Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. marca 2016, 13:46
Čas čítania 0:00
Phari

Keď prehra znamenala smrť. Boxer z Osvienčimu dokazoval nacistom, že jeho čas na odchod z tohto sveta ešte nenastal

ZAUJÍMAVOSTI BOX NACIZMUS VOJNY
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Salamo Arouch prežil koncentračný tábor počas druhej svetovej vojny vďaka tomu, že v ringu zabával nacistov.

Salamo Arouch, neznáme meno skrývajúce neuveriteľný príbeh, ktorý sa udial počas druhej svetovej vojny. Narodil sa v roku 1923 v gréckom meste Solún. Jeho otec ho od útleho detstva viedol k boxu, keď u syna spozoroval nesporný talent a silnú vôľu.  

Mladý zápasník svoju kariéru odštartoval ako 14-ročný v roku 1937. Už o rok neskôr sa stal gréckym šampiónom v strednej váhe, ďaľší rok získal titul majstra Balkánu a mal skvelé predpoklady pre úspešnú boxerskú kariéru. Postupne dosiahol bilanciu 27 odboxovaných zápasov, z ktorých 27 vyhral a ani raz neokúsil porážku. V tom čase bol už členom gréckej armády. Jeho hlavnou devízou bola rýchlosť a skvelá práca nôh, vďaka ktorej dostal prezývku "the ballet dancer."

Keď prehra znamenala smrť. Boxer z Osvienčimu dokazoval nacistom, že jeho čas na odchod z tohto sveta ešte nenastal

Počas mája 1943 bol Arouch spolu s rodičmi, troma sestrami a bratom, deportovaný kvôli svojmu židovskému pôvodu do koncentračného tábora v Osvienčime. Jeho sestry a matka boli okamžite poslané do plynových komôr. Ostatní členovia rodiny neskôr na tomto mieste tiež zahynuli. 

"Ja a moja rodina sme dorazili do tábora o šiestej večer, musel som stáť nahý až do nasledujúceho dňa, kedy nás dozorcovia umyli, dezinfikovali a označkovali vytetovanými číslicami," vyjadril sa v roku 1989 pre New York Times.  

Celkovo vo vyhladzovacom tábore prišlo o život viac ako 1,1 milióna ľudí, niektoré zdroje uvádzajú ešte vyššie čísla. Pár dní neskôr vyzval nacistický dôstojník väzňov, aby sa prihlásili tí, ktorí boxovali, alebo majú skúsenosti s bojovými športami. "Dozorca mi neveril kvôli mojej výške," spomínal po rokoch. Salamo bol totiž vysoký len 168 centimetrov. Svoju boxerskú minulosť však dokázal v improvizovanom ringu, kde porážal jedného súpera za druhým. 

Keď prehra znamenala smrť. Boxer z Osvienčimu dokazoval nacistom, že jeho čas na odchod z tohto sveta ešte nenastal

Zápasy medzi väzňami boli skvelým rozptýlením pre nacistických dozorcov. Počas sledovania bojov popíjali, stávkovali a zabávali sa. Väzeň však nemal právo na prehru, porazený bol podľa slov samotného Aroucha poslaný do plynovej komory alebo zastrelený.

Odporúčané
Ďalšie KO od Flexkinga a výhra troch svalovcov proti Tlkancovi. Ako tipujeme výsledky duelov na turnaji Fight Night Challenge 6? Ďalšie KO od Flexkinga a výhra troch svalovcov proti Tlkancovi. Ako tipujeme výsledky duelov na turnaji Fight Night Challenge 6? 19. apríla 2024, 14:30

Počet jeho zápasov sa nakoniec zastavil až na čísle 208, v ktorých nebol nikým porazený. Zaknihoval dve remízy - v týchto zápasoch však boxoval po prekonaní úplavice a nebol stopercentne fit. Spomínané čísla sa javia v pozoruhodnom svetle o to viac, keď si uvedomíme, že okrem spomínanej výšky vážil iba okolo 60 kilogramov a často bojoval s ťažšími a mohutnejšími súpermi. Tvrdil, že raz čelil oponentovi vážiacemu cez 110kg, no po 18 sekundách ho poslal k zemi.  Bojovalo sa väčšinou dovtedy, kým jeden z "boxerov" nepadol, alebo boj prestal nacistov baviť. Nakoniec prežil koncentračný tábor ako jediný z rodiny, a to vďaka otcovi, ktorý ho viedol k boxu a neskrotnému odhodlaniu prežiť.

Keď prehra znamenala smrť. Boxer z Osvienčimu dokazoval nacistom, že jeho čas na odchod z tohto sveta ešte nenastal

V januári 1945 bol koncentračný tábor v Osvienčime oslobodený Červenou armádou. Salamo začal pátrať po členoch svojej rodiny. Počas preverovania preživších z táboru Bergen-Belsen narazil na Martu Yechiel, 17-ročné dievča, ktoré pochádzalo z jeho rodného mesta, Solúnu. Nadviazali medzi sebou silné puto a spolu emigrovali do izraelského Tel Avivu, kde sa stal manažérom sťahovacej firmy a žil pokojným životom. Dožil sa úctyhodného veku 86 rokov.

Na základe jeho nezlomného príbehu o ľudskej vôli a vytrvalosti vznikla v roku 1989 vysoko hodnotená biografická snímka "Triumph of the spirit," v ktorom stvárnil hlavnú úlohu herec Willem Dafoe. Sám Arouch sa na produkcii podieľal ako konzultant a počas nakrúcania navštívil po dlhých 44 rokoch koncentračný tábor Osvienčim. Miesto, na ktorom zahynula jeho rodina a kde bojoval o svoj holý život.

Domov
Zdieľať
Diskusia