Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. apríla 2016, 16:18
Čas čítania 0:00
Tamara S.

Beyoncé prekvapila projektom Lemonade, ktorý okrem neočakávaného albumu zahŕňa aj film s rovnomenným názvom

HUDBA BEYONCÉ
Uložiť Uložené

Lemonade nie je len album, ale aj film poukazujúci na aktuálne problémy.

Kráľovná prekvapení Beyoncé opäť nesklamala a po dlhšom napínaní potešila svojich fanúšikov novým albumom Lemonade, ktorý je aj s rovnomenným filmom aktuálne dostupný na streamovacej službe Tidal. Populárna speváčka tak zvolila podobnú taktiku ako v roku 2013, keď bez akéhokoľvek ohlásenia vydala svoj piaty štúdiový album s jednoduchým názvom Beyoncé. Tak ako jej predchádzajúci hudobný počin, aj Lemonade je vizuálnou záležitosťou. Po skladbe Formation speváčka pokračovala v záhadných odkazoch a pred týždňom navnadila svojich fanúšikov krátkym a v podstate nič nehovoriacim videom obsahujúcim stručnú informáciu v podobe času, dátumu a odkazu na televíznu stanicu HBO, ktorá mala celý projekt odhaliť. Po tomto kroku speváckej hviezdy sa sociálne siete zmenili na pomyselný debatný krúžok a fanúšikovia sa v diskusiách dohadovali, čo veľkého pre nich Beyoncé chystá. Musíme povedať, že väčšina z nich to tipovala správne, a tak ako sa v skutočnosti stalo, očakávali príchod nového albumu. Ten bol doprevádzaný hodinovým filmom, ktorý bol včera večer odvysielaný prostredníctvom americkej HBO. 

Beyoncé prekvapila projektom Lemonade, ktorý okrem neočakávaného albumu zahŕňa aj film s rovnomenným názvom
Zdroj: beyonce.tidal.com

V priebehu špeciálnej hodinky Beyoncé predstavila hudobné videá, krátke klipy, podomácky natočené zábery, ale aj poéziu od Warsany Shire, v Anglicku žujúcej somálskej autorky. Celý album sa tak stáva vizuálne stvárneným dejom rozdeleným do piatich kapitol predstavujúcich rôzne fázy smútku ako Intuícia, Odmietnutie, Apatia, Prázdnota a Oživenie. Jednou z tém, ktorá v dejovej línii vizuálneho albumu figuruje je aj partnerský vzťah a problémy v ňom. Príbeh sa začína neverou a hnevom a končí sa uzmierením a šťastnou dvojicou. To, či v ňom Beyoncé skutočne rozpráva svoj životný príbeh alebo či sa z jej strany jedná o dobrý marketingový ťah, je otázne a nechávame to na tvoje zváženie. Okrem partnerských nezhôd sa na pretras dostal aj rasový problém. Vo filme sa objavili matky dvoch černošských chlapcov, Michaela Browna a Trayvona Martina, ktorí boli zastrelení, pričom Browna pripravil o život priamo policajt z Missouri, čím Beyoncé upozorňuje na súčasnú vlnu rasového napätia v americkej spoločnosti. V piesňach zaznel tiež hlas amerického aktivistu Malcoma X bojujúceho za práva černochov. Pokiaľ ide o hudobnú stránku albumu, tá je vcelku temná a Beyoncé sa nijako neviaže. Nájdeme tam žánre ako funk, rock gospel a country blues. Tracklist pozostáva z dvanástich skladieb a na novinke hosťujú Jack White, James Blake, The Weeknd a Kendrick Lamar. O produkcie jednotlivých skladieb sa postarali napríklad Mike Dean, Mike Will Made It, Just Blaze, Diplo a tiež samotná Beyoncé. Ak si si už vypočul album, prípadne pozrel film, pokojne so so svojimi dojmami z celého projektu  podeľ v komentároch.

Domov
Zdieľať
Diskusia