Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. mája 2016, 8:27
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Mount Everest nie je najvyššou horou Zeme. Jednoznačne zaostáva za jeho juhoamerickým konkurentom z Ekvádora

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Spomínaná Čomolungma by sa výrazne prepadla.

Na svete sa dnes nachádza veľké množstvo mimoriadne vysokých kopcov, no dodnes máme v našich hlavách zafixované, že prvú priečku si už celé desaťročia drží svetoznámy nepálsko-čínsky Mount Everest s výškou 8 848 metrov nad morom nachádzajúci sa v ďalekých Himalájach. Možno ste si už niekedy vypočuli aj zopár faktov o havajskom vulkáne s názvom Mauna Kea, ktorý má celkovú výšku až neuveriteľných 9 000 metrov, avšak jeho veľká časť sa nachádza najmä pod hladinou oceána a nad morom dosahuje "iba" 4 205 metrov nad morom. 

Chimborazo:

Mount Everest nie je najvyššou horou Zeme. Jednoznačne zaostáva za jeho juhoamerickým konkurentom z Ekvádora
Zdroj: desktoglory.com

Ak by sme ale prestali uvažovať o meraní hôr na základe nadmorskej výšky, ale reálnej vzdialenosti od stredu Zeme, tak by sa Mount Everest nedostal ani len do prvej dvadsiatky kandidátov. Suverénnym víťazom v tejto kategórii je jednoznajčne najvyšší vrch Ekvádoru - sopka Chimborazo. Vidno ju zo široka-ďaleka a s aktuálnou výškou 6 310 metrov nad morom by bola najvyššou horou sveta. Dôvodom je najmä sploštený tvar Zeme, nakoľko (ako už mnohí vieme) nejde o čistú guľu, ale o tzv. geoid. Ale aj napriek tomu je výstup na aktuálneho lídra jeden z najťažších na svete, pretože na vrchol Mount Everestu sa dostanete približne za 40 dní, zatiaľ čo na Chimborazo len za 14.

Domov
Zdieľať
Diskusia