Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. februára 2016, 14:58
Čas čítania 0:00
Jakub S.

Aké sú naše dojmy po prvom mesiaci používania Netflixu?

FILMY A SERIÁLY NETFLIX
Uložiť Uložené

Informácie o expandovaní Netflixu (aj) na Slovensko sú už nejaký čas samozrejmosťou a my vám teraz prinášame súhrn a hodnotenie mesačného používania streamovacej služby.

Príchod nového hráča na náš trh sme si priblížili v samostatnom článku a dnes sa detailnejšie pozrieme na samotné používanie, alebo ak chcete, sledovanie Netfixu. Ten nám umožňuje využívať všetky poskytnuté služby počas prvého mesiaca zadarmo, čo je veľmi ústretový krok k (potenciálnym) divákom a zároveň múdry spôsob, ako získať väčšie množstvo platiacich užívateľov. Netflix si je totiž svojej kvality dobre vedomý a s kožou ide na trh v štýle: „Tu ma máte, vyskúšajte a posúďte sami.“ Prístup k zákazníkovi je férový, keďže aj nasledujúca mesačná platba sa v rámci zvolenej úrovne pohybuje od 7,99€ do 11,99€ so samozrejmosťou neobmedzeného prístupu ku všetkým titulom v knižnici. Tu ale narážame na zásadný a jediný veľký problém.

Pri expandovaní do 130 krajín sveta by nemalo byť prekvapením, že sa bude ponuka titulov v jednotlivých lokalitách výrazne líšiť a zarážať by nás nemala ani relatívne obmedzená ponuka v porovnaní s domácou verziou (USA). No očakávania sú príliš vysoké a Netflix ich (nie úplne vlastným pričinením) naplniť nedokázal. Prvé dni používania a stotožňovania sa s fungovaním stránky sa nesú v znamení veľkej spokojnosti občas prerastajúcej až v neskrývané nadšenie, najmä keď človek natrafí na niektoré z filmov, ktoré by na Netflixe naozaj nečakal. Po úvodnom nastavení vlastných preferencií sa stretnete s prekvapivo kvalitnou ponukou, ktorá dokonca vyzerá tučnejšie, než by niekto po povyku o limitovanom obsahu čakal. Nekonečné kvantá infantilných komédií teraz bokom, Netflix slovenskému divákovi predostiera slušnú porciu obľúbených a najmä kvalitných filmov. Ako príklad môžu slúžiť Inception, Pán Prsteňov, Shutter Island, Pulp Fiction, The Dark Knight trilógia, Fight Club, Seven, American Beauty, Krstný otec, Indiana Jones či The Shining. K dispozícii máme aj seriály z dielne samotného Netflixu, ako napr. Narcos, Daredevil, Bloodline a Jessica Jones, ktorým robí spoločnosť napríklad aj seriál kalibru Breaking Bad. Taký House of Cards by ste však hľadali márne, hoci je to práve jeden zo seriálov, ktorý si Netflix produkuje sám. Práva naň totiž u nás vlastní Markíza.

Aké sú naše dojmy po prvom mesiaci používania Netflixu?

Na prvý pohľad nám však stále zostáva nezanedbateľné množstvo hodín sledovania dobrej filmárčiny. Poteší prítomnosť autorských záležitostí ako There Will Be Blood s Day Lewisom alebo Beasts of no Nation s Idrisom Elbom. Samotné rozhranie je veľmi prehľadné, ľahko ovládateľné s možnosťou vytvorenia vlastného zoznamu filmov a seriálov a nechýba ani nastavenie rodičovskej kontroly či rozdelenie účtu na subúčty pre kadého člena domácnosti (Netflix totiž navrhuje ďalšie tituly na pozretie podľa doteraz prehraných, takže je dobré mať možnosť vystavania tejto ponuky podľa vlastných preferencií, ak službu využíva viacero členov domácnosti). Navigácia na stránke je jednoduchá a používanie veľmi príjemné, orientované na samotné sledovanie filmov, takže vás ničím zbytočným nezaťažuje. HD kvalita obrazu je už štandard.

Aké sú naše dojmy po prvom mesiaci používania Netflixu?

Po ubehnutí prvého týždňa, možno dvoch, však začne na človeka doliehať ten hmatateľný nedostatok položiek v knižnici. Verte mi, na používanie Netflixu si zvyknete rýchlo, príliš rýchlo, než aby vás nemrzelo následné zistenie, že s ubiehajúcimi dňami (!) sa vaše možnosti pozerania niečoho nového začínajú enormne okliešťovať. Zrazu sa nájdete v situácii kedy „nie je čo pozerať“. Samozrejme, vždy bude čo si pozrieť, ale pocitu (veľmi) obmedzenej voľby kvalitných počinov, po ktorých videní bažíte, sa už nezbavíte. A čo za vyziabnuté vydanie amerického Netlfixu u nás môže? Distribučné práva. Tie musí Netflix získavať pre každú krajinu osobitne, a preto je štartovací balíček streamovania na slovenskom trhu taký, aký je. Možno vám napadá ukvapená expanzia, nedotiahnutý plán alebo iný termín, ktorý by v očiach diváka popisoval súčasnú politiku Netlfixu, no hoci na tom môže byť kus pravdy, reálna ponuka je, aj napriek výhradám, dostatočne veľká na to, aby „nasýtila“ celú rodinu (pričom je ponuka aj doslovne orientovaná najmä na rodinné tituly) a v našich končinách nemá konkurenciu.

Problém pri kompatibilite s priemernou slovenskou domácnosťou je jazyk, keďže (zatiaľ) neexistuje slovenská podpora a všetko je dostupné len v angličtine, prípadne aj iných svetových jazykoch so samozrejmosťou anglických tituliek. Časom ale príde aj na to, rovnako ako sa bude neustále rozširovať samotná ponuka, keďže nové filmy sa pridávajú okamžite, ako sú na ten-ktorý titul vybavené distribučné práva pre konkrétnu krajinu. Pravidelné pridávanie funguje len pri vlastnom materiále, ako napríklad spomínané seriály Daredevil, Narcos atď.

Aké sú naše dojmy po prvom mesiaci používania Netflixu?

Finálny verdikt sa teda nesie v pozitívnom duchu, no duša náročnejšieho diváka je v ohrození pocitu značného nedostatku. Ten by sa mal časom zmenšovať a pomaly sa sťahovať do krajiny zabudnutia, no dovtedy je rozhodnutie o pokračovaní využívania Netflixu minimálne neľahké. Každému však odporúčame služby streamovacieho giganta vyskúšať, ten zadarmo poskytovaný mesiac za to stojí a je možné, že po vyskúšaní nebudete chcieť ostať len pri jednom mesiaci. Nevídané možnosti za cenu jedného lístku na IMAX premietanie, to je ponuka Netflixu. Naším odporúčaním je bez váhania vyskúšať prvý mesiac a potom si počkať niekoľko nasledujúcich na väčšie rozšírenie ponuky, ktorá, ako bolo spomenuté, sa rozrastá priebežne a smeruje teda ku stále väčšej diváckej spokojnosti.

Anketa:
Ak ste už Netflix skúsili, páčila sa vám služba, respektíve, uvažujete o jej kúpe do budúcna?
Áno
Nie
Ak sa rozšíri obsah a pridá sa lokalizácia, pôjdem do toho
Áno
30 %
316 Hlasov
Nie
17 %
180 Hlasov
Ak sa rozšíri obsah a pridá sa lokalizácia, pôjdem do toho
53 %
566 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia