Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. marca 2016, 16:31
Čas čítania 0:00
Daniel Michalík

10 najlepších post-apokalyptických filmov 21. storočia s mrazivou atmosférou a adrenalínovou akciou

FILMY A SERIÁLY POST-APOKALYPTICKÉ FILMY
Uložiť Uložené

Pripravili sme si pre vás ďalší netradičný rebríček o tom, ako by mohla vyzerať Zem po apokalypse.

Od posledného filmového rebríčka venujúcemu sa mysterióznym filmom ubehla poriadna chvíľa. Veríme, že patríte medzi tých, ktorí si prinajmenšom naše top 10 prebehnú a nechajú sa inšpirovať. Nevenovali sme sa vždy žánrovkám, priniesli sme vám romantiky, snímky o cestovaní v čase, ale aj mindfuck filmy. Rebríčky ste si celkom obľúbili a tentoraz sme si pre vás opäť pripravili niečo netradičné. Koniec koncov, filmov je veľa a na danú tému vybrať tie najkvalitnejšie a zoradiť ich je celkom oriešok. Táto top 10 sa týka toho najlepšieho, čo nám tvorcovia nakrútili na námet post-apokalyptického sveta.

Science fiction žáner je veľmi obsiahly - môže zachytávať svet v dezolátnom stave alebo môže vykresľovať dokonalú utópiu, o ktorej môžeme len snívať. Motív našej planéty po apokalypse láka viacero ľudí. Mohla byť zamorená nákazou, postihnutá prírodnými katastrofami či výsledkom obrovskej vojny. Niekedy z takýchto filmov nedokážeme vyčítať, čo viedlo ľudstvo k vyhynutiu. Postavy často bojujú o posledné kúsky jedla a záchranu rasy. Do zoznamu sme sa rozhodli nezahrnúť zombie filmy, keďže sme sa nim venovali samostatne ešte minulý rok. Výber sme taktiež obmedzili na 21. storočie a tí náročnejší si okrem skvelých scénárov môžu pochutnať aj na krásnych vizuáloch. Medzi desať najlepších sa nedostala štvorka Terminátora, The Day, The Colony, I am Legend či Book of Eli, ktoré sú kvalitou trochu na nižšej úrovni alebo sa priamo do rebríčka nehodia (viď Smithova Legenda, ktorú sme zahrnuli do zombie rebríčka). Vrhnite sa teda do toho s nami. 

10. Snowpiercer (2013, réžia Joon-ho Bong)

Zem zachvátila ďalšia doba ľadová a svetom už osemnásť rokov premáva vlak, v ktorom sa tlačí niekoľko tisíc preživších. Film veľmi pripomína hru, keďže každý vagón v podstate predstavuje inú spoločenskú vrstvu počnúc od chudobných ľudí, medzi ktorými sú aj hlavné postavy (na čele s Chrisom Evansom). Majú dosť systému a rozhodnú sa pre revolúciu, pričom začnú postupovať ďalej do vlaku. Každý vagón má odlišný dizajn a ako sa postavy dostávajú ďalej, divákom sú poskytnuté nové informácie. Príbeh však nie je priamočiary. Okrem iného je Snowpiercer aj akýmsi mixom žánrov a vychytávok, dej ide správnym tempom a určite je svojím nápadom spomedzi ostatných projektov hollywoodskej tvorby originálny.

9. Z for Zachariah (2015, réžia Craig Zobel)

Filmové béčko, ktoré nemusí sadnúť každému. Post-apokalyptický koncept tu nájdete skôr v pozadí, teda po vizuálnej stránke nemôžete očakávať hollywoodsky blockbuster. Na druhej strane je snímka veľmi príjemným a pozerateľným prekvapením minulého roka. Zvládnutý scénár, minimalistická hudba dodávajúca ľahký nádych atmosfére, herecké trio v podaní známej Margot Robbie, Chiwetela Ejiofora a charizmatického Chrisa Pinea. Mladá Ann (Margot Robbie) žije vo vedomí, že je poslednou ženou na svete, avšak do údolia, kde býva, sa zatúľa neznámy človek, ktorému pomôže v nepríjemnej situácii. Postupne sa medzi nimi vytvorí silný, priam až romantický vzťah a rozkvitne nádej na život. Všetko sa začne rúcať, keď Ann narazí na ďalšieho tuláka (Chris Pine). V snímke je oblasť postihnutá radiáciou z nukleárnej vojny, postavy sa príčine príliš nevenujú a sú šťastní, že žijú. Stanú sa súčasťou akéhosi postapo milostného trojuholníka a napriek komornému pomalému príbehu snímka má čo do seba a rozhodne jej treba dať šancu.

8. The Maze Runner séria (2014,2015, réžia Wes Ball)

Filmová adaptácia knižného bestselleru, podľa ktorého sa film drží len veľmi málo a pri druhom diele už odbočuje iným smerom. Nič to však nemení na fakte, že snímky sú od prvej minúty záživné, postavy sú sympatické a divák si nejednu obľúbi. Všetko to začína pri Thomasovi (Dylan O'Brien), ktorý sa ocitne vo výťahu končiacom na neznámom mieste zvanom The Glade. Ten obýva skupinka chlapcov v odlišnom veku žijúca na obrovskej lúke s lesom a ohraničenej vysokými múrmi. Za nimi je len rozsiahly labyrint a zdá sa, že nemá východ. Každým dňom je doň vyslaná skupinka runnerov s úlohou nájsť cestu von, avšak bludisko sa na noc zaviera a na povrch vychádzajú príšery. Udalosti nadobudnú iný smer, kedy je výťahom privezený ďalší člen, a to dievča. Čoskoro postavy zistia, že sú len akýmsi experimentom na vytvorenie protilátky, ktorá má čeliť vírusu zvanom The Flare rozšírujúcemu po svete. Síce mení ľudí na pomätené besné monštrá, príbeh je zasadený do postapo sveta, teda trilógia Maze Runnera patrí právom do rebríčka. Je zábavná, obsahuje hororové prvky a nenechá vás sa nudiť.

7. Equilibrium (2002, réžia Kurt Wimmer)

Posúvame sa ďalej. Snímka s hlavným protagonistom Christianom Baleom môže celkom pripomínať Matrix od režisérov Wachowskich. V chladnom svete sa píše neskoršie 21. storočie a udalosti sa odohrávajú po tretej svetovej vojne. John Preston (Christian Bale) je agentom vycvičeným k trestaniu ľudí, ktorí nedodržujú spoločenské pravidlá a zákony. Vládne skutočne tvrdý režim - ľudia si nesmú ponechávať knihy ani žiadne umelecké diela, keďže to narúša stabilitu štátu a vyvoláva emócie. Všetko je prísne pod kontrolou, ale čo sa stane, ak hlavná postava narazí na krásne mladé dievča, ktoré čaká istá smrť? Kurt Wimmer priniesol snímku s hlbokým vnútorným posolstvom a napriek nízkemu, len 20-miliónovému rozpočtu, sa na nič nehrá a ide si svojou originálnou cestou. Equilibrium má svoje plusy a mínusy, ale je veľmi kvalitným science fiction počinom.

6. Edge of Tomorrow (2014, réžia Doug Liman)

Áno, napriek faktu, že nejde čisto o post-apokalyptický film, udalosti zo známej snímky s Tomom Cruisom a Emily Blunt v hlavnej úlohe sa odohrávajú krátko po alebo ešte počas samotnej apokalypsy. Mimozemská rasa terorizuje Zem, ľudia proti nej prakticky nemajú žiadnu šancu, keďže tvory vedia udalosti predpovedať dopredu. Ich slabinou sa však stane Bill Cage (Tom Cruise), ktorý získa schopnosť resetovať deň zakaždým, keď umrie. Preňho samého je všetko nočnou morou, na front sa vôbec nemal dostať a ani nemá žiadne skúsenosti. Náhodou sa stane najdôležitejším človekom, avšak sám si zatiaľ nevie rady. Keď narazí na členku špeciálnej jednotky Ritu Vrataski (Emily Blunt), zistí, že ona sama si rovnakým postihnutím prešla a spolu dokážu zvrátiť priebeh vojny. Bill je prinútený vracať sa po smrti zakaždým na začiatok dňa a prísť na novú taktiku. Snímka je originálna najmä svojím spracovaním a diváka prenesie rovno na front, kde tvárou v tvár čelí monštrám a razom sa vcíti do osudu hlavnej postavy. Nápaditosť, skvelý vizuál a úžasní herci v jednom. 

5. Oblivion (2013, réžia Joseph Kosinski)

Veľká škoda, že talentovaný Kosinski sa nedostáva k filmovým projektom a ostáva pri reklamách. Zatiaľ si na starosti zobral len dva celovečeráky a musíme uznať, že čo sa vizuálu týka, Tron: Legacy (2010) a rovnako s ním aj Oblivion, sa po tejto stránke predstavili v tom najjasnejšom svetle. Jack (Tom Cruise) spolu s jeho partnerkou (Andrea Riseborough) sú ponechaní na zničenej planéte Zem, aby sa starali o poriadok a chod obrovských vodných čerpadiel a chránili ich pred potenciálnou hrozbou - mimozemšťanmi, proti ktorým síce vyhrali vojnu, ale pár z nich vyhubiť nedokázali. Život upadá do každodennej rutiny, avšak v jeden deň sa po núdzovom pristaní vesmírnej lode všetko zmení. V troskách Jack nájde ženu (Olga Kurylenko), ktorú nepozná, ale vie, že je s ňou prepojený. Stále sa vynára na povrch čoraz viac a viac otázok a divák ich hltá jednu za druhou. Čo ak je všetko úplne inak, než vyzerá? K veľkoleposti tejto science fiction snímky dopomáha aj podmanivá skupina M83, ktorá svojou hudbou sprostredkúva ďalší skvelý filmový zážitok.

4. Dawn of the Planet of the Apes (2014, réžia Matt Reeves)

Máme tu aj trochu inú formu apokalypsy - síce sa planétou rozšíril silný vírus, hrozbou pre ľudí sa stali geneticky modifikované opice. Vládne im šimpanz Caesar, s ktorým sme sa mali tú česť stretnúť už v originálnom (no, vlastne prequele pôvodného filmu) celovečeráku z roku 2011. Krajina sa dostala do ich moci a zvieratá zabývané v lesoch pri San Franciscu postupne medzi sebou zavádzajú vlastné zákony a pravidlá. Zopár skupiniek ľudí, ktoré zákernému vírusu odolali, sa snažia opičie kráľovstvo narušiť a vedú boj o to, kto bude na Zemi dominantným druhom. Snímka sa od samotného začiatku sústredí rovnako na opice, ako aj na ľudí. Je odlišná od jednotky, avšak zdigitalizované šimpanzy tú dotvárajú emocionálne nabitý a citlivý príbeh a umožňujú divákovi naviazať si vzťah s oboma stranami. Motion capture, ktorému sme sa už venovali v článku, sa tu využil vo veľkom množstve a Planéta Opíc lahodí diváckemu oku od začiatku až do konca.

3. Mad Max: Fury Road (2015, réžia George Miller)

Držiteľ šiestich Oscarov je azda najakčnejším filmom všetkých čias. Pravda, dialógov medzi postavami nájdete len pár, avšak v prípade rebootu originálneho Mad Maxa je prvotným elementom zábavy práve akcia. Šialená akcia. Max (Tom Hardy) žije v spustošenom svete, kde aj divák cíti v ústach prach a dym pneumatík. Všade chýba zeleň a voda je kľúčovým faktorom k prežitiu. Max spočiatku uteká pred celým svetom, avšak po skrížení ciest s tyranom menom Immortan Joe má čo robiť, aby prežil. Priviazaný na čelo vozidla nedobrovoľne prenasleduje imperátorku Furiosu (Charlize Theron), na ktorú neskôr natrafí osobne a zistí, že majú spoločný cieľ. Audiovizuál tu hrá najdôležitejšiu rolu a svet v podaní obrovskej pustiny vytvára ilúziu nekonečného prázdna. George Miller riskantne priniesol novinku z iného súdka a jednoznačne sa mu podarilo vytvoriť niečo, čo pár rokov ešte nikto neprekoná. 

2. The Road (2009, réžia John Hillcoat)

Nikto nevie, čo sa presne odohralo - či už to bol jadrový útok alebo mimozemská hrozba, milióny ľudí na následky apokalypsy zomreli. Svet sa zmenil na obrovskú pustinu, elektrina sa stala minulosťou a postupne dochádzali zásoby potravy. The Road azda najlepšie stvárňuje, čo nás môže čakať a na druhej strane je až neuveriteľne ľudský. Od začiatku sledujeme otca (Viggo Mortensen) a jeho syna (Kodi Smit-McPhee), ktorí sa túlajú zničenou, nechutne špinavou ľudoprázdnou krajinou a ledva dokážu prežiť a nájsť si jedlo. Okrem toho žijú v strachu, že ich niekto sleduje a rovnako si musia dávať pozor pred nebezpečenstvom v podobe kanibalov. Kráčajú s nákupným košíkom a nádejou, že ich na juhu budú čakať lepšie zajtrajšky. Puto medzi otcom a synom je silné, avšak snímka vie byť občas veľmi smutná a sčasti depresívna - muž často hľadí do minulosti za svojou ženou (Charlize Theron) a myslí na to, že všetko mohlo dopadnúť inak. Atmosféru dopĺňa citlivá hudba a film vám ostane ležať v hlave ešte dlho.

1. Children of Men (2006, réžia Alfonso Cuarón)

Naša planéta v roku 2027, postihnutá problémom nulovej pôrodnosti. Najmladší človek na svete dovŕšil 18 rokov, celá civilizácia upadá do chaosu a podlieha beznádeji. Hovorí sa, že ľudstvu ostáva posledných päťdesiat rokov života. Londýnskemu byrokratovi Theovi (Clive Owen) je všetko jedno a už len čaká na svoj koniec. Život sa mu v minúte zmení, keď sa ocitne s vrecom na hlave v akomsi aute a tvárou v tvár sa stretne so svojou bývalou ženou (Julianne Moore). Tá má pre Thea dôležitú úlohu - dostať jemu neznámu ženu z krajiny a bezpečne ju transportovať do organizácie Human Project. Čoskoro zistí, že má obrovskú cenu a ľudia by boli ochotní kvôli nej vraždiť. Bola totiž v ôsmom mesiaci tehotenstva. V tejto snímke ide o prvú spoluprácu najtalentovanejšieho kameramana v súčasnosti Emmanuela Lubezkiho a uznávaného režiséra Alfonsa Cuaróna (Gravity), ktorý film berie ako moderný thriller, len dosadený do blízkej budúcnosti. Je o tom, že mať nádej sa vyplatí aj v beznádejnej situácii. Lubezkiho štýl ihneď spoznáte, ako si budete prechádzať prestrelkou, či sa stanete súčasťou transportu cez hranice alebo sa budete skrývať v polorozpadnutej budove pred vojakmi. Hustá atmosféra, skvelí herci, živý, nervydrásajúci film. A na priechod medzi vojakmi skutočne nezabudnete.

Samozrejme, každý z nás má iné chute, čo sa filmov týka, a preto by po vašej subjektívnej stránke mohol rebríček vyzerať pozmenene. Pravdou je, že všetkých desať filmov je skvelých a každý jeden z nich na nás vplýva inak, vyvoláva iné myšlienky a emócie. Ak sa s nami chcete podeliť o iné snímky, vyjadrite sa v komentároch nižšie a nezabudnite zahlasovať v ankete o najobľúbenejší post-apokalyptický film.

Anketa:
Ktorý z filmov našeho rebríčka je váš najobľúbenejší?
Snowpiercer
Z for Zachariah
The Maze Runner
Equilibrium
Edge of Tomorrow
Dawn of the Planet of the Apes
Oblivion
Mad Max: Fury Road
The Road
Children of Men
Iný
Snowpiercer
6 %
350 Hlasov
Z for Zachariah
1 %
57 Hlasov
The Maze Runner
11 %
682 Hlasov
Equilibrium
8 %
471 Hlasov
Edge of Tomorrow
14 %
881 Hlasov
Dawn of the Planet of the Apes
5 %
319 Hlasov
Oblivion
6 %
354 Hlasov
Mad Max: Fury Road
20 %
1225 Hlasov
The Road
11 %
652 Hlasov
Children of Men
11 %
681 Hlasov
Iný
8 %
523 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia