Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. februára 2016, 13:27
Čas čítania 7:45
johnnybravo

Ktorá palacinka v Bratislave je najlepšia? Otestovali sme ich a vieme, ktoré stojí za to vyskúšať!

Ktorá palacinka v Bratislave je najlepšia? Otestovali sme ich a vieme, ktoré stojí za to vyskúšať!
Zdroj: Unsplash / Albany Capture
ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Palacinky. Všeobecne obľúbená tradičná pochúťka, ktorá sa pomaly dostáva do moderného gastrobiznisu. Vybrali sme 7 najlepších palacinkární v BA a otestovali ich.

Nielen v zahraničí, ale už aj na Slovensku zopár rokov funguje fenomén zvaný palacinkárne. Ak sa človek prechádza po meste a odrazu dostane chuť na niečo sladké, celkom dobrým rozhodnutím je navštíviť palacinkáreň, kde mu ochotne za pár minút pripravia čerstvú dobrotu. Keďže sa nám najlahšie (vzhľadom na naše pôsobenie) hľadalo palancinkárne v našom hlavnom meste, rozhodli sme sa otestovať hneď niekoľko z nich a teraz ti už hrdo môžeme predstaviť výsledky nášho prieskumu. Aby si nepovedal, že sme hodnotili len tak, ako nám v tej sekunde napadlo, dali sme dokopy štyroch ľudí. Prvými dvomi boli zakladateľ, respektíve členka tímu Bratilicious.com v podobe Petra Horvátha a Martiny Juríčkovej, a na druhej strane sme si na pomoc zavolali aj dvoch profesionálov, ktorých zastupoval šéfkuchár Umami Cafe Bistro Richard Šándor a spolumajiteľ Pizza Lombardi Dušan Čurda.

Každý správny gastronomický test by sa nezaobišiel ani bez presne a dopredu stanovených faktorov, podľa ktorých človek hodnotí, a teda sme si všímali najmä cesto, plnku, pomer ceny a výkonu a nakoniec aj gastronomický zážitok. Všetky sme individuálne hodnotili na stupnici od 0 do 100 a nakoniec individuálne hodnotenia spriemerovali. Mimochodom, ak by si sa chcel dočítať aj podrobnejšie názory a komentáre na vyskúšané dobroty, potom by mali tvoje kroky smerovať na web Bratilicous. Na záver už iba dodávame, že náklady sme si platili sami a postarané sme mali iba o dopravu, ktorú zabezpečil Uber.

7. miesto: Pán Cakes 

[Zobraziť v Google Maps]

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený PÁN CAKES A JEHO PALACINKY (@pancakes.sk)

Pán Cakes je novou palacinkárňou, ktorá otvorila svoje dvere na Suchom Mýte, pri Hodžovom námestí. Poteší veľmi príjemný interiér, dizajn a milý (+pekný) personál. Bohužiaľ, to hlavné, za čo by od nás chceli euráče, pokuľháva.
Ochutnali sme 3 palacinky: kokosová (1,40€), schwarzwald + syr (1,70€), snickers (1,40€) To sú podľa názoru personálu u nich najobľúbenejšie.


Kokosová bola, bohužiaľ, skoro nejedlá - tipujeme, že nastrúhaný kokos bol prevarený v mlieku, nasypaný na palacinku a tá zarolovaná. Keďže jej tým pádom chýbala akákoľvek krémová konzistencia, zážitok z nej pripomínal pokus schrúmať cesto s pilinami. Nedojedli sme ju. V Snickers palacinke sme čakali možno roztopenú snickersku, ale dočkali sme sa len niečoho, čo pripomínalo presladenú čokoládu s maslom a v tom tak 2 posekané arašidy. Dvoch z nás škriabala v krku a nebolo to príjemné. Najlepšie z toho vyšla schwarzwaldská so syrom. Príjemná šunkovo-syrová chuť, k tomu nejaké to zelené, plus nebola vôbec suchá. Nebyť tejto slanej palacinky, celkové hodnotenie dopadne oveľa horšie.

Hodnotenie

cesto: 85%
plnka: 57%
pomer cena / výkon: 70%
zážitok: 60%


Cesto bolo všeobecne dobre pripravené, na tenký spôsob. Plnky sa im vôbec nevydarili. Ceny sú nízke, čo je pozitívum. No celkový zážitok pekný personál a priestor nezachráni, keď palacinku nedokážete zjesť.


CELKOVÝ VÝSLEDOK: 68%

6. miesto: FUNKI PUNKI 

[Zobraziť v Google Maps]

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Funki Punki palacinky (@funkipunkipalacinky)

Funki Punki je jednou z najdlhšie pôsobiacich palacinkární v našom hlavnom meste a skúsenosti je vidieť. Dokonca oproti tomu minimalizmu, ktorý u nich fičal pred rokom, sa naozaj sľubne posunuli - aj čo sa týka porcií, aj koncepcie ich palacinkovej ponuky. Ochutnali sme 2 palacinky: gaštanovú s kiwi s pohánkovým cestom (2€) a obrátenú nivu so zapečeným syrom s uhorkou v zemiakovom ceste (2,20€). Tiež sme si vypýtali tie najobľúbenejšie.


Gaštanová - kiwi bola chutná, no mohla byť trochu šťavnatejšia. Palec hore za styling, určite krajšie na pohľad ako len hodené na tanier. Pohánkové cesto je mega pre bezlepkáčov, takže ak si jedným z nich, do hodnotenia Funki Punki si pár percent pridaj. Nám prišlo trochu príliš tenké a chuťovo nevýrazné. Obrátená niva so zapečeným syrom bola naozaj výborná! Veľmi veľa plnky, ani šalátom sa nešetrilo. Ak by sme mali niečo vytknúť, tak možno že by sme použili jalapeňos miesto chilli z fľašky, aby to menej vypálilo chuťové poháriky. Zemiakové cesto pripravené výborne, chutné.

Hodnotenie

cesto: 75%
plnka: 87%
pomer cena / výkon: 97%
zážitok: 85%


Pohánkové cesto nás príliš neoslovilo, no zemiakové bolo výborné. Plnka sladkej palacinky bola OK, no dala by sa zlepšiť (gaštanové pyré je veľmi suché a pár plátkov kiwi to nezachráni) - ale plnka slanej palacinky bola naozaj skoro bezchybná + jej bolo veľa. Za tú cenu sme určite dostali viac ako adekvátne porcie a nebyť neutretých stolov a takého temnejšieho prostredia, zážitok by bol ešte lepší.

CELKOVÝ VÝSLEDOK: 86%

5. miesto: Palacinka Lacinka

 [Zobraziť v Google Maps]

palačinky
Zdroj: Unsplash / Nikita Broutman

Najkultovejšie miesto na palacinky v Bratislave, ktoré je naozaj epicky ťažké zhodnotiť objektívne. Buď to je tvoj štýl alebo to tvoj štýl nie je. Ale dobre, už sme sa na to podujali a vidíme to takto. Na odporúčanie predavača sme ochutnali 2 palacinky: sladkú nugátovú a slanú bryndzovú (obe 0,58€). Ako chutili? No, predstav si, že prídeš k babke a povieš jej “Babka, sprav mi prosím ťa dve palacinky, jednu nugátovú a jednu bryndzovú!”. Tak chutili asi tak. Ako sme všetci zvyknutí z domu, len vypilované do dokonalosti rokmi praxe. V oboch sa nešetrilo plnkami, bryndzová chutila ako bryndza chutiť má a nugátová bola ako keby čistá Nutella. Za 1,16€ pomer cena:výkon bezkonkurenčný.

Hodnotenie

cesto: 93%
plnka: 92%
pomer cena / výkon: 100%
zážitok: 62%


Lacinku delí od titulu “najlepšia palacinkáreň v Bratislave” iba priestor. Človek si tam fakt neužije žiadny zážitok, teda pokiaľ nie je tvojou definíciou zážitku konzumácia palaciniek s 12 ľuďmi na 2 metre štvorcové. Čo sa však palaciniek týka, tak cesto je priamo bezchybné, poctivej plnky je veľa a cena je až smiešne nízka. Palec hore!

CELKOVÝ VÝSLEDOK: 87%

4. miesto: CHEZ AMÉLIE 

[Zobraziť v Google Maps]

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Frédéric Miskiewicz (@chezamelie)

Táto francúzsko - bretónska palacinkáreň je súčasťou Bratislavy tiež už niekoľko rokov. Trošku zašitá vo dvore na Laurinskej pripravuje úplne iný typ palaciniek, ako sme zvyknutí - francúzske. Slávna je hlavne svojou palacinkou so slaným karamelom a špecializáciou na rôzne druhy slaných palaciniek. Ochutnali sme 2 palacinky, podľa obsluhy najobľúbenejšie: louvre rivoli (5,80€) a sladko-slaný karamel (3,90€).


Porcia slanej louvre rivoli je 2x väčšia než to, čo je na fotke, len nám ju takto proaktívne rozporciovali. Zlatí. Bola plná špenátu, paradajok, camembertu a slaninky, čím viac do stredu, tým plnšia. Chuťovo skvelá, nevytkli sme skoro nič. Špeciálne cesto taktiež nikde inde neochutnáte. Čistý TOP ale prišiel s palacinkou so slaným karamelom. Nenechaj sa oklamať názvom, je to sladký karamel. A keď ju dás do úst, pochopíš, prečo je hviezda celého mesta. Je to jednoducho gastronomický výbuch v papuľke a musíš ju vyskúšať.

Hodnotenie

cesto: 95%
plnka: 88%
pomer cena / výkon: 80%
zážitok: 87%


V Chez Amélie naozaj vedia, ako má cesto vyzerať, je priam dokonalé. Čo sa plnky týka, tak za slaný karamel sme všetci dali 100%, ale na slanej sme sa trochu nezhodli. Ceny nie sú najnižšie (v porovnaní s Lacinkou), ale priestor je útulný a majiteľ Fred je jedným z najmilších ľudí, ktorí u nás v gastre pracujú. Určite treba vyskúšať.

CELKOVÝ VÝSLEDOK: 88%

3. miesto: Aušpic 

[Zobraziť v Google Maps]

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Aušpic restaurant&lounge (@auspic_restaurant_and_lounge)

Reštaurácia umiestnená hneď pri Dunaji, za Inchebou - a veľa ľudí ju vôbec nepozná. Čo je obrovská škoda, ako sme sa mohli presvedčiť na ich palacinkách. Aušpic sa zameriava na poctivú domácu kuchyňu bez všelijakých zbytočných ozdobičiek a je to vidieť. Ochutnali sme 2 palacinky: gaštanovú a orechovú (obe 3,50€ za 2 kusy)

Gaštanová bola totálne plná a neuveriteľne domáca. Bolo cítiť, že plnka sa nekupuje, ale pripravuje tam - pre milovníkov gaštanového pyré určite ideálna voľba. Orechová vôbec za gaštanovou nezaostávala, možno práve naopak. A ako sme sa dozvedeli, orechy sa melú priamo v kuchyni a predtým ešte sa ručne vyberajú, aby sa nedostala do plnky škrupina.

Hodnotenie

cesto: 82%
plnka: 99%
pomer cena / výkon: 94%
zážitok: 93%



Aušpic nemal ďaleko od kompletného víťazstva. “Najhoršie” skončilo ich cesto, ktoré je samozrejme výborné (82%), ale v porovnaní s napr Chez Amélie nebolo z neho cítiť také majstrovstvo. Bola z neho ale cítiť poctivosť. Plnky bolo fakt dosť, bola domáca, ručne robená a brutálne chutná. Za 3,50€ dostaneš 2 obrovské kusy - hen, koľkokrát je to preložené - takže toľko k pomeru cena:výkon. No a k zážitku určite treba prirátať naozaj nádherný výhľad na Dunaj a Bratislavský hrad, konkurovať im môže asi len UFO.


CELKOVÝ VÝSLEDOK: 92%

 

2. miesto: Randevú

[Zobraziť v Google Maps]

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Randevú Café Bar (@randevucafebar)

Aktualizácia 14.2.2019: Randevú už palacinky vo svojej ponuke nemá.

Randevú je veľmi zvláštny podnik. Z jednej časti kaviareň, z druhej časti veľmi dobrý bar s najnižšími cenami v okolí a z tretej časti bistro. Bistro má na starosti šéfkuchár menom Luigi, ktorý očividne rád robí palacinky, pretože ich špeciálne menu je práve palacinkové. V Randevú sme sa rozšupli a vyskúšali až 3 palacinky, pretože sa k nám pridala ďalšia slečna, ktorá bola hladná, a tak nám dala ochutnať. Mali sme hortobáďsku palacinku, čínsku palacinku a palacinku sv. Urbana (všetky 3,50€).

Hortobáďska palacinka je slaná palacinka, plnená kuracím mäsom, zaliata paprikášom so smotanou - pripravená podľa maďarského receptu. Nemali sme jej absolútne čo vytknúť, porcia bola fakt statočná, plus bola naozaj originálna a veľmi veľmi chutná.

 
Čínska palacinka je vaječná, plnená kačacím mäskom, ázijským korením a wok zeleninou. Príjemne pikantná a krásne farebná, skoro čisté proteíny a zelenina. Ak cvičíš alebo chudneš, skvelá voľba, pretože aj chutí výborne. Palacinka sv. Urbana bola zložením asi najzaujímavejšia. Sú to 2 kusy palacinky zapečenej s tvarohom, špenátom, údeným syrom a šunkou. Na chuť príjemne kyslasté a porcia jak pre armádu.

Hodnotenie

cesto: 90%
plnka: 98%
pomer cena / výkon: 97%
zážitok: 91%


Randevú jednoznačne patrí ku špičke Bratislavy, čo sa ponuky palaciniek týka. V čase testovania bol aktívny ešte aj palacinkový týždeň, ktorý dúfame predĺžia na neurčito. Cesto nebolo ako kritizovať, plnky všetky brutálne a v obrovských porciách, za 3,50€ proste epicky naložené a všetko to bolo originálne, v krásnych priestoroch v centre. Tu nie je o čom.

CELKOVÝ VÝSLEDOK: 94%

1. miesto: Umami Café Bistro

[Zobraziť v Google Maps]

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený UMAMI (@umamikuchyna)

O Umami Café Bistro by sme asi nemali už nikdy písať, pretože sa o nich napísalo a nahovorilo za posledný rok už dosť. Kompletne rozobrali bratislavskú scénu na súčiastky a ukázali, že kvalitné jedlo sa dá robiť za rozumný peniaz - pričom nemusia byť nóbl reštauráciou pre snobov. V menu majú len jedny palacinky na výber, ale ako už iste čakáte, nebudú to len tak hocijaké zatočené kusy cesta s plnkou. Môže to znieť zvláštne, ale sú to Kinder palacinky (3,80€).

Kinder palacinky sú preto Kinder, pretože ich plnka je pripravená z Kinder čokolády. To je samo o sebe originálne, no k tomu dávajú ešte hruškové pyré a celé je to krásne nastylované, takže o zážitok je postarané. Každý jeden z nás po ochutnaní skoro odpadol. Veríme, že ak nemáš v láske Kinder čokoládu, tak to asi nebude nič pre teba, ale podľa nášho názoru je toto jedlo malým umeleckým dielom.

Hodnotenie

cesto: 99%
plnka: 93%
pomer cena / výkon: 92%
zážitok: 100%

UCB síce nie je palacinkáreň, ale toto skvelé hrubé cesto robia, ako keby ňou boli. Plnky - ako vidíš - je veľa a je unikátna. Vedeli by sme si predstaviť, že by cena bola o pár centov nižšia, ale ide zase minimálne pre dievčatá o celý hlavný chod. No a ako jediný podnik dostali za zážitok 100% - pretože kombinácia originality, kvality prípravy a toho, čo si človek domov odnesie, je naozaj v Bratislave jedinečná

Pozn. Richard - šéfkuchár Umami Café Bistro svoj vlastný podnik nehodnotil.

CELKOVÝ VÝSLEDOK: 94%

Záver a bonusový obsah

Radi by sme na záver poznamenali, že objektívne hodnotiť jedlo je priam nemožné - do konečného výsledku sa premieta nespočetné množstvo faktorov a je možné, že sme naším hodnotením niekomu ukrivdili, či niekomu neprávom pridali. Preto dúfame, že naše hodnotenia budú brané len ako odporúčania od ľudí, ktorí sa jedlom už nejaké tie roky zaoberajú - a že si každý čitateľ upraví tieto hodnotenia podľa vlastných preferencií. Koniec koncov, ide len o to, aby nám chutilo :)

Každopádne - ak si chceš prečítať, čo presne ktorý člen našej crew povedal o ktorom podniku a koľko bodov komu dal, čekni bonusový obsah tu. Sú tam presné čísla, citácie a podrobné popisy pre tých, ktorí majú radi vo všetkom poriadne jasno.

Anketa:
Vyskúšaš niektorú z hodnotených palacinkární?
áno
nie
áno
88 %
1375 Hlasov
nie
12 %
187 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia