Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. mája 2016, 21:55
Čas čítania 0:00
Marek R.

Kanada oplatila Fínom prehru zo skupiny a obhajuje majstrovský titul!

ŠPORT HOKEJ
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Kolíska hokeja je opäť majstrom sveta.

Dnes poobede sme spoznali meno bronzového tímu, ktorým sa stali domáci ruskí reprezentanti, ktorí nedali mladému americkému tímu žiadnu šancu. Oveľa viac pozornosti sa však sústreďovalo na záverečné vyvrcholenie majstrovtiev sveta 2016 v Rusku, kde sa vo finále proti sebe postavili prekvapenie turnaja, Fíni a favorizovaná Kanada. Tento zápas bol bodkou za už 80. majstrovstvami sveta v ľadovom hokeji a dal sa očakávať síce taktický, ale kvalitný, ofenzívny hokej.

Kanada bola na týchto majstrovstvách v pozícii obhajcov zlata, keď minulý rok vo finále zničili Rusko, tento rok sa však nepredpokladal taký jednoznačný priebeh finálového zápasu. Fíni na čele s pravdepodobnou draftovou dvojkou Lainem totiž svojou výbornou a efektívnou hrou mnohých prekvapili a nielen že v semifinále vyradili domácich Rusov, ale aj v skupine dokázali zdolať Kanadu a dokonca im javorové listy v danom zápase nedokázali streliť ani jeden jediný gól. Fíni sa taktiež mohli prípadným víťazstvom zapísať do histórie, keď v tomto roku získala zlato ich osemnástka, ale aj dvadsiatka, a tak tu bola šanca na zlatý hattrick, čo sa ešte žiadnej krajine v minulosti nepodarilo. Boli sme teda zvedaví, či Fíni vo finále prídu o svoju turnajovú neporaziteľnosť alebo či dosiahnu zlatý hattrick.

Kanada oplatila Fínom prehru zo skupiny a obhajuje majstrovský titul!

Prvá tretina bola pomerne vyrovnaná a kľúčovým faktorom bolo, že Kanaďania dokázali ubrániť dve fínske presilovky. Tie totiž idú severanom tento rok výborne, o čom sa včera presvedčili Rusi, keď pri oslabení inkasovali až dva z troch gólov zásluhou Aha. V prvej tretiny však Fíni tieto príležitosti nevyužili, naopak, Kanada sa dokázala presadiť z celkom nenápadnej akcie. Po asistencii Duchena otvoril skóre zápasu generačný talent a minuloročná draftová jednotka, Connor McDavid. Pre 19-ročného Kanaďana to bol dokonca len prvý gól na šampionáte, keď v predchádzajúcich zápasoch hlavne šance pripravoval a mal na konte až 8 asistencií. 

Odporúčané
KVÍZ: Miroslav Šatan či Marián Gáborík? Uhádni, ktorý slovenský hokejista strelil viac gólov v NHL KVÍZ: Miroslav Šatan či Marián Gáborík? Uhádni, ktorý slovenský hokejista strelil viac gólov v NHL 9. marca 2024, 15:30

Druhá tretina už potom patrila zámorskému celku, ktorý svojho súpera prestrielal v pomere 13:4, no gól v tejto tretine nepadol ani na jednej strane. Obrovské príležitosti prišli na oboch stranách hlavne v posledných minútach počas vylúčenia Scheifeleho a aj po jeho návrate na ľad, obaja brankári, teda Koskinen aj Talbot, však boli pozorní a výbornými zákrokmi podržali svoj tím.

Nenápadná akcia z prvej tretiny znamenala stav 0:1 pre Kanadu. Pre McDavida to bol prvý gól na šampionáte

Fíni museli v záverečnej tretine svojho súpera zatlačiť do vlastnej tretiny a neustále zvyšovať tlak, za prvých desať minút však stihli Talbota ohroziť len 3-krát a zdalo sa, že vo finále nenájdu recept na pozornú obranu Kanady. Do konca zápasu už zostávalo posledných pár minút a Kanada stále kontrolovala priebeh hry. Suomi sa vôbec nevedeli dostať do výraznejšieho tlaku, ba ani k nejakému vážnejšiemu zakončeniu a netreba sa preto čudovať, že nedokázali skórovať ani raz. A hoci som prial titul práve Fínom, treba uznať, že Kanada je majstrom sveta úplne zaslúžene. Keď dokážete totiž dravý fínsky tím poriadne ani nepustiť k zakončeniu a vo finále neinkasovať ani jeden gól, titul pre majstra sveta vám jednoznačne patrí. Pri záverečnej hre bez brankára ich triumf potom ešte spečatil Duchene. Kanada tak po roku opäť ovládla svetový šampionát a zase raz ukázala, že keď kolíska hokeja zapne, tak ostatné tímy nemajú šancu.

Domov
Zdieľať
Diskusia