Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. januára 2016, 18:01
Čas čítania 0:00
Richard Končol

Počul si niekedy o Wunderlande? Miniatúrne mestečko, ktoré žije svoj všedný život

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Najväčšia atrakcia tohto druhu na svete je po novom už aj na Google Maps.

Aj v dnešnej dobe sa nájdu frajeri, ktorí sa doslova hrajkajú a vytvárajú úžasné modely áut, vlakov či mestečiek. Všetko v jednom však ponúka atrakcia zvaná Miniatur Wunderland. Prekladať ti to asi nebude treba, keďže už z názvu vieš určite vyčítať, o čo ide.

Malé mestečko, alebo skôr modelový svet, vznikol v roku 2000 ako projekt bratov Gerritovcov a ich kamoša Frederika Brauna. Chalanov pri tvorbe tohto veľdiela inšpirovala návšteva modelárskeho obchodu s vláčikmi v Zürichu. Predtým, než sa pozrieme na život v „malom veľkom meste“, si povieme viacej o faktoch - dať dokopy vyše 46 počítačov, ktoré ovládajú okrem iného cez 900 vlakov a 12 000 vozňov na ploche 1300 m2 im trvalo údajne viac ako 500 000 hodín. Samozrejme, čo by to bolo za mesto bez ľudí, že? O program v meste sa stará 200 000 ľudí, alebo skôr figúriek, ktoré reflektujú rôzne všedné či nevšedné situácie. Za zmienku stoja napríklad policajti so zlodejmi, zamilované páriky či nadšení štamgasti na Oktoberfeste.

Počul si niekedy o Wunderlande? Miniatúrne mestečko, ktoré žije svoj všedný život

Najväčšie modelové mestečko na svete sa nachádza v nemeckom Hamburgu a má naplánované práce až do roku 2020, pričom rozlohou sa má zväčšiť až dvojnásobne. Zatiaľ sa pokochaj rôznymi kútmi Wunderlandu buď cez Google Maps, alebo si nižšie pozri videodokumentáciu z miesta činu. Myslím, že osobná návšteva určite stojí za to.

Domov
Zdieľať
Diskusia