Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. mája 2016, 20:00
Čas čítania 0:00
Jakub P.

TOP 10: Najlepšie skladby Pusha T-ho

HUDBA KENDRICK LAMAR RICK ROSS TOP 10
Uložiť Uložené

Člen dua Clipse, aktuálny prezident G.O.O.D. Music a headliner festivalu Hip-hop Žije, to je Pusha T. Výborný raper má vo svojom repertoári viaceré skvelé skladby. Ktoré z nich spadajú do TOP 10?

Tento ročník festivalu Hip-Hop Žije sa môže pochváliť naozaj výbornými headlinermi. Okrem DJ-a Premiera sa totiž na Zlatých pieskoch ukáže a zarapuje aj také aktuálne a kvalitné meno, akým je Pusha TStarší fanúšikovia hip-hopu ho istotne poznajú ešte z čias dua Clipse, ktoré tvoril, respektíve stále neaktívne tvorí, so svojím bratom No Maliceom. Neskôr sa obaja vydali sólovou cestou, keďže No Malice prešiel na kresťanstvo a úplne zmenil životný štýl. Ich ďalších spoluprác sme sa zatiaľ nedočkali. Na rozdiel od jeho staršieho brata sa Pushova sólová dráha rozbehla veľmi dobre, upísal sa pod Kanyeho G.O.O.D. Music a vydal viacero nadmieru solídnych projektov, spomeniem napríklad debutový album My Name Is My Name. Aktuálne sa ujal aj pozície prezidenta vyššie spomínaného labelu s anjelikom v logu, no a, samozrejme, chystá očakávanú dosku King Push. 

Vlastným menom Terrence Thornton patrí medzi raperov, ktorí úspešne preniesli klasický rap do modernej doby a hudby. Pushov prednes je veľmi špecifický s typickým "yuugh", na mikrofóne je vo svojom živle, nebojí sa povedať, čo má na srdci, nepúšťa sa do žiadnych spevavejších polôh a texty má plné podarených slovných hračiek, rýmov a metafor, hlavne čo sa drog týka. Do jednotlivých skladieb si vyberá vynikajúce inštrumentály od šikovných producentov a cit zväčša prejavuje aj pri hosťoch, o tom ale už viac nižšie v rebríčku jeho 10 najlepších songov, ktorý sme zostavili pri príležitosti blížiaceho sa koncertu na festivale Hip Hop Žije, kde bude Pusha T vystupovať ako headliner. Tak si ho teda vychutnaj. 

TOP 10: Najlepšie skladby Pusha T-ho
Zdroj: www.npr.org

10. Alone In Vegas

Po tom, čo sa Pusha T a No Malice rozišli, bolo len otázkou času, kedy sa dočkáme prvého sólového projektu mladšieho z dvojice bratov. Tým bol mixtape Fear of God, ktorý si ale po upísaní pod Yeezyho Getting Out Our Dreams prešiel menšou úpravou a bol znovu vydaný ako EP Fear of God II: Let Us Pray. Každopádne, uzatvárajúcim songom z oboch nahrávok bola skladba Alone In Vegas, ktorá nám ponúka exkluzívny náhľad do Pushovho života, kariéry a myšlienkových pochodov. Uvedomuje si, že o drogách rapuje na niekoho vkus možno až príliš veľa, avšak to je jednoducho on a drogy sú neoddeliteľnou súčasťou jeho života a osobnosti. Skladbe venoval špeciálny refrén - metaforu s Las Vegas, v ktorej spomínané meno predstavuje King Pushov život plný výhier, prehier a adrenalínu. Mnohí prirovnávajú to, ako polovica Clipse znie na Alone In Vegas, ku Jay Z-ho rapu z roku 1996, čo je veľká poklona. 

"We just took what we needed and we built on it / Lord forgive me for the blood that I spilt on it"

9. My God

Vedúcim singlom z oboch Fear of God Fear of God II: Let Us Pray však nebola skladba Alone In Vegas, ale My God s produkciou od Hit-Boya. Autor inštrumentálov napríklad pre songy ako Niggas in Paris či Clique bol vtedy vo veľmi dobrej forme a aj King Pushovi naservíroval vynikajúci podklad s vysamplovaným Bo Hanssonom. V takejto hudbe skvelo vynikol Pushov flow, ktorý nás tak veľmi baví i dnes. Z názvu nie je ťažké uhádnuť, čo by si si mal po vypočutí tejto piesne v hlave povedať. Dvojzmysly, narážky, drogy - náklad, ktorý sa jednoducho nestratí. Okrem toho, že My God potvrdil, že s Pushom treba rátať, ovplyvnil aj jeho ďalšiu tvorbu, hlavne spoluprácu New God Flow s Kanyem.

"I’m here now, nigga, pardon my lateness / You can hear in every bar and every cadence / It’s the new god flow, ain’t it"

8. Pain featuring Future

V úvode som spomenul debutový album Pusha T-ho, ktorý sa volá My Name Is My Name. Jeho kvality založené na minimalizme nikto nikdy nespochybní. Všetky skladby, ktoré sa na ňom objavili, boli dobré. Niektoré ale vynikali viac než ostatné a hravo sa zaradili medzi Pushove najlepšie. Sem spadá aj temná, no skutočne neodolateľná záležitosť s názvom Pain. Na refréne hosťuje Future, dokazujúci, že vie ísť aj iným smerom než tým klubovo orientovaným. Sprevádza ho opäť kvalitná produkcia, tentoraz ale z dielne učiteľa a žiaka, teda No I.D.-ho a Kanye Westa, ktorí sa pohrali s pianom zo skladby Bodas de Sangue a pridali tvrdé bicie, odkazujúc na song Grindin' od Clipse. Mimochodom, spomínaný piano sample bol použitý i v New God Flow. Ústrednou témou je bolesť. King Push sa šikovnými riadkami priznáva, čo spôsobuje bolesť jemu a čím on spôsobuje bolesť iným. Znova treba spomenúť vyzretú hru so slovami, rýmami a slabikami, vďaka ktorej dostali shout-out napríklad 2Pac či A Tribe Called Quest, no bez povšimnutia neobišiel ani incident, v ktorom zomrel Afroameričan Trayvon Martin

"It's no risk without gain / It's no trust without shame / It's no us without 'Cain / Push, my name is my name"

7. Hold On featuring Rick Ross

Skladba, pri ktorej vždy dostávam zimomriavky. Podobne ako v prípade Pain ide o minimalistické dielo, ktoré sa ale zameriava na každý jeden tón a je oveľa pozitívnejšie ladené. Otvára ho piano sprevádzané krásnymi auto-tune vokálmi od Kanyeho, do ktorých sa o chvíľu už naplno rozbehnú zjemnené 808s od Hudsona Mohawkea a Yeezusa. Samotný beat v človeku vyvoláva rôznorodé pocity, pričom tie sú znásobené ihneď, ako začne Pusha T rapovať. Vysvetľuje, že i napriek tomu, že sa občas stavia mimo zákona a nespráva podľa morálnych zásad, má srdce a vie rozlíšiť zlé od dobrého. Pozerá sa takisto späť na minulosť Afroameričanov a ich túžby v Amerike, no a na koniec slohy odhaľuje, že nikdy nesníval o tom, že bude raper, proste sa to nejako podarilo. Po jednom dílerovi rapuje druhý a Pushu tak strieda Rick Ross, ktorý sa naozaj vyznamenal jedným zo svojich najlepších výkonov. Introspektívnymi riadkami nám poskytol náhľad do jeho života a želaní ohľadom zmeny minulosti. Tej sa však zatiaľ ťažko niekto z nás dotkne, a preto nám neostáva nič iné, než vydržať. 

"I sold more dope than I sold records / You niggas sold records, never sold dope"

6. Millions featuring Rick Ross

Kolaborácie Pusha T-ho a Rozaya fungujú naozaj dobre a okrem Hold On to potvrdzuje aj ďalšia, staršia skladba Millions z mixtapeu Wrath of Caine. Ide o klasickú pouličnú hymnu, ktorej jednoduchý energický refrén rýchlo obmotá poslucháča a prinúti ho si ho opakovať. Dvojici raperov kryje chrbát dvojica producentov, pričom ide o Southsidea a opäť raz Yeezyho, ktorý Pushovi pomáha s hudbami pomerne často. Hosť v podobe Ricka Rossa doručil, podobne ako na skladbe s poradovým číslom 7, vyhovujúcu slohu, výborne sa alternujúcu s Pushovými dvoma. Peniaze, viera, drogy a ich predaj nesmú v textoch chýbať na prioritných priečkach. Atmosféru tracku vynikajúco vystihuje sprievodný vizuál zasadený priestorov motela, ktorý je baštou dílerov. "You know what happen when G.O.O.D. Music and MMG get together, right?"

 

"Hidin' choppas in the closet, half a million in the ceiling"

5. Exodus 23:1

Biggie je podľa Pushu najväčší raper, aký kedy žil a práve jeho songom What's Beef? sa pri tvorbe tejto skladby inšpiroval. Je veľmi pravdepodobné, že Exodus bol namierený smerom na YMCMB, Lil Waynea a Drakea, s ktorými mal King Push v minulosti isté nezhody, čo potvrdzuje aj mnoho riadkov. Tvrdá rapová nahrávka pojednáva o tematike beefu, nedávajúc si servítku pred ústa. Hip-hop musí byť občas prísny a Pusha T túto úlohu stopercentne naplnil, keď znova poskladal znamenitý text a podal ho spôsobom, ktorý ťa nenechá len tak sedieť na stoličke. A nenechal len tak sedieť ani Lil Waynea, ktorý sa po vypočutí tohto tracku na Twitteri trochu dosť opustil. Kto by sa ale neopustil, ak by sa našiel v riadkoch Pusha T-ho, ktorého navyše doprevádza vysamplovaný Notorious B.I.G., všakže?

"You signed to one nigga that signed to another nigga / That's signed to three niggas, now that's bad luck"

4. Untouchable

Ďalší vysamplovaný Biggie a ďalšia krásna rapová vec, ktorá sa točí okolo slova nedotknuteľnosť. Ide o najnovšiu skladbu spomedzi všetkých, ktoré sme do rebríčka zapracovali a logicky tak aj o najlepšiu z projektu King Push - Darkest Before Dawn: The Prelude. Kvalitu z nej cítiť na míle ďaleko a je vidieť, respektíve počuť, že Pusha T nevydá len tak niečo, ak s tým nie je úplne spokojný. Beat už aj so samplom mu v prípade Untouchable daroval Timbaland, u ktorého v štúdiu môže King Push voľne a zdarma nahrávať kedykoľvek chce. Raper z Clipse rozpoznal, aký drahokam má k dispozícii a decentne nasekal riadky na tradične vysokom leveli. Z určitého hľadiska po vypočutí tohto tracku môžeme tvrdiť, že je naozaj "untouchable", pretože jeho kvalita ostane nedotknutá i o 20 rokov. 

"I am more U2, I am like Bono with the Edge / In Mexico, fuck Donald and his pledge"

3. Nosetalgia featuring Kendrick Lamar

Ak sa opýtaš znalých hip-hopových fanúšikov, ako by asi dopadla spolupráca Kendricka Lamara a Pusha T-ho, dovolím si tvrdiť, že všetci by odpovedali jednohlasne slovom výborne. A mali by pravdu. Temnú atmosféru skladby Pain napodobňuje svojím zvukom aj iná pieseň z My Name Is My Name, Nosetalgia. Názov je slovnou hračkou stvorenou spojením dvoch anglických výrazov, a to nose a nostalgia. Má naznačovať spomienky na niečo, čo sa týka nosa a keďže King Push je známy spojením s drogami, sú to spomienky práve na omamné látky, konkrétne kokaín. Kendrick a Pusha T stoja v tracku na opačných stranách, keď jeden drogy predáva (Push) a druhý je svedkom toho, ako ich jeho otec užíva (K-Dot). Nebudem vravieť, kto z prominentného rapového dua sa mi na tejto samplami prekopanej piesni zapáčil viac, každý nech si vyberie sám. Ale varujem ťa, je to ťažké rozhodovanie, lyrická a i prednesová vyspelosť je totiž veľmi veľmi vysoko. 

"We don't drink away the pain, when a nigga die / We add a link to the chain, inscribe a nigga name in your flesh"

2. Numbers On the Boards

Hudobný podklad tohto songu je nádhernou perličkou, presne takou, od ktorej by sa dalo čakať, že Pushovi naplno učaruje. Nie je tak prekvapením, že v momente, ako si prvýkrát pustil beat Number On the Boards, vedel, čo s ním spraví. Dve plnohodnotné rapové slohy, v ktorých je toľko slovných hračiek, že sa to asi nikomu nebude chcieť počítať, zapadli do inštrumentálu ako puzzle a všetko to len krásne podčiarkla jedna vysamplovaná Jay Z-ho lajna otvárajúca druhú King Pushovu časť. Hoci v skladbe ide vlastne iba o ospevovanie vlastných úspechov, postavenia a schopností, čo je v rape celkom časté, nebude nikdy nudná a otrepaná, práve naopak, po pár vypočutiach budeš kývať hlavou do beatu takisto, ako Pusha T vo videoklipe. Klobúk dole Don Cannovi, Kanyemu a 88-Keys za produkciu, no takisto obrovský klobúk dole Pushovi ktorý to, jednoducho povedané, ovládol. 

"We really gymstars, I'm like D. Rose / No D-league, I'm like this close / '88 Jordan, leaping from the free throw"

1. King Push

Posledná pieseň, ktorú Pusha T dokončil pred vydaním albumu My Name Is My Name, je zhodou okolností prvou piesňou v našom rebríčku. Čo už sme mali robiť, keď jej dal taký titul. Ale nie, King Push si to oprávnene zaslúži, keďže vystihuje Pusha T-ho tvorbu v najlepšom možnom svetle. Keď si to rozmeníme na drobné, máme tu skvelý temnejšie ladený beat od Sebastiana Sartora a dnes už snáď desiatykrát spomínaného Kanye Westa, ktorý využíva rovnaký sample ako New Slaves, tri brutálne slohy a u Pusha T-ho nie často vídaný refrén skladajúci sa z troch trefných riadkov (kvôli ich obsahu sa rozpráva o možnom podprahovom disse na Drakea). Na mikrofóne Push nezabudol nasadiť patričnú prísnosť, ktorú mu ale všetci bez mihnutia oka veria a sebavedomo ukázal, prečo sa považuje za kráľa. Každý nový rým a metafora, objavujúce sa skrz song, sú ako presne mierené údery, zasahujúce do čierneho. Máš pochybnosti? Pusti si aj acapella verziu

"But I'm King Push, this king push / I rap nigga 'bout trap niggas / I don't sing hooks"

Áno, Pusha T má viac než 10 vynikajúcich skladieb, a preto bolo ťažké vybrať do rebríčka len niekoľko z nich, ktoré sme my považovali za tie najlepšie. V prípade, že sa vyššie neobjavil song, ktorý by tam podľa teba mal byť, napríklad Blow vysvetľujúci rozchod Clipse, M.F.T.R., Open Your Eyes, M.P.A., S.N.I.T.C.H. či mnohé iné, určite nám to napíš do komentára. Budeme za to veľmi radi. 

Pre viac informácií zo sveta rapu sleduj Raporter

TOP 10: Najlepšie skladby Pusha T-ho
Anketa:
Ktorú z piesní máš najradšej ty?
Alone In Vegas
My God
Pain
Hold On
Millions
Exodus 23:1
Untouchable
Nosetalgia
Numbers On the Boards
King Push
Alone In Vegas
6 %
24 Hlasov
My God
4 %
16 Hlasov
Pain
5 %
18 Hlasov
Hold On
7 %
26 Hlasov
Millions
7 %
26 Hlasov
Exodus 23:1
10 %
39 Hlasov
Untouchable
15 %
56 Hlasov
Nosetalgia
15 %
56 Hlasov
Numbers On the Boards
12 %
44 Hlasov
King Push
20 %
75 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia