Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. mája 2016, 0:57
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Naša galaxia sa o pár miliárd rokov ocitne v obrovskej samote, kde nebude absolútne nič a vidno bude akurát nekonečná tma

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Nás ako momentálnych obyvateľov Zeme sa táto téma moc netýka, no vždy je dobré vedieť, čo sa jedného dňa udeje.

Poznáte YouTube kanál s názvom Kurzgesagt – In a Nutshell? Ak nie, tak sa ho snažte čo najrýchlejšie spoznať, pretože ich tvorba patrí naozaj medzi vzdelávaciu špičku. Veľmi dobre vysvetlené a vizuálne prepracované informačné videá na rôznorodé témy vychádzajú v intervale iba jeden kus za mesiac, avšak ako sa u nich píše - kvalita > kvantita. Tentokrát bol vydaný ďalší materiál ohľadom fascinujúcej témy, ktorou je - čo sa stane s našou galaxiou a jej okolím o niekoľko miliárd rokov?

Predstavme si čisté Sci-fi. Ľudstvo sa stane mimoriadne vyspelou civilizáciou a začne kolonizovať našu slnečnú sústavu. Postupne by sme však chceli dosiahnuť viac a viac, avšak nikdy nám nebude umožnené preskúmať celý vesmír. Vzhľadom k faktu, že galaxie a iné gigantické vesmírne objekty sa každou minútou od nás (a zároveň aj od seba navzájom) vzďaľujú ohromnou rýchlosťou, príde určitý vek, kedy ich už nikdy, laicky povedané, nedobehneme. A práve preto nám nebude umožnené kolonizovať hocijakú časť vesmíru, ktorú si zmyslíme. O tom, že Mliečna cesta sa v ďalekej budúcnosti zrazí s Andromedou, sme vám už článok priniesli, no teraz na neho trošku akoby nadviažeme. Po zlúčení dvoch spomenutých galaxií do jednej sa udeje ešte jedna zaujímavá a zároveň desivá vec. Keď sa ďalšie galaxie a iné vesmírne objekty vzdialia na ohromnú vzdialenosť (ktorá bude robiť problémy aj pre fotóny svetla), už nikdy ich nebude možné pozorovať. Naša budúca galaxia by sa tým pádom stala osamelým svetlým ostrovčekom v absolútnej tme.

Celkom smutná predstava, no žijeme aj prítomnosťou, takže zatiaľ všetko v pohode!

Domov
Zdieľať
Diskusia