Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. apríla 2016, 18:26
Čas čítania 4:29
johnnybravo

10 fascinujúcich vecí, ktoré si (možno) nevedel o Vatikáne

10 fascinujúcich vecí, ktoré si (možno) nevedel o Vatikáne
Zdroj: Unsplash / Maëva Vigier
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE KAM NA DOVOLENKU PÁPEŽ RÍM
Uložiť Uložené

Jeden z najmenších štátov na svete.

Pápežský štát v Európe existoval niekoľko storočí, ale až v roku 1929 uzrel svetlo sveta Vatikán. Neveľký štátik nachádzajúci sa priamo v talianskom Ríme ukrýva niekoľko zaujímavých informácií, ktoré si pravdepodobne nikdy nepočul a my veríme, že sa tak dozvieš aspoň niečo nové, čím potom raz ohúriš dejepisára na hodine.

Pokémon bol Vatikánom schválený

Pokémon
Zdroj: Unsplash/Thimo Pedersen/volně k užití

Nech už je tvoj názor na cirkev akýkoľvek, ak patríš medzi fanúšikov Pokémonov, potom by ste možno našli spoločnú reč aj s Vatikánom. Ešte v roku 1997, keď svetlo sveta uzrela hra Pokémon, sa Vatikán oficiálne vyjadril, že ju schvaľuje, pretože pri nej hráči využívajú svoju predstavivosť do veľkej miery, hra pritom nemá na hráčov žiadne negatívne morálne vplyvy a posilňuje aj priateľstvá medzi jednotlivými hráčmi. Akési posvätenie sa pritom netýkalo iba tej kartovej verzie, ale aj videohry, a tak možno kardináli a kňazi žijúci vo Vatikáne už pred dlhými rokmi nepohrdli dobrou partičkou Pokémonov.

Ambasády pri Vatikáne nenachádzajúce sa vo Vatikáne

Vatikán.
Vatikán. Zdroj: Unsplash/Seifeddine Dridi/volně k použití

Vo Vatikáne žije oficiálne iba pár stoviek obyvateľov, ale pravdou je, že z týchto pár stoviek takmer polovica trvalo žije v iných štátoch ako súčasť diplomatických misií Vatikánu v zahraničí. Zaujímavosťou ale môže byť fakt, že kvôli svojej veľkosti by mal Vatikán menší problém s tým, aby v rámci svojich hraníc mohol hostiť ambasády všetkých potrebných krajín. Práve preto má Vatikán zmluvu s Talianskom, vďaka ktorej sa vatikánske ambasády iných krajín nenachádzajú priamo na vatikánskom území, ale na území talianskom. Rovnako je na tom dokonca aj samotné Taliansko, ktorého vatikánska ambasáda sa nachádza na talianskom území, čo z nej robí svetový unikát.

 Národný futbalový tím

fotbal
Zdroj: Unsplash/Chaos Soccer Gear/volně k užití (ilustrační obrázek)

Aj keď to môže znieť celkom neuveriteľne, aj Vatikán má svoj národný futbalový tím. Napriek tomu, že Vatikán má iba niekoľko stoviek stálych obyvateľov, pôvodná myšlienka spočívala v tom, že národného vatikánskeho tímu by sa zúčastňovali hráči spojení s cirkvou po celom svete, avšak myšlienka nebola dotiahnutá do konca, keďže podľa oficiálnych pravidiel by pre nich bolo potrebné vydať pasy. Vatikánsky tím sa však nakoniec podarilo zostaviť výlučne zo zamestnancov cirkvi priamo v pápežskom štáte a odvtedy si jeho výber zahral iba štyri oficiálne medzinárodné zápasy. Vo všetkých sa vatikánsky tím postavil proti Monaku a raz remizoval a trikrát prehral. Mimochodom, v roku 2010 sa na jeho lavičku posadil dokonca aj svetoznámy tréner Giovanni Trapattoni.

 

 Garda v zvláštnych uniformách

švýcarská garda, vatikán
Zdroj: Unsplash / Pedro Mealha

Ak si niekedy videl fotografie či videá z Vatikánu, potom si si pravdepodobne všimol nápadne sfarbených a ozbrojených strážcov zvaných Švajčiarska garda. Do svojich služieb si ich ešte v roku 1506 zavolal pápež Július II., ktorý sa inšpiroval mnohými ďalšími európskymi panovníkmi, u ktorých by si v tých časoch mohol nájsť rôznych žoldnierov ochraňujúcich a bojujúcich po boku jeho armády. Švajčiarska garda sa tak stala akousi vatikánskou armádou a dodnes slúži výlučne na to, aby ochránila pápeža za akýchkoľvek okolností. Garda pritom skutočne pozostáva výlučne zo švajčiarskych občanov a aj keď by ti mohla pripadať ako skupina strážcov plniaca výlučne estetickú funkciu, všetci jej členovia sú tvrdo vycvičení na boj.

 

 Postavenie žien vo Vatikáne bez práva hlasovať

vatikán
Zdroj: Unsplash / Cristina Gottardi

Vo Vatikáne by si sa so ženami, ktoré tam pracujú, stretol iba veľmi ťažko. Podľa informácií z roku 2011 by ich v pápežskom štáte malo žiť iba niečo viac ako 30 a okrem toho, že plnia rôzne úlohy ako učiteľky, môžu sa pochváliť zvláštnym svetovým unikátom. Už na konci 19. storočia sa svetové krajiny postupne rozhodli dať právo voliť nielen mužom, ale konečne aj ženám, avšak toto právo dodnes stále do Vatikánu nedorazilo. V praxi to teda znamená, že na voľbe pápeža sa môžu zúčastniť iba kardináli a nemyslíme si, že by sa na tomto zaužívanom pravidle malo v budúcnosti niečo zmeniť, aj keď pápež František krátko po svojom nástupe povedal, že sa bude snažiť zapojiť ženy do fungovania Vatikánu vo väčšej miere.

 

 Bankomat s mŕtvym jazykom

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Eduardo Soares/na voľné použitie

Človek by pri vyberaní peňazí z bankomatu niekde v zahraničí definitívne nečakal slovenský jazyk ako dostupnú možnosť, ale povedal by si, že vo Vatikáne majú bankomat s inštrukciami v mŕtvom jazyku? Je to skutočne tak, vo Vatikáne sa nachádza bankomat, ktorý ťa bez problémov naviguje na to, ako si správne vybrať svoje peniaze, v latinskom jazyku. Napriek tomu, že latinčina sa považuje za mŕtvy jazyk, ktorý sa vôbec nepoužíva, vo Vatikáne stále patrí medzi oficiálne jazyky a tak skoro sa ho určite miestni obyvatelia nebudú chcieť zbaviť.

 

 Teleskop v ďalekej Amerike

teleskop
Zdroj: Unsplash / Jaredd Craig

Vatikán sa nezameriava výlučne na duchovno a náboženstvo, ale podporuje napríklad aj výskum vesmíru. Zrejme by si nepovedal, že Vatikán má v skutočnosti svoj vlastný rozmerný teleskop a už určite by ti nenapadlo, že sa nenachádza v Európe, ale priamo v Spojených štátoch amerických. Jeho názov znie Vatican Advanced Technology Telescope a našiel by si ho neďaleko mestečka Safford v americkom štáte Arizona. Spojenie Vatikánu s astronómiou pritom nie je vôbec žiadnym prekvapením, keďže cirkev sa o vesmír a všetko, čo je s ním spojené, zaujímala už niekoľko storočí v minulosti, veď aj samotný gregoriánsky kalendár bol zostavený na základe astronomických údajov.

Obrovská kriminalita dominujúca štatistikám

krimi
Zdroj: Pixabay / stux

Vatikán síce patrí medzi štáty, kam sa ľudia chodia modliť a premýšľať nad životom, avšak oficiálne štatistiky v kontraste s ideou pokojného pobytu vyznievajú trochu inak. Keďže vo Vatikáne žije iba veľmi malý počet obyvateľov a milióny návštevníkov prekročia jeho hranice za jediný rok, štatistiky hovoriace o množstve zločinov stavajú Vatikán do pozície jedného z najkriminálnejších štátov sveta. Môže za to najmä fakt, že štatistiky o kriminalite sa každoročne vytvárajú na základe kriminálnych skutkov v pomere ku oficiálnym obyvateľom jednotlivých štátov a nie podľa toho, koľko ľudí štát navštívi. Nemusíš sa preto báť, že by ťa pod rúškom noci vo Vatikáne okradol nejaký kardinál, ale na vreckárov si treba dávať pozor aj tam.

 

 Fašista za jeho vznikom 

vatikán
Zdroj: Unsplash / iam_os

Fenomén zvaný pápežský štát síce v histórii existuje dlhé storočia, ale zaujímavosťou pre niekoho môže byť napríklad to, že Vatikán v takej podobe, ako ho poznáme dnes, vznikol až v roku 1929. Jeho suverenitu garantujú takzvané Lateránske zmluvy, ktoré na strane Svätej stolice podpisoval Pietro Gasparri a na strane Talianskeho kráľovstva zase vtedajší predseda vlády Benito Mussolini. Jeden z najnotorickejších fašistických vodcov si týmto krokom získal v Taliansku popularitu aj medzi mnohými prívržencami cirkvi, keďže vznik Vatikánu len posilnil pozíciu katolíckej cirkvi vo svete. Vatikán sa pritom po svojom vzniku nestal nástupníckym štátom pápežského štátu, ktorý v časoch svojej najväčšej slávy ovládal veľké územia v Taliansku, ale úplne novým útvarom.

 

 Rozviesť sa nepripadá do úvahy

manželství
Zdroj: Unsplash/Drew Coffman

Keby sa ti nejakou náhodou podarilo uzatvoriť manželstvo priamo vo Vatikáne, potom by si mohol mať celkom problém, ak by nakoniec došlo ku konfliktom nezlúčiteľným s pokračovaním zväzku manželského, keďže vo Vatikáne neexistuje žiadna právna procedúra zahŕňajúca rozvody. Vatikán a Filipíny sú dva jediné štáty na svete, ktoré oficiálne nerozpoznávajú možnosť rozviesť sa a existuje tam iba možnosť anulovať manželstvo, takže sa na neho potom zákon pozerá, ako keby ani nikdy neexistovalo.

Domov
Zdieľať
Diskusia