Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. januára 2016, 19:19
Čas čítania 0:00
orshi

Oscary už viac nebudú čisto biele, Akadémia chystá dôležité zmeny

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Akadémia filmových umení a vied zobrala rozhorčenie umelcov čiernej pleti vážne, a preto sa slovíčko „rozmanitý“ objaví v tomto článku viac krát než je zdravé.

Tohtoročné Oscary sa zrejme zapíšu do dejín ako prevratné. Ako prvý sa po zverejnení nominácií na ceny Akadémie nechal počuť Will Smith (Focus, Men in Black, Bad Boys), ktorému sa nepáčilo, že v radoch nominovaných hercov a herečiek nie je žiadny umelec tmavej pleti. Akadémii odkázal, že on ani jeho manželka sa na odovzdávanie Oscarov nedostavia. Dlho na seba nenechali čakať ani reakcie iných hviezd ako napríklad 50 Cent (Southpaw, Spy,Get Rich or Die Tryin'), ktorý dokonca na svojom Instagrame odhovára moderátora, ktorým má byť Chris Rock (Empire, Madagascar, Grown Ups) slovami: „Prosím, nerob Oscarov. Znamenáš veľa, nerob to. Prosím.“  Tyrese Gibson (Fast & Furious 7, Transformers, Ride Along 2) si dokonca myslí, že nie je možné pre Rocka odmoderovať to s vedomím faktu, že medzi nominovanými sú len belosi: „Mal by zaujať také stanovisko, že odstúpi.“ Niet žiadnych pochýb, že na Chrisa je vyvíjaný obrovský tlak zo strany fanúšikov a jeho kolegov. Samotný herec sa však o odmietnutíí moderovania galavečera zatiaľ nijak nevyjadril. Mne osobne slogan tohtoročného odovzdávania zlatých sošiek príde, či už chcene alebo nechcene, ironický. Predsalen „Všetci snívame v zlatej“ znie v tomto prípade trošku nemiestne aj keď verím, že zlý úmysel v tom nebol.

Rozhodne sa nechceme púšťať do rasovej otázky v prípade nominácií na Oscarov, určite sa ale nad pár rozhodnutiami dá nahlas hovoriť. Keď už nie o absencii Straight Outta Compton, tak rozhodne o Samuelovi L. Jacksonovi, ktorý bol v Hateful Eight brilantný, zatiaľ čo sa nominácie nedočkal. Podobne na tom bol už aj spomínaný Will Smith, ktorý odviedol dobrú robotu, aj keď samotná snímka Concussion nedopadla na výbornú. Posledné dva roky nebol ale nominovaný žiadny afro-američan či afro-američanka, čo rozhodne budí negatívnu pozornosť. 

Oscary už viac nebudú čisto biele, Akadémia chystá dôležité zmeny

Jedny z mnohých oficiálnych plagátov ku galavečeru odovzdávania Oscarov (vľavo hostiteľ Chris Rock, napravo Meryl Streep)

Avšak, Akadémia nezaháľa a prezidentka Cheryl Boone Isaacs sa vyjadrila jasne: „Akadémia zasiahne ako prvá a nebude čakať na filmový priemysel, kým sa zobudí.“ Do roku 2020 by sa mal zdvojnásobiť počet žien v Akadémii a celková diverzita v nej. Zmeny sa udejú ihneď. Od tohto roku bude členstvo každého trvať po dobu desať rokov. Po vypršaní tejto doby sa členstvo obnoví, iba ak bol člen počas už spomenutého časového úseku aktívny. To znamená, že ak napríklad herec/herečka alebo režisér nenatočí za toto obdobie žiadny film, stráca členstvo v Akadémii. Ak sa dotyčnému členovi podarí vydržať v akadémii tri tieto obdobia, získava doživotné členstvo, ktoré automaticky získavajú aj členovia, ktorí boli nominovaní či kedysi vyhrali Oscara. Akadémia chce tieto pravidlá aplikovať aj na existujúcich členov, a tak, ak v posledných desiatich rokoch niekto nebol aktívny alebo nebol nominovaný na cenu Akadémie, stráca právo hlasovať. Stále však bude súčasťou Akadémie, len nemusí platiť členské poplatky, čo je zvláštne, keďže ešte vždy môže využívať výhody členstva, ako napríklad voľné lístky na komerčné premietania alebo nové DVD/Blu-Ray tituly, ktoré im zasielajú štúdia či distribučné firmy. 

Oscary už viac nebudú čisto biele, Akadémia chystá dôležité zmeny

Prezidentka Akadémie filmových umení a vied Cheryl Boone Isaacs

Správna rada Akadémie sa zároveň rozhodla rozšíriť pôvodný proces náboru nových členov. Sponzorovanie nových členov tými súčasnými chcú spestriť ambicióznou globálnou kampaňou na nábor kvalifikovaných ľudí, ktorí by reprezentovali rôznorodosť. Taktiež budú vytvorené tri nové miesta v správnej rade, ktoré obsadia jednotlivci vymenovaní prezidentkou Akadémie. Trvanie tejto funkcie bude v podobe troch rokov, po uplynutí ktorých sa budú voliť noví členovia rady. O aké funkcie ide, sa zatiaľ nevie. A že to Akadémia s tým zvýšením diverzity myslí vážne svedčí aj to, že chce rozšíriť rady obyčajných členov, ktorí sa nebudú podieľať na kľúčových rozhodnutiach. Údajne to má zvýšiť záujem členov byť viac aktívnymi v hlasovaní a pomôcť organizácii identifikovať a vychovávať budúcich lídrov. Táto snaha o vyvíjanie väčšej iniciatívy bola vedená Philom Robinsonoom a prezidentkou Akadémie. Hoci sú rozhodnutia správnej rady už v platnosti, nijak to neovplyvní tohtoročné nominácie.

Mená členov Akadémie sú až na pár výnimiek držané v tajnosti, aby nedošlo k ovplyvneniu člena pri hlasovaní. Hlasovanie prebieha v dvoch kolách. Na konci decembra je každému aktívnemu členovi (je ich asi šesť tisíc) zaslaný hlasovací lístok. Po jeho vyplnení ho musí najneskôr do začiatku januára odoslať spoločnosti PricewaterhouseCoopers, ktorá má na starosti sčítavanie hlasov. Hlasovanie prebieha v dvadsiatich piatich kategóriách. Členovia z každej pobočky (herecká, režisérska atď.) hlasujú pre filmový počin v danej oblasti. Herci odovzdávajú hlasy hercom, kameramani kameramanom a podobne. Výnimkami sú kategórie animovaný film a cudzojazyčný film, v ktorých dávajú návrhy na nomináciu špeciálne komisie. V kategórii najlepší film hlasujú všetci členovia s hlasovacím právom. Výsledky prvého kola sú známe tretí januárový týždeň. 

Oscary už viac nebudú čisto biele, Akadémia chystá dôležité zmeny
Nominanti na cenu Akadémie v hlavných hereckých úlohách 

Na konci januára je členom Akadémie opäť zaslaný hlasovací lístok, tentoraz finálny s menami nominovaných umelcov. Konečné hlasy by mali do sídla PricewaterhouseCoopers dôjsť najneskôr do utorka pred udeľovaním Oscarov. To sa zvyčajne koná poslednú februárovú nedeľu. Plnohodnotné členstvo Akadémie dáva členovi hlasovacie právo v každej danej pobočke, ale v kategóriách dokumentárny film, krátky dokument, krátky hraný film, krátky animovaný film a cudzojazyčný film môžu hlasovať len po potvrdení, že videli všetky nominované filmy.

Odovzdávanie 88. ročníka cien Akadémie sa uskutoční večer 28. februára v Dolby Theatre v Hollywoode a naživo sa bude vysielať do viac ako dvesto krajín sveta. Slováci si ho budú môcť užiť na stanici Dajto.

Na záver si môžete pozrieť satirické video od portálu BuzzFeed, ktoré zobrazuje desať vecí, ktoré sú menej biele ako tohtoročné Oscary:

Domov
Zdieľať
Diskusia