Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. mája 2016, 12:04
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Slováci vyrobili pre futuristický vlak Hyperloop materiál s vysokou pevnosťou a zabudovanými senzormi

TECH SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Vibranium, z ktorého je aj štít komixovej postavičky Captain America, nám zabezpečí nadzvukové cestovanie po Európe.

Osoh z budovania projektu Hyperloop, ďalšieho veľkého nápadu Elona Muska, na území európskych krajín, kde nechýba ani Slovensko, bude mať aj niekoľko slovenských spoločností vrátane c2i, miestnych odborníkov na uhlíkové vlákna. Na rakúskom podujatí Pioneers, ktoré bolo určené pre začínajúce startupy, ukázali niekoľkometrový kúsok špeciálne vyvinutého materiálu pod názvom Vibranium v hodnote 30-tisíc eur. Ten pokryje vnútorný aj vonkajší povrch prepravných kapsúl, vďaka čomu ho výrazne spevní a zároveň poskytne detailné informácie týkajúce sa aktuálneho fyzického stavu, pretože má v sebe zabudované senzory od ďalšej slovenskej spoločnosti RVmagnetics. Monitorovanie konštrukcie pohybujúcej sa kapsule v reálnom čase im umožní prechádzať vzniku potenciálnych nehôd. Pokiaľ zaznamenajú niečo podozrivé, dokážu okamžite a efektívne zareagovať.

Captain America s jeho štítom z Vibrania

Slováci vyrobili pre futuristický vlak Hyperloop materiál s vysokou pevnosťou a zabudovanými senzormi
Zdroj: Marvel Studios

Samotný vývoj realizovali spolu so spoločnosťou Hyperloop Transport Technologies (HTT), ktorá má ambiciózny projekt na starosti. Výhoda kompozitu z čoraz populárnejších uhlíkových vlákien spočíva v tom, že ide o odolnejšiuniekoľkonásobne ľahšiu a pevnejšiu alternatívu za populárny hliník. Web Etrend píše, že s ním plánujú uspieť nielen pri budovaní futuristického vlaku, ale aj v iných oblastiach dopravného priemyslu, kde sú kladné čoraz prísnejšie konštrukčné a materiálové nároky.

Jedna z viacerých prepravných kapsúl Hyperloopu

Slováci vyrobili pre futuristický vlak Hyperloop materiál s vysokou pevnosťou a zabudovanými senzormi
Zdroj: en.wikipedia.org

Európsky Hyperloop by mal okolo roku 2020 spojiť Slovensko, Maďarsko a Rakúsko, teda konkrétne iba tri hlavné mestá Bratislavu, Budapešť a Viedeň. A keďže pôjde rýchlosťou cez 1 200 kilometrov za hodinu, musí byť pri výrobe jednotlivých komponentoch, z ktorých ho postavia, zabezpečená špičková kvalita. Vysoké nároky sú ale taktiež kladené na jednotlivé materiály a ich vlastnosti, pretože aj tie vplývajú na bezpečnosť pasažierov počas nadzvukového cestovania v levitujúcom superrýchlom vlaku a nízkotlakovom prepravnom potrubí.

Domov
Zdieľať
Diskusia