Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. januára 2016, 15:39
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Chatovanie pri zhasnutom svetle negatívne ovplyvňuje tvoje známky. Výskum chce mladým ukázať, že spánok je dôležitý

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Používanie mobilu po tme môže byť problémom.

Komunikácia s našimi kamarátmi prostredníctvom sociálnych sietí dnes patrí medzi každodennú rutinu, avšak väčšina z nás je vinná aj z toho, že svoj telefón nepoloží pred tým, ako sa uloží do postele, ale pokračuje v jeho používaní aj po tom, čo si zhasne svetlo. Na internete by si ohľadom tejto aktivity našiel tisíce a tisíce článkov popisujúcich všemožné vplyvy na ľudský organizmus počas toho, keď človek používa mobil po tme, ale profesorka a odborníčka na neurológiu Xue Ming z Rutgers New Jersey Medical School sa pred časom rozhodla zistiť, či nočné chatovanie naozaj vplýva na výkonnosť človeka, keď celkovo 1537 študentov troch stredných škôl odpovedalo na otázky v dotazníku týkajúce sa používania mobilu na chatovanie, jeho používanie po zhasnutí svetiel, známok či problémov so spánkom.

Výsledky jej prieskumu nasvedčujú tomu, čo sa vždy hovorieva. Študenti, ktorí položili svoje mobilné telefóny ešte pred tým, ako zhasli svetlo, alebo najneskôr do 30 minút od jeho zhasnutia, dosahovali v škole lepšie výsledky v porovnaní s druhou skupinou. Druhá skupina študentov sa v dotazníku priznala, že pri zhasnutom svetle používa mobil ešte viac ako polhodinu a cez deň potom zažíva reakcie na nedostatok spánku. Aj keď dievčatá celkovo používali mobily viac hodín denne ako chlapci, zo všetkých opýtaných mali práve dievčatá lepšie akademické výsledky. Podľa profesorky Ming sa svetlo vyžarované z displejov mobilných telefónov ešte zintenzívňuje, keď človek zhasne svetlá a môže mať neželané dôsledky na kvalitu a dĺžku spánku, napríklad aj známky, a pokojne môže narušiť aj ľudský cirkadiánny rytmus, ktorý popisuje kolísanie medzi aktivitou a bdelosťou počas dňa či mesiaca. Problém spočíva v tom, že vyžarované svetlo displeja aj napriek tme zapríčiňuje neskoršie vylučovanie melatonínu a človek tak potom nielenže nevie zaspať, ale počas nasledujúceho dňa často upadá do stavu, keď je nanajvýš vyčerpaný a najradšej by sa zvalil do postele. Nabudúce si preto dobre rozmysli, či si chceš s kamarátkou písať zopár hodín po tom, čo zhasneš.

Chatovanie pri zhasnutom svetle negatívne ovplyvňuje tvoje známky. Výskum chce mladým ukázať, že spánok je dôležitý
healthyceleb
Domov
Zdieľať
Diskusia