Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. januára 2016, 10:38
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Mark Zuckerberg by raz chcel ovládať svoj dom cez Jarvisa. Verí, že umelá inteligencia posunie ľudstvo vpred

TECH FACEBOOK UMELÁ INTELIGENCIA
Uložiť Uložené

Umelá inteligencia láka aj zakladateľa Facebooku.

Mark Zuckerberg patrí medzi najbohatších ľudí na celom svete, ale aj on si počas voľných chvíľ rád užije chvíľky relaxu. Keďže mu len pred pár dňami skončila otcovská dovolenka so svojou dcérou Max, opäť je v plnom nasadení a venuje sa nielen Facebooku, ale aj ďalším svojím projektom ako napríklad Internet.org, ktorý sa snaží spojiť s internetom aj tie najodľahlejšie miesta na Zemi. Všetky tieto činnosti by sme mohli označiť za filantropické, avšak aj Mark niekedy doma pravdepodobne sníva o tom, že by všetky súčasti svojej nehnuteľnosti mohol ovládať prostredníctvom umelej inteligencie, presne ako Robert Downey Jr. v Iron Manovi svojho Jarvisa.

 

Už na začiatku tohto roka sa svojim fanúšikom priznal s pohnútkami, že by chcel takúto umelú inteligenciu naprogramovať, ale odvtedy už prešiel takmer mesiac a Mark sa opäť vydal na svoj Facebook, aby ľuďom porozprával o čosi viac. Jeho plán o Jarvisovi stále trvá a na niekoľkých príkladoch uviedol, ako sa umelá inteligencia dá vytrénovať podľa požiadaviek človeka. Aj keď umelá inteligencia dokáže fenomenálne rozoznávať vzory a šablóny, ktoré sa pred ňou vynárajú, naučiť ju starému dobrému sedliackemu rozumu nie je take ľahké. Mark sa však na jej schopnosti snažil poukázať na príklade, keď jej človek ukáže tisíce a tisíce fotografií psov, až sa naučí rozoznávať jednotlivé rasy. Ak aj človek UI niečo naučí, jej ďalší problém spočíva v tom, že naučené poznatky nedokáže použiť v rozdielnych situáciách tak, ako to dokáže ľudská myseľ.

Mark Zuckerberg by raz chcel ovládať svoj dom cez Jarvisa. Verí, že umelá inteligencia posunie ľudstvo vpred

foto: pocket-lint

Zuckerberg píše, že umelá inteligencia sa dá učiť dvomi základnými spôsobmi. Pri jednom na ňu človek dozerá, ako keď dieťaťu ukážeš knihu a pomenuješ v nej všetko, na čo sa pozerá, a pri tom druhom mu skrátka necháš knihu len tak a necháš ho prísť na to, na čo slúži úplne osamote. Zakladateľ Facebooku preto verí, že cieľom k funkčnému Jarvisovi bude práve druhá možnosť, pretože inteligencia ovládajúca jeho dom potrebuje predvídať isté situácie a to zatiaľ stroje osamote nedokážu. Vo Facebooku sa preto niektoré výskumné tímy zameriavajú aj na toto odvetvie a s ich pomocou sa snáď jedného dňa dočkáme umelej inteligencie, ktorá bude schopná nielen vykonávať základné zadané úlohy, ale aj s nami normálne viesť konverzáciu. Jedného dňa však nebude ovládať iba domy, ale diagnostikovať choroby či riadiť autá namiesto nás a aj keď to dnes môže znieť strašidelne, Mark si myslí, že umelá inteligencia má potenciál na to, aby ľudstvo posunula o niekoľko míľových krokov ďalej.

 

My personal challenge for 2016 is to build a simple AI -- like Jarvis from Iron Man -- to help run my home and help me...

Posted by Mark Zuckerberg on Wednesday, January 27, 2016
Domov
Zdieľať
Diskusia