Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. marca 2016, 16:45
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Skrýva sa v hlbinách našej slnečnej sústavy predsa len deviata planéta? Podľa najnovších dát by tak skutočne malo byť

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Planéta X alebo ak chcete aj deviata planéta opäť vzbudzuje emócie, čo núti vedcov zaoberať sa teóriou oveľa dôkladnejšie.

Keď človek nájde v médiách správu o možnej existencii deviatej planéty v našom solárnom systéme, tak si kľudne pomyslí, že asi ide o nejakú kačicu alebo chvíľkovú tému. Avšak v tomto prípade sa čoraz viac ukazuje, že v ďalekých hlbinách vesmíru kdesi za Plutom sa ešte môže nachádzať jedno nemalé teleso obiehajúce okolo Slnka. V januári sme vám o tom priniesli aj článok, kde Michael Brown a Konstatin Batygin tvrdili, že podľa výpočtov dráh novoobjavených telies na okraji slnečnej sústavy by mohla predsa len existovať.

Podľa nich by mala byť až 10-krát hmotnejšia ako Zem a podobať by sa mala najmä na plynných obrov ako Urán a Neptún. Pre lepšie porozumenie zverejnili na Twitteri aj obrázok, na ktorom vidno možnú obežnú dráhu planéty uo3L91 (známejšia pod spomínaným názvom planéta deväť alebo planéta X) okolo našej najbližšej hviezdy. Podporujúce sú aj tvrdenia ďalších vedcov z University of Arizona, ktorí hovoria, že mnohé objekty v Kuiperovom páse sa pravdepodobne s planétou X už v minulosti niekedy stretli.

Skrýva sa v hlbinách našej slnečnej sústavy predsa len deviata planéta? Podľa najnovších dát by tak skutočne malo byť
Zdroj: twitter.com/plutokiller

Prečo sme ju doteraz nevideli? Jedným z hlavných dôvodov môže byť naozaj obrovská obežná dráha, na ktorej obeh môže trvať aj dlhých 10 000 alebo 20 000 pozemských rokov. Od Slnka by mala byť vzdialená 20x ďalej ako Neptún. "Prvýkrát po 150 rokoch existuje naozaj presvedčivý dôkaz, že v našej slnečnej sústave sa nenachádza iba 8 planét," vyjadril sa Brownov kolega Konstatin Batygin. Podľa NASA je ešte príliš skoro na nejaké väčšie závery, treba počkať na ďalšie výsledky.

Domov
Zdieľať
Diskusia