Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. januára 2016, 16:27
Čas čítania 0:00
Andrej Verešvársky

10 najlepších filmov charizmatického Benicia Del Tora

FILMY A SERIÁLY 10 NAJLEPŠÍCH FILMOV HOLLYWOODSKYCH HERCOV NAJLEPŠIE FILMY HERCOV TOP 10
Uložiť Uložené

Charizmatický cudzinec, drogový boss, najväčší revolucionár, napravený zločinec či zberateľ vesmírnych artefaktov - aj to je Benicio Del Toro, aspoň vo svojich filmoch.

Nikdy nepatril k najväčším hviezdam Hollywoodu. Nenápadný Portorikánec Benicio Del Toro s permanentným bad-ass výrazom bol a ešte stále je pre svoj pôvod obsadzovaný do archetypálnych úloh Juhoameričanov a exotických zločincov, ktorí majú časo blízko k drogám. Jeho herecký talent je však nepopierateľný, a tak si dnes tohto herca, ktorého najväčšie úlohy snáď ešte len prídu (objaví sa ako možný záporák v ôsmych Star Wars), predstavíme desiatkou jeho najlepších úloh. Opäť sme prihliadali na kvalitu a zaujímavosť hereckého výkonu, ako aj samotného filmu a množstvo screen-timu. Rebríček sme sa snažili poskladať čo najobjektívnejšie, aj keď istej miere subjektivity sa samozrejme nevyhneme. Poďme si teda priblížiť desať najlepších filmov s Beniciom Del Torom.

10. The Hunted (2003, r. W. Friedkin & M. Chariff)

Desiatku otvára pomaly plynúca chladná dráma The Hunted s Tommy Lee Jonesom ako skúseným zálesákom a odborníkom na prežitie v divočine, ktorý pomáha FBI chytiť svojho psychicky labilného bývalého žiaka, stvárneného práve Del Torom. Film sa síce poriadne rozbehne až v druhej polovici a niekoľkokrát šliapne vedľa, po hereckej a atmosférickej stránke však ponúka naturalistický zážitok, ktorý rozhodne neurazí. Súboj staršieho mentora so svoíim mladým žiakom nie je len psychologický, bojuje sa na nože a reznými ranami sa rozhodne nebude šetriť.

9. Escobar: Paradise Lost (2014, r. A.D. Stefano)

Deviate miesto okupuje relatívne nový film o mladom americkom surfistovi, ktorý sa snaží na kolumbijských plážach Medellínu začať nový život. Okrem ženy tam však nájde aj nezvyčajné priateľstvo s jedným z najobávanejších narkobarónov všetkých čias, Pablom Escobarom. A práve túto kultovú postavu, ktorú nám priblížil v poslednej dobe aj skvelý seriál Narcos, stvárnil Benicio Del Toro, ktorý tak opäť využil svoje jazykové znalosti. Hlavný príbeh o surfistovi v podaní Josha Hutchersona patrí medzi tie slabšie, Del Torov presvedčivý výkon však robí film minimálne hodným vášho záujmu. Jeho Pablo Escobar pôsobí rovnako verne, ako jeho náprotivok v seriálovom Narcos, hoci by sme si priali, aby nám ho táto snímka priniesla trochu viac.


8. Things We Lost in the Fire (2007, r. S. Bier)

Emotívna dráma dánskej režisérky Susanne Bier s názvom Things We Lost in the Fire je jej prvým a zatiaľ posledným americkým zárezom, v ktorom sa po boku krásnej Halle Berry ocitá jej manžel David Duchovny a jeho najlepší priateľ a právnik závislý na drogách, Del Toro. Tento trojuholník rozdelí nešťastná udalosť, ktorá paradoxne dva osudy spojí. Odhliadnuc od faktu, že film často skáče od jednej témy k druhej a miestami zbytočne tlačí na emočnú pílu diváka, pozornosť si zabezpečuje hlavne presnými hereckými výkonmi na čele so zdrogovaným právnikom Del Torom.  

