Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. januára 2016, 17:21
Čas čítania 0:00
Tomáš Ďurkech

Google si za nemalú sumu údajne u Apple predplatil prvú priečku spomedzi internetových vyhľadávačov

TECH APPLE GOOGLE
Uložiť Uložené

Ďalšia informácia o tom, že Apple a Google sú v skutočnosti kamaráti. Tak ako to teda vlastne je?

Od čias prvého iPhonu a Androidu rivalita medzi spoločnosťami Apple a Google neustále rastie, o čom svedčia aj mnohé nielen súdne, ale aj fanúšikovské spory, o ktorých ale asi sami viete dosť (pokiaľ aspoň sporadicky čítate Refresher). Zdá sa však, že pokiaľ sa jedná o zisky dosiahnuteľné len nájdením spoločného dialógu, aj takíto na oko nepriatelia sa dokážu veľmi rýchlo dohodnúť. Práve vzájomne výhodný biznis v hodnote až jednej miliardy dolárov mali medzi sebou uzavrieť tieto špičky technologického sveta a to už v roku 2014.

Google si za nemalú sumu údajne u Apple predplatil prvú priečku spomedzi internetových vyhľadávačov

Vďaka "uniknutým" informáciám sa verejnosť dozvedela, že Google Search nie je predvoleným vyhľadávačom v zariadeniach od Apple len tak pre nič za nič. Tieto správy pochádzajú z veľmi dlhého a nudného súdneho sporu, v ktorom Oracle od Googlu požaduje vyplatenie miliardy dolárov (žeby náhoda?) za použitie ich programovacieho jazyka java v operačnom systéme Android. V dokumentoch sa píše, že spomínaná miliarda putovala do Applu ako provízia za reklamy Google zobrazené v iPhonoch. Určitú dobu mal Apple dokonca dostávať až 34% všetkých ziskov. Zaujímavé však je, že zástupcovia oboch dotknutých gigantov okamžite po zverejnení informácií požiadali zainteresovaného amerického sudcu Williama Alsupa, aby zápisnice z pojednávaní neboli naďalej dostupné pre verejnosť, nakoľko sú informácie v nich "veľmi citlivé". Ako to však už nielen v Amerike býva, média okamžite začali zisťovať viac a po pátraní prišli k záveru, že zaplatená čiastka mala byť vyplatená za uprednostnenie vyhľadávača od Google pred ostatnými, čo by sa ďalším "poškodeným" spoločnostiam v tomto biznise určite nepáčilo. V minulosti sa napríklad Marissa Mayer, CEO spoločnosti Yahoo, pokúšala dohodnúť s Applom o uprednostnení ich produktu pred konkurenciou, no záhadne neuspela (9 núl si pravdepodobne nemohla dovoliť). Až postupom času (ak vôbec) sa však dozvieme, za čo vlastne Google posiela obrovské sumy do Applu a či v skutočnosti ťahajú za jeden povraz, zatiaľ čo spolu vedú mnohé spory nielen ohľadom kopírovania.

                                       Tim Cook (Apple)                                                       Larry Page (Google)

Google si za nemalú sumu údajne u Apple predplatil prvú priečku spomedzi internetových vyhľadávačov

Domov
Zdieľať
Diskusia