Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. mája 2016, 11:42
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Do tretice všetko dobré. SpaceX opäť zopakovalo úspešné pristátie nosnej rakety Falcon 9 na oceáne

TECH ELON MUSK
Uložiť Uložené

Elon Musk je znovu bližšie k svojmu ďalšiemu veľkému snu.

Propulzívna pristávacia technika, ktorá predstavuje kľúčový prvok zásobovacej misie na Mars, bola v poradí už štvrtýkrát úspešne zrealizovaná. Súkromnej vesmírnej spoločnosti SpaceX sa totiž znovu podarilo s raketou Falcon 9 pristáť na diaľkovo riadenej plošine plávajúcej po hladine Atlantického oceánu a všetko náležite zdokumentovať. Tá mala tentokrát za úlohu vyniesť trojtonový thajský satelit THAICOM-8 do výšky viac ako 30-tisíc kilometrov nad povrchom Zeme, ktorý po dobu nadchádzajúcich 15 rokov prispeje k lepším telekomunikačným službám.

Schopnosť opätovne použiť raketu výrazne zníži náklady na cestovanie do vesmíru a pri zásobovaní kolónie na červenej planéte v našej slnečnej sústave je niečo také dosť dôležité, pretože pôjde o pravidelne vykonávanú úlohu. Zrealizované misie SpaceX vrátane tých, čo ešte len prídu na rad, môžeme preto brať ako praktické trénovanie.

Posledných pár sekúnd z pristávania na plošinu 

Nedávno pritom spravili presne to isté, avšak s japonským satelitom a samozrejmosťou bol aj hladký návrat. Lietanie až ku geostacionárnej dráhe predstavuje veľkú výzvu, pretože potrebujú kvôli vysokým rýchlostiam pomerne veľa paliva. Značnú časť zožerie už len samotné propulzívne pristávanie, ktoré je pre celú misiu enormne dôležité. V opačnom prípade by raketu dostatočne nezabrzdili a mohla by nastať nežiadaná havária. Sám Elon Musk na Twitteri potvrdil, že tu riziko prevrátenia naozaj existovalo. A ako informuje web The Verge, v SpaceX dokázali behom posledných dvoch mesiacov pristáť s nosnou raketou trikrát na oceáne, z čoho boli dva lety s úlohou vyniesť satelit. Ešte počas decembra zrealizovali pristátie na pevnej pôde, ďalší pokus je podľa dostupných detailov naplánovaný niekedy v júli

Domov
Zdieľať
Diskusia