Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. mája 2016, 12:45
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Zvláštne hodiny v Handlovej mätú každého. Ak chcete vedieť, aký je čas, musíte si to najprv vypočítať

ZAUJÍMAVOSTI HODINKY SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Netradičné hodiny si obyvatelia vychvaľujú.

Napriek tomu, že kuriózne zariadenie bolo v Handlovej (okres Prievidza) nainštalované už v novembri 2015, stále mnoho ľudí netuší, čo malé mestečko skrýva. Tabuľa so štvorčekmi sú vlastne veľké binárne hodiny. Inými slovami, sú bez ciferníka a prípadný záujemca o aktuálny čas si ho bude musieť prácne vypočítať. Hodiny sú podľa domácich teda nepraktické, na druhej strane však mimoriadne zaujímavé a originálne. A ak sa náhodou niekto ponáhľa na autobus a potrebuje vedieť čas, za chrbtom má kostolnú vežu s hodinami.

Zvláštne hodiny v Handlovej mätú každého. Ak chcete vedieť, aký je čas, musíte si to najprv vypočítať
Zdroj: nasaprievidza.sk


Primátor Handlovej Rudolf Podoba chce takýmto architektonickým kúskom vyjadriť smerovanie Handlovej a držať krok spolu s trendami. Hodiny pribudli v rámci rekonštrukcie celého námestia - Námestie baníkov. Kontrastná je aj už spomínaná kostolná veža na jednej strane a mierne futuristické hodiny na druhej. Architekt Patrik Juríček zasa hodiny považuje za symbol tajomna a budúcnosti. Hodiny sú totiž vraj prepojené s pouličným osvetlením na námestí a lampy tak môžu byť ovládané naraz všetky. Takéto využitie sa napríklad môže využiť pri mestských slávnostiach či oslavách Nového roku. Ministavba tiež napríklad dokáže prispôsobiť intenzitu svietenia podľa okolitého svetla. Celý projekt stál 9 364 €

Ako na hodiny alebo matematické okienko

Hodiny sa skladajú z troch stĺpcov. Ľavý určuje počet hodín, stredný minút a pravý počet sekúnd. Určite každý vie, že my ľudia počítame v desiatkovej sústave. Máme teda 10 znakov na mieste jednotiek (0 až 9), a keď sa nám minú, dáme pred to desiatky (10 až 99), atď.
Binárna sústava pozostáva len z dvoch znakov. Nuly a jednotky. A keď nám dôjdu, opäť pred to vrazíme číslo - stále však máme k dispozícii len nulu a jednotku. Miesto jednotiek však určuje prvý znak počet nultých mocnín dvojky v čísle (možno to trošku mätie ale 20 = 1), druhý znak počet prvých mocnín, tretí počet druhých mocnín dvojky... A na každom z týchto miest môže byť alebo nula (mocnina je tam 0-krát, takže ignorujeme), alebo jednotka (mocnina tam je jedenkrát, takže ju pričítame k zvyšku). Napríklad číslo 1101 znamená v desiatkovej 13. Posledná jednotka určuje, že je v čísle jedna jednotka. Nula, že je tam nula čísel dva. Tretia sprava hlási, že je v čísle štvorka a prvé číslo osmička. 1+0+4+8 = 13. Alebo napríklad o presnej polnoci (0:00:00) budú všetky políčka zhasnuté.

No a pre tých lenivších si stačí pamätať mocniny dvojky po sebe, kedže presne takto to funguje na binárnych hodinách. Zhasnuté políčka sú nuly a svietiace jednotky. V spodnom riadku sú nulté mocniny jednotky, o riadok vyššie prvé mocniny jednotky. Na najvyššom je šiesta, tá v hodinovom stĺpci chýba, kedže číslo 32 by sa aj tak nikdy nerozsvietilo.

Zvláštne hodiny v Handlovej mätú každého. Ak chcete vedieť, aký je čas, musíte si to najprv vypočítať
Zdroj: handlova.sk

Ako sa vám páči takéto riešenie? Považujete ho len za stratu času a peňazí, alebo sa vám naopak pozdáva?

Anketa:
Páči sa vám takéto riešenie?
Áno!
Nie.
Áno!
51 %
1420 Hlasov
Nie.
49 %
1389 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia