Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. apríla 2016, 12:17
Čas čítania 0:00
Ivan J.

5 nezabudnuteľných zápasov najťažšieho bojového športu na svete. MMA vždy ponúkalo skvelú šou

ŠPORT BOJOVÉ ŠPORTY CONOR MCGREGOR UFC
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

MMA má nielen sľubnú budúcnosť, ale aj zaujímavú históriu. Následujúce súboje ťa o tom presvedčia.

Stále pomerne mladý šport MMA si v uplynulých rokoch našiel množstvo priaznivcov aj v našich končinách. Do povedomia ľudí po celom svete ho dostala organizácia UFC a predovšetkým jej prezident Dana White. Vďaka jeho podareným marketingovým ťahom a propagácii dosahuje v súčasnosti gigantických rozmerov. Novodobý fenomén vo svete športu sa tak zaradil medzi tie najsledovanejšie. Bežný športový fanúšik by vám určite vedel povedať niekoľko nezabudnuteľných zápasov Ligy majstrov, Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji alebo Wimbledonu. Dokázal by však preukázať svoje vedomosti aj v tomto odvetví? Ak nie, radi by sme prostredníctvom tohto článku zalovili na neprebádanom územi a predstavili 5 zápasov, ktoré sa do histórie MMA zapísali zlatým písmom. 


Emelianenko vs. Filipovič

Najväčší test kariéry Fedora Emelianenka sa udial v roku 2005. Do tej doby stále neporazený Rus bol vo vrcholnej forme a fanúšikovia premýšľali, ako by mohol byť zdolaný. Hľadal sa niekto, kto šampióna vyzve a zosadí z trónu. Mirko "Cro Cop" Filipovič výzvu prijal a mnohí verili, že bude úspešný. Na druhej strane, obhajoba titulu by ešte viac upevnila pozíciu Fedora ako jedného z najlepších bojovníkov v zmiešaných bojových umeniach.  Očakávaný súboj bol mimoriadne dramatický, ale na jeho konci nebolo pochýb o víťazovi. Ruská legenda triumfovala na body. "The Last Emperor" si tak musel počkať ešte ďalších 5 rokov, než ochutnal prvú prehru.

 Rua vs. Henderson

Hlavná udalosť UFC 139 predstavovala zúčtovanie medzi MMA legendami Mauriciom "Shogunom" Ruom a Danom Hendersonom. Obaja fighteri boli bývalými šampiónmi naprieč organizáciami Pride, UFC a Strikeforce. 5 vypätých a vzrušujúcich kôl prinieslo podľa mnohých odborníkov najlepší boj všetkých čias. Impozantné predstavenie oboch aktérov súboja nakoniec jednomyseľným verdiktom rozhodli rozhodcovia. Víťazom sa stal Dan Henderson, ale uznanie si zaslúžia obaja.

 

Diaz vs. Gomi

Potom ako kalifornský zlý chlapec Nick Diaz opustil UFC a začal zápasiť v organizácii Pride, nastúpil azda proti jej najväčšej hviezde Japoncovi Takanori Gomimu. Američanove pozoruhodné tempo už od úvodu nedovolilo protivníkovi si ani na chvíľu vydýchnuť. V 2. kole chytil Gomi druhý dych a otvoril ranu pod pravým Diazovým okom. Následne Japonec urobil chybu, ktorá sa mu stala osudnou. Pritom ako sa pokúšal poslať súpera k zemi, mu tento ťah absolútne nevyšiel a Diaz pákou ukončil zápas. Po zápase však rezonovalo niečo úplne iné. Diaz bol pozitívne testovaný na marihuanu a výsledok bol neplatný. Aj napriek tomu, to stále môžeme považovať za jeden z jeho najlepších výkonov. 

Couture vs. Nogueira

UFC 102 postavilo proti sebe 2 legendy. Randy Couture chcel predviesť svetu, že ešte nepatrí do starého železa a nastúpil na zápas proti 13 rokov mladšiemu Brazílčanovi. Od začiatku bolo zaujímave sledovať ich vzájomnú konfrontáciu. Obaja sa pravidelne striedali v tom, kto má navrch, ale ako boj postupoval, čoraz viac začínal byť v réžii Nogueiru. Napokon sa mu aj podarilo uzemniť súpera. Nogueira zaslúžene zvíťazil jednomyseľným rozhodnutím, ale Couture ukázal, že aj v 46 rokoch vie byť rovnocenným protivníkom.

Silva vs. Sonnen

"To sú tie súboje, ktoré robia legendy" - poznamenal po tomto zápase Dana White. A mal pravdu. Titulový boj medzi Silvom a Sonnenom predstavoval jeden z najviac srdcervúcich a inšpirujúcich bitiek všetkých čias. Sonnen použil všetky dostupné zbrane na súperovu likvidáciu. Bohužiaľ, ani to nestačilo. Brazílčan bol vždy v úvodných sekundách jednotlivých kôl lepší, ale nakoniec v každom z nich skončil v rovnakej pozícii. Na chrbte. Sonnenovi stačilo prečkať posledné kolo, aby sa stal novým šampiónom. Anderson Silva však na poslednú chviľu unikol hrobárovi z lopaty a zvíťazil.

Anketa:
Ktorý zápas z vybraných vás zaujal najviac?
Emelianenko vs Filipovič
Rua vs Henderson
Diaz vs Gomi
Couture vs Nogueira
Silva vs Sonnen
Emelianenko vs Filipovič
47 %
278 Hlasov
Rua vs Henderson
17 %
102 Hlasov
Diaz vs Gomi
10 %
62 Hlasov
Couture vs Nogueira
5 %
30 Hlasov
Silva vs Sonnen
20 %
120 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia