Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. apríla 2016, 9:38
Čas čítania 0:00
johnnybravo

500-eurovkou sme už doplatili. Európska centrálna banka sa ju chystá zrušiť, pretože v nej nevidí žiadny zmysel

ZAUJÍMAVOSTI FINANCIE PENIAZE
Uložiť Uložené

Veľká škoda.

Bankovke v hodnote 500 eur s najväčšou pravdepodobnosťou zvoní umieračik. Príťažlivá fialová bankovka v žiadnom prípade nepatrí medzi tie najbežnejšie a najpoužívanejšie, veď ľuďom sa často stáva, že v bežných obchodoch platbu 500-eurovou bankovkou odmietnu a keďže v posledných rokoch sa väčšinou dostávala do rúk zločincov namiesto bežných ľudí, Európska centrálna zrejme už 4. mája rozhodne o jej zrušení.

Ako informoval portál Aktuality.sk podľa údajov nemeckého denníka Handelsblatt, päťstovka má spomedzi všetkých eurových bankoviek minimálny podiel v obehu s 3,2 percentami a keďže je v každodennom živote prakticky nevyužiteľná, o jej zrušení bude rozhodnuté už o pár dní a ECB sa bude musieť zaoberať skôr tým, ako postupne 500-eurové bankovky stiahne z trhu, keďže aj napriek nízkemu podielu sa ich vo svete nachádza až takmer 600 miliónov kusov. Je dosť možné, že bankovkami sa bude dať chvíľu platiť aj po oficiálnom zrušení a ľudia ich taktiež budú môcť vymeniť v banke. Táto zmena sa síce veľkej časti Slovákov absolútne nedotkne, keďže nielenže päťstovky vo veľkom nepoužívame, ale státisíce Slovákov jednu z nich ešte ani nevideli naživo či nedržali.  

500-eurovkou sme už doplatili. Európska centrálna banka sa ju chystá zrušiť, pretože v nej nevidí žiadny zmysel
Zdroj: bloomberg
Domov
Zdieľať
Diskusia