Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. apríla 2016, 10:40
Čas čítania 0:00
František Kulhánek

Úvodné titulky nemusia byť len nezáživné. Vybrali sme pre vás tie najpútavejšie a filmársky originálne intrá

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Vždy, keď začne film, preskočíš radšej mená tvorcov a vrhneš sa hneď na samotný dej? Ani nevieš, o koľko prichádzaš.

Film je určite jedna z najkomplexnejších a najnáročnejších foriem umenia, a aby všetko skvele sedelo, chce to štipku nadania a dostatok fantázie. Úvodné titulky nie sú vždy záživné či kreatívne spracované. Veľmi často sa stáva, najmä pri nezávislých snímkach , no v poslednej dobe sa takých filmov objavuje celkom dosť aj v mainstream tvorbe, že sú dokonca vynechané, a tak si mená tvorcov môže divák prečítať až pri záverečných titulkoch. Nevravíme, že by to bolo zlé, pretože každý tvorca má svojský štýl, a to je predsa v umení veľmi dôležité. Najznámejšie sú určite úvodné pasáže Jamesa Bonda, Star Wars či Rúžového Pantera, kde pracujú celé tými ľudí len na samotnej vizualizácii tzv. opening credits, a snažia sa čo najvýstižnejšie trafiť ich podobu. Precízne vyberaná, musí byť aj hudba, ktorá by mala skvele sedieť, ako k samotnému filmu, tak aj k úvodnej scéne.

Na túto prácu sa v niektorých prípadoch najímajú externé spoločnosti, ktoré sú schopné na niekoľko minútovej pasáži pracovať pokojne celé týždne. Mnohí z vás si zaiste všimli Fincherove úvody do filmu. Patria medzi najprepracovanejšie. Tento pán režisér si dáva obzvlášť záležať, aby diváka pútavo vtiahol do deja už v prvých minútach, a myslíme, že sa mu to nesmierne darí. Každý jeho film má úplne odlišnú a originálne spracovanú úvodnú pasáž. Niektorí sa radi držia svojich štandardov. Príkladom môže byť trebárs Tarantino, ktorý vsádza na jednoduchosť a statické zábery. Dosť bolo rečí, Pozrime sa na tie najpútavejšie úvodné scény.

Sedem - Kultový thriller 90. rokov pojednávajúci o siedmich smrteľných hriechoch pozná azda každý. Majstrovská réžia Davida Finchera urobila z filmu nezabudnuteľný zážitok. Zaujímavosťou môže byt, že v úvode nie sú použité žiadne digitálne triky.


 

Chyť ma, ak to dokážeš -  Hra na mačku a myš, tak sa dá charakterizovať Spielbergov počin. Celá animácia presne vystihuje hlavnú podstatu filmu a mierne nám predstavuje čo nás čaká. Skvelý výber zvučky. 

Obchodník so smrťou - Celé vyobrazenie výroby nábojov, od počiatku vo fabrike až po zasúvanie koncového produktu do zbrane, je veľmi nápadité. Rozsiahle digitálne spracovanie určite zožralo nejaký ten čas.

Zombieland - Krvavá komédia o premene celej populácie v krvilačné zombie má veľmi vtipne a trefne spracovanú úvodnú pasáž. Celý font je geniálne prepojený s filmom v pozadí.

 Sherlock Holmes - Síce sa jedná o záverečné titulky, keď sa to dá tak vôbec nazvať, ale musím spraviť výnimku. Po skončení filmu ho väčšina ľudí vypne alebo automaticky odchádza z kina, no pri Sherlocku Holmesovi, by to bolo veľká chyba. Výborne zachytená téma.

 V zajatí démonov - Príbeh novodobého majstra hororu Jamesa Wana je viac než vydarený, preto sa nemožno čudovať, že si ho drží už nijaký ten piatok. O originálne nápady nemá Wan núdzu, a už úvodné titulky nám servírujú chladné vyobrazenie, ktoré je ešte umocnené absenciou farieb.

Muži, ktorí nenávidia ženy - Tento americký remake, ktorý čerpá zo škandinávskej predlohy, mnoho ľudí oslovil viac ako originál. Väčší rozpočet určite pomohol aj úvodnej znelke, ktorá má špičkové vizuálne spracovanie a tvrdá hudba Trenta Reznora, speváka kapely Nine Inch Nails dotvára temnú atmosféru.

Skyfall - Niektorým sa „nebondovský“ koncept páčil, iným zasa nie, no po úvodnej akčnej scéne na koľajniciach sa nám roztvára jeden z najvydarenejších úvodov. Úžasná Adele nám celý vizuálny zážitok ešte viac umocňuje.

True Detective - Jeden z najlepších seriálov posledných rokov. Všadeprítomná tiesnivá atmosféra v slnkom zaliatej Louisiane. Snáď neprestrelím, keď poviem, že je to naozaj vrchol intra, či už k filmu alebo seriálu. Perfektne vizuálne podané so skvelým hudobným sprievodom.

Dexter - Reálne a povedal by som až surovo zachytený ranný rituál je naozaj podarený. Za všetko môžeme vďačiť makroskopickému snímaniu, ktoré sem naozaj sadlo.

Juno - Príbeh o dospievajúcom dievčati, ktoré náhle zostane tehotné je možno menej známy, no našu pozornosť si určite zaslúži. Produkcia sa hneď na úvod pekne vyhrala a začiatok filmu tak vyzerá vskutku zaujímavo.

Vertigo - V súčasnosti môže pôsobiť jednoducho a obyčajne, ale keď si uvedomíme, z ktorého je film roku, tak klobúk dole pred Hitchcockom. Pre menej znalých film je z roku 1958.

Mission Impossible: Ghost Protocol - Horiaci knôt je pre celú sériu Mission Impossible typický. Prepojenie digitálnych efektov so skutočnými zábermi je dobre volené a celkovo k špionážnemu thrilleru sadne.

Terminátor 2: Deň zúčtovania - Jeden z najlepších sci-fi filmov v kinematografii. Rázny a silný začiatok nám predzvestuje, že nepôjde o obyčajný film. Myslím, že konkurencie schopné je aj v súčasnosti.

Úkryt - Veľmi jednoduché intro, ktoré by aj zapadlo prachom nebyť predsa len niečím originálne. Vkusný 3D efekt kombinovaný prevažne so statickými zábermi má niečo do seba.

Votrelec - Do dejín sci-fi žánru sa zapísal aj Votrelec. Minimalistický a nadčasový dizajn, tak by som opísal toto predstavenie. Hudba v pozadí má mimozemský nádych.

Daredevil - Agresívna červená a skvelý 3D modeling s úžasne kombinovanou hudbou prezentuje niečo veľké. Toto sa Marvelu podarilo.

Kráľovstvo - Americký thriller s hollywoodskymi hviezdami. Povedal by si tuctový snímok, no v niečom sa predsa len odlišuje. Perfektne zostrihaná úvodná pasáž nám ponúka priechod politicko- vojnovou históriou.

Vikingovia - Sychravé, temné a chladné. Zvučka to robí ešte dokonalejším. Perfektné zábery rozbúreného mora a presne vystihnutý slow-motion.

Dobrý, zlý a škaredý - Ďalší starší kúsok a jeden z najväčších western filmov všetkých čias. Kultová úvodná scéna, ktorá určite predbehla dobu a veľmi dobre sadne s typicky westernovou zvučkou.

 
Bonus: Deadpool! Bolo to originálne, vtipné a navyše to bola súčasť akčnej sekvencie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia