Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. apríla 2016, 20:02
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Z recyklácie iPhonov a Macov viac ako tona zlata. Apple nadobudlo cenný kov v hodnote miliónov eur

TECH APPLE IPHONE RECYKLÁCIA
Uložiť Uložené

Kalifornský gigant prezradil množstvo zlata, ktoré počas minulého roka vyzbieral z už nepoužívaných telefónov, tabletov a počítačov.

Je to jednoduché - čím viac sa vyrobí elektronických produktov, tým viac rastie množstvo odpadu, ktorý vznikne po ukončení ich používania. A keďže žijeme v čoraz viac digitálnej spoločnosti, tieto zariadenia pre nás predstavujú podstatnú súčasť každého jedného dňa. Používame ich v práci, na cestách, doma, pri športovaní alebo na prechádzke v prírode. Pokiaľ však túto nevyhnutnosť skombinujeme s neustále rastúcim dopytom, bez iniciatívy výrobcov by sa postupom času stala z našej modrej planéty obrovská skládka odpadu. Spoločnosti ako Apple preto ponúkajú rôzne výmenné programy, prostredníctvom ktorých motivujú spotrebiteľov k vráteniu už nefunkčných smartfónov alebo osobných počítačov vrátane notebookov.

Ak teda niekto prinesie niekoľko generácií starý iPhone, novú generáciu si bude môcť zaobstarať za výhodnejšiu sumu, čo odmietne iba málokto. A nakoľko sa v nich nachádza aj zlato, ktoré predstavuje skvelý vodič s dobrou odolnosťou voči korózii, pri veľkých množstvách zariadení sa z toho dá vďaka recyklácii zarobiť celkom slušný balík peňazí. Samozrejme, pri porovnaní so ziskom úspešnej korporácie ide o pomerne malú čiastku, avšak nejaký ten milión sa bez akýchkoľvek pochýb hodí aj Apple. Najmä, ak hovoríme o viac ako tone zlata, ktorú po získaní spätne premeníte na približne 35 miliónov eur. Presne takéto množstvo cenného kovu dokázal kalifornský gigant nadobudnúť zo starých produktov počas minulého roka, pričom samotné zlato predstavuje zo všetkého elektronického odpadu skutočne triviálny podiel. Ako informuje web CNN Money, najväčšia časť patrila oceli, potom plastu, sklu, hliníku, medi a nakoniec striebru.

Z recyklácie iPhonov a Macov viac ako tona zlata. Apple nadobudlo cenný kov v hodnote miliónov eur
Zdroj: bitteksolutions.com
Domov
Zdieľať
Diskusia