Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. mája 2016, 22:51
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

V USA sa prvýkrát predalo viac Chromebookov ako Macov. Lacné počítače si obľúbili najmä študenti

TECH APPLE USA
Uložiť Uložené

Google má dôvod na oslavu. O Chrome OS je záujem.

Či už to je Chromebook od Dellu, Chromebook od Lenova alebo taký Chromebook od HP, tento špeciálny typ notebooku s operačným systémom od Google dokázal prvýkrát na domácom trhu Apple poraziť v predaji populárny Mac. Stalo sa tak počas posledného kvartálu, ktorý tvorí január, február a marec. A o aké čísla teda ide? Veci sa majú tak, že zakiaľ sa predalo cez 1,7 milióna osobných počítačov s logom nahryznutého jabĺčka, lacných Chromebookov od troch rôznych hardvérových výrobcov dokopy niečo okolo 2 miliónov kusov. Odhadované štatistické údaje navyše priniesla renomovaná agentúra IDC, takže ich dôveryhodnosť rapídne stúpla.

Vyhoda notebookov s Chrome OS spočíva predovšetkým v tom, že sú narozdiel od Macov vo väčšine prípadov oveľa dostupnejšie. Cenovka totiž závisí od toho, od koho počítač pochádza a aký hardvér ponúka. Na trhu sa nájdu ako lacné, tak aj drahé kúsky, ktoré potešia nejedného náročného zákazníka. Jedným z ukážkových príkladov môže byť aj model Pixel (nižšie) priamo od Google. Ten ale v štatistikách zarátaný nebol, pretože nepatrí medzi dostupnejšie.

V USA sa prvýkrát predalo viac Chromebookov ako Macov. Lacné počítače si obľúbili najmä študenti
Zdroj: gadgets.ndtv.com

Chromebooky si v Spojených štátoch amerických osvojili najmä v miestnych školách alebo na univerzitách, kde študentom plnohodnotne slúžia, hoci prítomný operačný systém nemožno v otázke funkcionality porovnávať s OS X či Windowsom. Chrome OS momentálne disponuje s obmedzeným množstvom softvéru. Ako však internetový gigant ešte len nedávno prezradil, tento systém čoskoro dostane Google Play Store vrátane optimalizovaných Android aplikácií. A čím je viac dostupného softvéru, tým priamo úmerne rastie aj funkcionalita.

Domov
Zdieľať
Diskusia