a spánku navyše prebieha bez potreby čokoľvek spúšťať alebo nastavovať, my si Mi Band 1S jednoducho nevšímame a on si robí svoju prácu. Nazbierané dáta sú po otvorení nainštalovanej aplikácie automaticky zosynchronizované a pri aktívnom dátovom spojení aj uložené v cloude osobného profilu. Bezdrôtová komunikácia prebieha prostredníctvom technológie Bluetooth, takže stačí uskutočniť iba počiatočné spárovanie a tam končia všetky naše povinnosti.

Počíta kroky, analyzuje spánok a odmeria aj tep. Je Mi Band 1S od Xiaomi využiteľný gadget? (Recenzia)
Počíta kroky, analyzuje spánok a odmeria aj tep. Je Mi Band 1S od Xiaomi využiteľný gadget? (Recenzia)

Pekne spracované používateľské prostredie oficiálnej aplikácie pozostáva z troch hlavných častí - zobrazenia aktuálneho stavu, nastavenia funkcií a z prehľadu používateľského profilu vrátane hlavných nastavení. V prvej nájdete počet uskutočnených krokov, spálené kalórie, prejdené kilometre počas aktuálne prebiehajúceho dňa, naposledy odmeraný tep či históriu a prehľad všetkých štatistík. Náramok vie kedy beháme a kedy iba kráčame, čo potom rozoznáme podľa trošku rozdielne vyzerajúcej ikonky hneď vedľa daného záznamu. Ďalšia časť hlavnej ponuky Xiaomi MiFit (Android - iOS) ponúka podrobné nastavenia notifikácií, budíka, funkcie na odomykanie obrazovky alebo možnosť prepojiť službu Google Fit. Profil zase zobrazuje priemerný počet krokov, celkový počet prejdených kilometrov, prehľad všetkých spárovaných zariadení a možnosť nastaviť ako hmotnostný cieľ, tak aj cieľ aktivít. Zvolíte si napríklad 8-tisíc krokov denne a po dosiahnutí vás smartfón za asistencie aplikácie o tom okamžite informuje. Meranie tepu navyše prebieha skutočne bleskovo, iba stlačíme jedno tlačidlo a pár sekúnd pri čo najmenšom počte pohybov počkáme na dokončenie. Po chvíľke sa na displeji zobrazí zistené BPM a hneď pod ním chronologicky zoradené výsledky z predchádzajúcich meraní. 

Počíta kroky, analyzuje spánok a odmeria aj tep. Je Mi Band 1S od Xiaomi využiteľný gadget? (Recenzia)
Počíta kroky, analyzuje spánok a odmeria aj tep. Je Mi Band 1S od Xiaomi využiteľný gadget? (Recenzia)

Keďže som niekoľko mesiacov používal prvú generáciu a už tá mi sadla, túto generáciu si nemôžem vynachváliť, pretože dostala presne to, čo mi na staršej chýbalo. Noviniek veľa síce nie je, no za tak smiešnu cenu sa ani viac očakávať nedá. Smartband taktiež vybavili zvýšenou odolnosťou voči vode (certifikácia IP67) a vôbec nezavadzia, preto ho môžete po krátkom navyknutí nosiť 24 hodín každý jeden deň, nech robíte čokoľvek. Vďaka tomu získate detailný prehľad o bežnej fyzickej alebo športovej aktivite, priebehu spánku a už aj nejaké to info o aktivite vášho srdca. Využiteľné je ale aj odomykanie obrazovky smartfónu bez potreby ručného zadávania akéhokoľvek kódu, pretože potom funguje ako identifikátor skutočného majiteľa. Ak túto funkcionalitu povolíte a máte kompaktný gadget práve na zápästí, pri rozsvietení displeja sa behom zlomku sekundy dostanete na domovskú obrazovku a telefón môžete okamžite používať.

V e-shope nikita.sk nájdete Xiaomi Mi Band 1S len za necelých 28 eur.

Počíta kroky, analyzuje spánok a odmeria aj tep. Je Mi Band 1S od Xiaomi využiteľný gadget? (Recenzia)

Domov
Zdieľať
Diskusia