Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. apríla 2016, 16:45
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Futurológ z Google: V blízkej budúcnosti budeme vďaka moderným technológiám múdrejší a nesmrteľní

TECH GOOGLE
Uložiť Uložené

Skynet sa vraj stane realitou a my jeho podstatnou súčasťou. Zmiznú choroby a naše telá nám umožnia vymieňať poškodenú končatinu za novú. Takto vyzerá náš osud podľa jedného z najväčších mozgov zo Silicon Valley.

Ak by som mal povedať meno najšialenejšieho človeka, aký žije na tejto modrej planéte, bez akýchkoľvek pochýb to bude Ray Kurzweil. 68-ročný americký viziónar a vynálezca, ktorý už nejaký ten rok pracuje pre internetového giganta ako hlavný futurológ, má totiž tak šialenú predstavu o našej blízkej budúcnosti, že ho mnohí najradšej označujú za konšpirátora či blázna. Ray však nezostáva iba pri rečiach a preto sa to, čo tvrdí, svojimi činmi snaží aj skutočne dosiahnuť a zrealizovať. Umožňujú mu to podmienky v Google, kde je jeho náplňou prinášať technologické inovácie. Inovácie, ktoré zmenia nielen našu spoločnosť na nepoznanie, ale taktiež každého jedného človeka a pretransformujú nás na niečo oveľa dokonalejšie. A najlepšie na tom je, že drvivú väčšinu z týchto pokročilých technológií máme príležitosť už teraz vidieť v súčasných sci-fi filmoch z Hollywoodu, hoci si to takmer nikto z nás vôbec neuvedomuje. Náš svet prechádza postupom času pomalými, no výraznými zmenami. To, čo bolo v roku 1916 považované za niečo nereálne, je v roku 2016 považované za samozrejmosť. A to, čo v roku 2016 považujeme za nereálne, môže byť za niekoľko desiatok rokov normálnou súčasťou bežného života každého jedinca.

Odporúčané
Šéf slovenského Googlu Rasťo Kulich: V detstve som nemal ani na lyžiarsky, na štúdium na Harvarde som si zarobil (Rozhovor) Šéf slovenského Googlu Rasťo Kulich: V detstve som nemal ani na lyžiarsky, na štúdium na Harvarde som si zarobil (Rozhovor) 29. marca 2024, 9:30

Ray Kurzweil už ako 17-ročný napísal počítačový program s kapacitami tvoriť hudbu a rovno s ním vyhral aj prestížnu vedeckú cenu, ktorá mu zabezpečila návštevu Bieleho domu vo Washingtone. Po ukončení štúdia na MITe sa začal živiť predajom vlastných vynálezov, pričom stojí za zariadením pre slepých ľudí, ktoré dokáže čítať tlačený text a konvertovať ho na zvuk. V roku 1980 zase vyhotovil vôbec prvú elektronickú hudobnú klávesnicu schopnú imitovať zvuk tradičného klavíru a preto je občas možné vidieť jeho priezvisko na dnešných syntetizátoroch. Momentálne patrí medzi veľkých fanúšikov singularity, teda hypotetickej udalosti, kde naše schopnosti a možnosti rozšíri umelá inteligencia spolu s ďalšími technologickými výdobytkami do takej úrovne, že sa z nás stanú akýsi nadľudia. A to je nočnou morou každého zástancu prirodzenej evolúcie alebo cirkví, ktoré by v takom prípade stratili všetku moc. Symbióza nášho biologického tela s technologickými vymoženosťami by nám navyše umožnila uložiť vedomie na pevný disk a oživiť prostredníctvom neho iné, tentokrát už ale robotické telo bez postupného starnutia, a to z nás má spraviť nesmrteľné bytosti. Pokiaľ si to neviete poriadne predstaviť, niečo podobné bolo vyobrazené aj vo filme Chappie. Ray pritom svoje futuristické myšlienky načrtol v knihe The Singularity is Near alebo v úspešnom kúsku The Age of Intelligent Machines, kde píše o vzostupe umelej inteligencie, biotechnológie a fyzických robotoch, ktorá nás vraj čaká.

Futurológ z Google: V blízkej budúcnosti budeme vďaka moderným technológiám múdrejší a nesmrteľní
Zdroj: www.wsj.com

O vízii týkajúcej sa budúcnosti ľudskej civilizácie a jej evolúcie čo-to porozprával v čerstvom rozhovore pre magazín Playboy, kde sa zameral aj na svet okolo roku 2029, čiže obdobia, kedy podľa neho začnú pokročilé zdravotnícke technológie pomaličky predlžovať náš vek. A nakoľko budú každým jedným rokom čoraz lepšie, odrazí sa to aj na neustále väčších dĺžkach našich životov, až z nás spravia doslova nesmrteľných. "Začnime genetikou, ktorá je dnes nazývaná biotechnológiou. Tá začína prinášať revolúciu do klinickej praxe a neskôr kompletne pretransformuje zdravotníctvo, čo sa odohrá počas jednej alebo dvoch dekád. Začíname preprogramovávať zastaralý softvér života - 23-tisíc malých programov, ktoré máme v našich telách a ktoré nazývame gény. Programujeme ich tak, aby sme odstránili choroby či starnutie.

"Prepájame sa s nebiologickými technológiami. Prebieha to už v týchto dňoch. Myslím tým, že tento malý Android telefón, ktorý nosím na mojom opasku, nie je momentálne v mojom tele, ide však o nepodstatný rozdiel. Je totiž súčasťou toho, kto som, nie telefón doslovne, ale pripojenie ku cloudu a ku všetkým zdrojom, ku ktorým mám prístup."

Odporúčané
Plačková môže byť premiérkou Slovenska, povedala nám nová umelá inteligencia od Googlu. V experimente od nás dostala zabrať Plačková môže byť premiérkou Slovenska, povedala nám nová umelá inteligencia od Googlu. V experimente od nás dostala zabrať 15. júla 2023, 9:30

Na otázku, či nám nedáva príroda dostatočne veľa, odpovedal "máme limitovanú kapacitu v našom mozgu. Je minimálne miliónkrát pomalšia ako výpočtová elektronika."

Technológie z nás tiež spravia vtipnejších, inteligentnejších, krajších ľudí a rovnako spoznáme zaujímavejšie formy komunikácie. "Okolo roku 2030 budeme mať nanobotov schopných neinvazívne vojsť do nášho mozgu v hlave skrz kapiláry, pripojiť sa k neokortexu (čo je mozgová kôra) a prepojiť tak syntetický neokortex, čo funguje rovnako ako v cloude. Takže nadobudneme ďalší neokortex, presne tak, ako sme si vytvorili dodatočný neokortex pred dvomi miliónmi rokov, a budeme ho používať presne tak, ako používame predný kortex: na pridanie ďalších úrovni abstrakcie."

"Vysvetlím to na príklade, kde by som náhodou stretol môjho šéfa v Google, Larryho Pagea. Mal by som tri sekundy vymyslieť niečo múdre, čo mu v danej chvíli poviem, a 300 miliónov modulov v mojom neokortexe to neskráti. Potrebujem miliardu modulov na dve sekundy. Umožní mi to prístup ku cloudu, presne tak, ako môžeme pristupovať k dodatočnému výpočtu v cloude pre náš mobilný telefón, a potom budem schopný povedať tu správnu vec."

Odporúčané
KVÍZ: Tento silvestrovský technologický kvíz nebude vedieť dokončiť každý. Zvládneš ho? KVÍZ: Tento silvestrovský technologický kvíz nebude vedieť dokončiť každý. Zvládneš ho? 31. decembra 2022, 14:00

Dôležitý míľnik dosiahneme podľa Raya až okolo roku 2045, pretože vývoj technológií nadobudne takú úroveň, že umelá inteligencia bude na neporovnateľne vyššej úrovni, ako inteligencia dnešných ľudí.

Domov
Zdieľať
Diskusia