7. Sin City (2005, r. R. Rodriguez)

Tak ako množstvo hercov v tomto vizuálne atraktívnom filme podľa komiksovej predlohy, aj Del Toro si prešiel zmenou vizáže. Jeho šikanujúci a ukecaný Jackie Boy je na nepoznanie, herecký talent je však patrný od prvej sekundy. Aj keď nedostal toľko priestoru, koľko by si herec jeho formátu zaslúžil, konkurencia bola pri Sin City príliš silná a jeho postava príliš nedôležitá (aj keď, samozrejme, svoju úlohu zohrala), aby vynikol viac. Nenájde sa veľa filmov, kde by si herci mohli zahrať hovoriacu hlavu so zarazeným kusom zbrane medzi očami, Sin City však presne takúto úlohu ponúklo Del Torovi, ktorý sa jej zhostil... po hlave.

6. Usual Suspects (1994, r. B. Singer)
Obvyklých podozrivých vám snáď nemusíme predstavovať. Herecký koncert Kevina Spaceyho spolu s výborným scenárom Christophera McQuarrieho a dokonalou réžiou Bryana Singera patrí medzi najlepšie filmy všetkých čias, zaujímavosťou však je, že práve vďaka tomuto kúsku sa Benicio Del Toro dostal do širšieho povedomia. Mladý herec mal predtým len zopár hereckých skúseností (aj keď si zahral v bondovke Licence to Kill pravú ruku hlavného zloducha) a úloha nezrozumiteľne hovoriaceho cynického zlodejíčka Freda Fenstera mu dopomohla nielen k ďalším zaujímavým ponukám, ale aj k jeho prvému hereckému oceneniu - cene Independent Spirit Award za najlepšiu vedľajšiu postavu. Do filmu ho, mimochodom, pretlačil Kevin Spacey, s ktorým si mladý herec predtým zahral v snímke Swimming With Sharks.


5. Fear and Loathing in Las Vegas (1998, r. T. Gilliam)

Drogami pretkaná road-movie s jasným cieľom v podobe epicentra hazardu je svetoznámym príbehom reportéra Huntera S. Thompsona v podaní Johnnyho Deppa, ktorý je na ceste do Las Vegas za účelom napísania dvoch reportáží, miesto čoho však spolu so svojím právnikom a spolucestujúcim, Dr. Gonzom, skončí v neutíchajúcom drogovom ošiali. A aj keď na seba expresívny a prehrávajúci Depp strháva takmer všetku pozornosť, zabúdať by sme nemali ani na jeho kolegu v podaní Del Tora, ktorý kvôli úlohe pribral 18 kíl a hral ako o dušu. Pre nás dokonca lepšie ako Depp.

4. Traffic (2000, r. S. Soderbergh)

Hereckými esami nabitý a Oscarmi ovenčený film Stevena Soderbergha sa, podobne ako tohtoročný Sicario, pustil do témy drog, obchodu s nimi a bojovaniu proti nim. Del Toro opäť stvárnil španielsky hovoriacu postavu, tentokrát policajta Javiera Rodrigueza, ktorý bojuje proti pašerákom drog, pretože denne vidí následky ich konania. Jeho sústredený a realistický herecký výkon mu zabezpečil prvého Oscara, zatiaľ čo sa jeho charakter zmietal na hranici počestnosti a korupcie. V záplave ďalších hviezd ako Michael Douglas, Don Cheadle, Dennis Quaid, Catherine Zeta-Jones či Salma Hayek sa však rozhodne nestratil a dokonca dokázal zahviezdiť tak jasne, že si spoluprácu s režisérom Soderberghom o pár rokov neskôr zopakoval.


3. Che (2008, r. S. Soderbergh)

A bol to práve dvojdielny filmový epos o najznámejšom kubánskom revolucionárovi, ktorý opäť spojil talentovaného režiséra Stevena Soderbergha s hercom Beniciom Del Torom, ktorému ponúkol titulnú rolu. Životopisná snímka o Ernestovi "Che" Guevarovi, partizánovi a bojovníkovi za nezávislosť, sa v prvej časti pozerá na jeho vzostup počas Kubánskej revolúcie, zatiaľ čo v druhej ho sledujeme opäť ako partizána, tentokrát však v Bolívii. Životopisné filmy sú často také dobré, aký dobrý je ústredný predstaviteľ vo svojej úlohe. Platí to aj v tomto prípade, minimálne prvý Che je atmosférický, naturálny a historicky presný dobový film, ktorému dominuje takmer až dokumentárna kamera a charizmatický Del Toro čoby kultový hrdina ľudu Che Guevara. 

2. Sicario (2015, r. D. Villeneuve)

V najaktuálnejšom filme z nášho rebríčka si Del Toro zahral ďalšiu typickú a pre neho zrejme najvhodnejšiu postavu. V príbehu idealistickej agentky FBI, ktorá je prizvaná k tajnej operácii na americko-mexickej hranici, aby zistila, že nie všetky pravidlá platia a nie všetci sú ako ona, stvárnil Del Toro "sicaria", nájomného zabijaka v službách americkej vlády. A práve on je najzaujímavejšou a najkomplexnejšou postavou celého filmu. Charizmatický, tajomný, sympatický svojím vzhľadom, ale chladnokrvný svojimi činmi. Nielenže je film nepríjemne surovou sondou do problematiky drogových kartelov, života na mexických hraniciach a spôsobov, akými americká vláda rieši svoje problémy na tomto fronte, je takisto hereckým koncertom všetkých zúčastnených, od ústrednej Emily Blunt, cez nekompromisného Josha Brolina až po úchvatného a mrazivého Del Tora. Plánuje sa aj druhá časť, či si v nej Del Toro zahrá, je však zatiaľ otázne.

1. 21 Grams (2003, r. A. G. Iñárritu)

Na prvé miesto sme umiestnili snímku režiséra, ktorý sa vďaka filmom ako Birdman či Revenant konečne na pevno usadil medzi hollywoodskou smotánkou, aj keď sa tam dostal už filmami ako Babel alebo práve 21 Grams. V druhom menovanom nám Iñárritu predostrel roztrieštenú mozaiku troch ľudských osudov, ktorých jedna nešťastná udalosť navždy spojí. Okrem skvelej ústrednej dvojice charakterov stvárnených Seanom Pennom a krásnou Naomi Watts nám toto trio dopĺňa výborný Benicio Del Toro ako zločinec Jack, ktorý sa obrátil na Boha. V tomto filme kvalitatívne vyrovnanom takmer v každom aspekte, či už ide o scenár, kameru, strih, réžiu, alebo herecké výkony, slabý článok jednoducho nenájdeme. A aj keď by sme radi každý Del Torov výkon označili za dokonalý, najviac nám v pamäti utkvel práve ako napravený muž plný ľútosti v 21 gramoch.

Toľko k rebríčku. Tesne sa do neho nedostali filmy Savages, The Pledge, The Way of The Gun, Indian Runner, Snatch., a Jimmy P. My sa tešíme, čím nás tento herecký talent prekvapí nabudúce a vy zatiaľ zahlasujte za váš najobľúbenejší film z nášho rebríčka.

Anketa:
V ktorom z filmov bol podľa vás Benicio Del Toro najlepší?
The Hunted
Escobar: Paradise Lost
Things We Lost in the Fire
Sin City
Usual Suspects
Fear and Loathing in Las Vegas
Traffic
Che
Sicario
21 Grams
The Hunted
4 %
33 Hlasov
Escobar: Paradise Lost
1 %
12 Hlasov
Things We Lost in the Fire
1 %
8 Hlasov
Sin City
5 %
48 Hlasov
Usual Suspects
4 %
37 Hlasov
Fear and Loathing in Las Vegas
12 %
109 Hlasov
Traffic
4 %
33 Hlasov
Che
2 %
20 Hlasov
Sicario
47 %
409 Hlasov
21 Grams
19 %
164 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia