Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. februára 2016, 18:16
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

5 vecí, ktoré nový Samsung Galaxy S7 dokáže a iPhone 6s nie

TECH APPLE SAMSUNG
Uložiť Uložené

V čom sú tieto dva konkurenčné hi-tech smartfóny odlišné? Pozreli sme sa na tie najlepšie novinky, ktoré prináša ešte len včera predstavená vlajková loď z Južnej Kórey a našli sme niekoľko dôležitých výhod.

Ak ste včera sledovali technologické novinky, určite vám určite neušlo, že Samsung predstavil dva nové smartfóny s operačným systémom Android, ktoré vynikajú vo viacerých smeroch. A aj keď vám na prvý pohľad môžu pri vizuálnom porovnaní s minuloročnou generáciou Galaxy S6 a S6 edge pripadať takmer identické, inovácií je tu tentokrát naozaj dosť. Väčšina sa však skrýva v útrobách trošku krajšej hliníkovo-sklenej konštrukcie. Niekoľko praktických noviniek budú navyše určite chváliť aj majitelia iPhone 6s, pretože nič podobné nemajú zatiaľ k dispozícii. Za zmienku stojí najmä certifikácia IP68 prinášajúca zvýšenú odolnosť voči tekutinám alebo zrnkám piesku, užitočný slot pre microSD karty až do 200 GB, bezdrôtové alebo super rýchle nabíjanie, takmer dvojnásobne väčšia kapacita batérie či neustále zapnutý displej. Poďme si teda zhrnúť všetky podstatné detaily.

1. Ochrana pred vodou aj pieskom

Smartfóny Galaxy S7 a väčší Galaxy S7 edge prichádzajú s telom, ktoré dokáže ochrániť krehký hardvér pred negatívnym účinkom vody alebo piesku, takže si ho bez akýchkoľvek obáv môžeme zobrať k vode na pláž alebo priamo do sprchy. Zvýšenú odolnosť zabezpečuje certifikát pod označením IP68, čo znamená, že zariadeniam neublíži ani trvalé ponorenie. Galaxy S6 nič také pritom neponúkal. Model Galaxy S5 spred dvoch rokov zase prešiel cez certifikáciu IP67, ktorá používateľovi umožňovala iba dočasné ponorenie.

5 vecí, ktoré nový Samsung Galaxy S7 dokáže a iPhone 6s nie

 

2. Viac priestoru

Sen každého fanúšika produktov z portfólia spoločnosti Samsung sa nakoniec predsa len stal skutočnosťou. Konštrukcia noviniek totiž ponúka nesmierne žiadaný slot na microSD karty, a to až s kapacitou do 200 GB. Operačný systém Android 6.0 Marshmallow navyše umožňuje premenu vloženej karty na nové interné úložisko. Takže ak si niekto zakúpi najnižší 32 GB model a k tomu 128 GB microSD, môže s ňou prostredníctvom nastavení systému nahradiť pôvodné interné úložisko a vďaka tomu nadobudne až 128 GB priestor nielen na multimédiá, ale aj na objemné dáta aplikácií či graficky náročných hier. 

5 vecí, ktoré nový Samsung Galaxy S7 dokáže a iPhone 6s nie

 

3. Moderné nabíjanie

Kalifornské jabĺčko akoby v tejto oblasti zaspalo dobu. Najnovší iPhone neponúka ani rýchle nabíjanie a ani podporu pre bezdrôtové nabíjačky, čo samozrejme o Galaxy S7 a S7 edge povedať nejde. Podľa informácií priamo od výrobcu by mala byť nabíjačka schopná naplniť 3000 mAh batériu za 90 minút a 3600 mAh za zhruba 100 minút. Najrýchlejšie to však pôjde počas prvej pol hodiny. O aké percentá ale ide, budeme vedieť až po prvých testoch. Web GSMarena uvádza, že technológia Quick Charge 3.0, ktorou disponuje model s čipsetom Snapdragon 820, dokáže za 30 minút doplniť až 80% celkovej kapacity. Netreba ale zabúdať, že to už záleží od toho, akou kapacitou daný smartfón disponuje. Minuloročná generácia Galaxy S6 obsahuje Quick Charge 2.0 a za rovnaký čas nabíjania 2550 mAh kapacity vám indikátor batérie na displeji ukáže niečo cez 50%. Rovnako nesmieme zabudnúť ani na podporu pre bezdrôtový spôsob nabíjania, ktorý je teraz údajne ešte rýchlejšie.

5 vecí, ktoré nový Samsung Galaxy S7 dokáže a iPhone 6s nie

4. Obrovská batéria

Aj keď veľkosť batérie ešte nezaručuje dobrú výdrž, v kombinácii s energeticky efektívnym hardvérom je to už viac ako pravdepodobné. Pokiaľ výrobca smartfónu integruje 3000 mAh batériu, čo predstavuje takmer dvojnásobok kapacity batérie v iPhone 6s, a hardvérovú zostavu tvorí šetrná operačná pamäť RAM v technologickom štandarde LPDDR4 alebo čipset ako napríklad Exynos 8890 či Snapdragon 820, ktoré vznikli vďaka moderným 14 nm výrobným kapacitám druhej generácie, zariadenie by teoreticky mohlo po jednom plnom nabití vydržať aj dva dni priemernej prevádzky. A novinka Galaxy S7 takúto zostavu má (iPhone 6s - 1715 mAh), pričom väčšie prevedenie Galaxy S7 edge ponúka až 3600 mAh zdroj energie, teda stále výrazne viac ako iPhone 6s Plus a jeho 2750 mAh batéria.

5 vecí, ktoré nový Samsung Galaxy S7 dokáže a iPhone 6s nie

 

5. Stále dostupné informácie

Neustále zapnutý displej nepredstavuje žiadnu revolučnú funkcionalitu, niečo podobné už dlhšie ponúkajú Lumie s operačným systémom Windows alebo dokonca aj minuloročný model Galaxy S6 edge. Po novom to ale dokážu oba modely a v trošku vylepšenej forme priamo v strede displeja a nielen na ohnutom kraji. Funkcionalita "Always On" tak umožní Super AMOLED panelu zobrazovať všetky dôležité informácie (čas, prijaté správy, zmeškané hovory, dátum, percentá batérie a i.) 24 hodín denne v jednoduchej podobe a dokonca bez toho, aby sa badateľne navýšila spotreba energie. Nebude preto potrebné stláčať žiadne hardvérové tlačidlá a ani použivať otravné gestá. Smartfón stačí iba vytiahnuť z vrecka a pozrieť na neustále zapnutý displej.

5 vecí, ktoré nový Samsung Galaxy S7 dokáže a iPhone 6s nie
Anketa:
Ktorú vec by si chcel mať v mobile?
1. Zvýšenú odolnosť
2. Viac priestoru
3. Rýchle nabíjanie
4. Obrovskú batériu
5. Stále zapnutý displej
1. Zvýšenú odolnosť
38 %
1693 Hlasov
2. Viac priestoru
8 %
380 Hlasov
3. Rýchle nabíjanie
11 %
483 Hlasov
4. Obrovskú batériu
34 %
1537 Hlasov
5. Stále zapnutý displej
9 %
405 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia