Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. mája 2016, 9:29
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Wings for Life World Run v Bratislave bol unikátnym zážitkom pre všetkých zúčastnených

REFRESHER
Uložiť Uložené

Ešte viac bežcov, opäť väčší počet vozíčkarov a nespočetné množstvo pozitívnych emócií. Charitatívny beh Wings for Life World Run v Bratislave bol zasa svetový.

V nedeľu 8. mája sme sa o 13:00 stretli opäť aj v Bratislave, aby sme bežali pre tých, ktorí behať nemôžu. Wings for Life World Run je jediný beh s pohyblivou cieľovou čiarou. Tá v podobe stíhacieho auta Catcher Car dobehla nášho slovenského mužského víťaza Gabriela Švajdu na skvelom 54 kilometri. Ženská víťazka Petra Fašungová zabehla krásnych 40 kilometrov. Tento ročník sa vyznačoval slnečným počasím a ešte družnejšou náladou nielen na Slovensku, ale aj vo všetkých 33 krajinách, kde sa celosvetové podujatie odohrávalo.

Na bratislavskom štarte sa nás opäť stretlo viac. Nielen bežcov, ale aj vozíčkarov, ambasádorov a podporovateľov myšlienky behu. Nezáležalo na tom, či mladších, starších, príležitostných bežcov alebo handikepovaných. Charitatívny beh opäť dokázal, že je vhodný pre každého: zabehneš len toľko, koľko zvládneš, kým ťa Catcher Car dobehne. Na Slovensku bol jeho šoférom Ivan Jakeš. Bezchybné jarné počasie, pozitívne emócie a najmä myšlienka, ktorá spája. Medzi všetkými súťažiacimi bolo cítiť súdržnosť a nával pozitívnych emócií. Na celom svete sme vybehli v tú istú minútu, a to až na 6 kontinentoch, v 12 časových zónach. Na štarte bolo spolu neuveriteľných 203 národností.

Wings for Life World Run v Bratislave bol unikátnym zážitkom pre všetkých zúčastnených

Na Slovensku sme mali dvoch víťazov: v ženskej a mužskej kategórii. Naša lokálna ženská víťazka, Petra Fašungová, sa dostala až na 40 kilometer: “Som veľmi spokojná s týmto výsledkom, na počte odbehnutých kilometrov mi nezáležalo. Podstatné pre mňa bolo, aby som vyhrala a mohla ísť Slovensko a túto jedinečnú myšlienku behu prezentovať aj ďalej.” Petra pochádza z Prievidze a je tiež najúspešnejšou ženskou duatlonistkou, tomuto športu sa venuje takmer rovnocenne ako behu. Známy bežec a motivátor Gabriel Švajda skončil na 54 kilometri, čím sa stal mužským víťazom súťaže. “Aj keď sa mi nepodarilo zabehnúť svoj cieľ 62 kilometrov, som spokojný. Po 30 kilometri ma začali chytať kŕčke do lýtka, a tak som musel spomaliť. Bežal som však najmä za všetkých, ktorí dnes s nami behať nemohli a najmä pre môjho kamaráta Viliho. Presne takéto akcie treba vo svetovom rozmere podporovať.”

Ženská globálna víťazka Kaori Youshida bežala v japonskej Takashime a zabehla takmer 66 kilometrov.  Mužský celosvetový víťaz Giorgio Calcaterra z Talianska, ktorý bežal v Miláne, sa dostal na neuveriteľných 88,44 kilometrov, čím prekonal doterajší rekord minuloročného víťaza Lemaworka Ketemu. Ten skončil na 79 kilometri.

Wings for Life World Run v Bratislave bol unikátnym zážitkom pre všetkých zúčastnených

Okrem bežcov sa na trati stretli aj vozíčkari, dokopy ich bolo 10. Najviac prešiel Lukáš Šembera, ktorý sa dostal až na 18 kilometer. “Bolo to neuveriteľné. Ďakujem všetkým za motiváciu a podporu a najviac môjmu parťákovi na bicykli. Do ďalšieho roku ešte dotrénujem,” povedal Lukáš tesne po výkone. Hendikepovaný ambasádor behu, Marián Ligda, prešiel na vozíku tiež skvelých 11 kilometrov: “Podarilo sa mi o čosi viac ako minulý rok, takže som nadmieru spokojný. Bol to opäť ohromný zážitok, kedy sme ukázali spolupatričnosť a dobrosrdečnosť.” Okrem Mariána sa na trati stretlo 11 ambasádorov v zložení slovenských osobností a športovcov. Najviac zo všetkých odbehol moderátor a zabávač Matej “Sajfa” Cifra, ktorého Catcher Car chytilo na 21 kilometri. “Bežalo sa mi super, no bolo dosť teplo. Aj tak sa mi však podarilo zakričať na Ivana do stíhacieho auta.” Rovnaký počet kilometrov prešiel aj crossfitový tréner Dominik Hopjak. Lyžiar a slalomár svetového pohára Adam Žampa sa dostal na 19 kilometer: “Chcel som dať 20, ale Ivan sa tento rok veľmi snažil a pár metrov pred 20-tym kilometrom ma predbehol.”  Hercovi a opernému spevákovi Filipovi Túmovi sa podarilo dostať na 10 kilometer, čím odbehol menej ako v predchádzajúcom ročníku.  “Oproti minulému roku som sa šetril, musím povedať, že toto je rovnaký výkon ako orchestrálna skúška.” Mladý Youtuber Daniel “Gogo” Štrauch sa dostal po 9 kilometer: “Dnes sa bežalo ťažšie, zvolil som zlú stravu. Do budúceho roku musím zlepšiť tréning a jesť menej blbostí,” zhodnotila svoj výkon tvár slovenského internetu. Herec Robo Jakab sa dostal na 11 kilometer, kedy prešiel o čosi viac ako mladý pro-gamer Erik Leštach. Ten to zvládol po 9 kilometer.

Toto charitatívne bežecké podujatie sme mohli sledovať aj naživo cez priamy prenos, takže sa naše hlavné mesto dostalo do celého sveta a celý svet k nám. Vyššou účasťou v porovnaní s minulým rokom sme opäť dokázali, že máme chuť pomáhať hendikepovaným. Ivan Jakeš, ktorý na trati na Catcher Car všetkých dobiehal: “Bolo to veľmi emotívne, všetci si navzájom tlieskali, podporovali sa a objímali. Toto je jediný beh, kde nevládne súťaživosť, ale spolupatričnosť.” 

Wings for Life World Run v Bratislave bol unikátnym zážitkom pre všetkých zúčastnených

Viac informácií o podujatí nájdete na oficiálnej stránke podujatia: www.winsgforlifeworldrun.com/sk

Domov
Zdieľať
Diskusia