Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. marca 2016, 16:46
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Dočkáme sa iPhonu so zahnutým displejom? Apple chce nahradiť Retinu za flexibilnú OLED technológiu

TECH APPLE IPHONE SAMSUNG
Uložiť Uložené

Očakávaný prepad predajov iPhone núti Apple meniť doterajšie plány. Ak si chce spoločnosť udržať konkurencieschopnosť, musí k zmene zobrazovacieho panelu pristúpiť čo najskôr

Už počas budúceho roka by mohol na spotrebiteľský trh doraziť iPhone v takej podobe, o akej sa väčšine z nás ani len nesnívalo. Ak by kalifornský gigant nakoniec predsa len pristúpil k integrácii čoraz populárnejšieho OLED displeja, umožní mu to experimentovať s konvenčným tvarom konštrukcie, aký poznáme zo súčasných modelov populárneho iOS smartfónu. To znamená, že by mohol tvar zobrazovacieho panelu prispôsobiť ergonomickejšej alebo futuristicky vyzerajúcej konštrukcii, čo zároveň prinesie nové spôsoby dotykovej interakcie, podobne, ako to bolo pri Galaxy Note Edge, Galaxy S6 edge alebo pri ešte čerstvej vlajkovej lodi Galaxy S7 edge. Všetky tieto tri Android telefóny poskytujú unikátne ovládanie prostredníctvom mierne zaoblených strán prítomného Super AMOLED displeja, ktorý predstavuje aktívny typ energeticky efektívnej OLED technológie s reprodukciou neštandardne výrazných farieb.

Dočkáme sa iPhonu so zahnutým displejom? Apple chce nahradiť Retinu za flexibilnú OLED technológiu

Vyplýva to z informácií od vraj dobre oboznámených zdrojov z priemyselného prostredia, na ktoré sa odvoláva množstvo dôveryhodných webov vrátane AppleInsider či CulofMacZároveň však spomínajú, že plán nahradenia zaužívaných Retina displejov sa môže celkom reálne stretnúť s menšími komplikáciami, pretože dodávatelia nedostanú potrebné množstvo času, aby mohli OLED alternatívu prispôsobiť náročným požiadavkám Apple. Pôvodné plány hovorili o roku 2018, no teraz je už reč o roku 2017 a ako dôvod zmeny dátumu má byť predpokladané zníženie dopytu po iPhone, na čo chce byť výrobca produktov s logom nahryznutého jabĺčka dostatočne a hlavne včas pripravený. Tento krok by totiž mohol zlepšiť atraktívnosť nadchádzajúcich generácií iPhone. Ak ale budeme vychádzať z tradícií Apple, v roku 2017 uvidíme iPhone 7s, ktorý neprinesie žiadne razantné vizuálne ani konštrukčné zmeny. A z toho je celkom jednoduché vydedukovať, že zahnutý displej, hoci pôjde o OLED panel, nebude ešte zatiaľ realitou. Reálne to môže teda byť až pri generácii iPhone 8, a to počas roka 2018.

Dočkáme sa iPhonu so zahnutým displejom? Apple chce nahradiť Retinu za flexibilnú OLED technológiu

OLED, výhody a budúcnosť

Ako sa už spomínalo, OLED technológia prinesie niekoľko dôležitých výhod, ako napríklad lepši reakčný čas na dotykovú interakciu, lepšie pozorovacie uhly, vyšší jas, väčší kontrast farieb vrátane čiernej, ktorá je naozaj čierna. Na miestach, kde sa práve zobrazuje, sú pixely jednoducho iba vypnuté, čo zároveň ušetrí značné množstvo drahocennej energie. Displeje s jej prítomnosťou sú navyše vďaka absencii podsvietenia a prítomným plastovým vrstvám tenké a ľahké, takže sa hodia do hi-tech smartfónov, pri ktorých sa výrobcovia snažia dosiahnuť čo najmenšie konštrukčné rozmery. Technológia taktiež umožňuje, aby mal displej netradične zahnutý tvar, čo je pre Apple a úspech nadchádzajúcich generácií iPhone kľúčové, pretože s tým bude prichádzať čoraz viac výrobcov spotrebnej elektroniky. Pozornosť potenciálnych zákazníkov sa preto postupom času presunie na tento prvok modernej hardvérovej výbavy a ak im ju kalifornský gigant neponúkne, začnú premýšľať o vhodnej alternatíve.

Odporúčané
Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) 13. februára 2024, 9:30

V súčasnom iPhone 6s je k dispozícii Retina panel, čo predstavuje marketingové označenie pre špeciálnu verziu IPS LCD technológie, ktorú nájdeme v obrovskom množstve smartfónov od rôznych výrobcov. Keďže ale náklady na výrobu OLED displejov neustále klesajú, začína o ňu prejavovať záujem viac a viac značiek. Nedávno k jej integrácii pristúpilo aj taiwanské HTC (One A9) alebo dokonca čínske Meizu (PRO 5), takže ak chce Apple udržať krok s konkurenciou, nesmie zostať pozadu a aj preto plánuje k výraznej hardvérovej zmene pristúpiť tak rýchlo, ako len bude možné.

Domov
Zdieľať
Diskusia